I Årstafruns fotspår – Spinnhuskyrkan

I Årstafruns fotspår - Spinnhuskyrkan

Årstafrun blev förfärad när krigets vindar år 1805 blåste in i landet. I hennes ögon var kung Gustav IV Adolf en galen tyrann, som utan hänsyn till att jordbruket behövde sina drängar förklarade krig mot hennes stora idol Napoleon. Alla män mellan 17 och 25 år skulle samlas ihop för att utan träning för krig skeppas till Preussen. Årstafruns egen och ende son Hans Abraham hade just fyllt 26 år och tagit avsked som officer. Detta medförde att han fick vara kvar hemma på Årsta. Ofta hände det att sonen låste in sig på sin kammare och söp sig full. Årstafruns make, ryttmästare von Henrik Schnell, hade med åren blivit ganska grinig. Det pågående kriget rubbade hans vanor. Ett par gånger i veckan brukade han rida in till staden och i en tobaksaffär hämta den tyska dagstidning, som han prenumererade på. Kriget gjorde att posten från utlandet inte kom fram.

På söndagarna flydde Årstafrun hemifrån och for med vagn till kyrkan i Spinnhuset. År 1724 hade det inrättats ett rasp-och spinnhus för kvinnliga fångar på Långholmen. Malmgården Alstavik vid Långholmskanalen hade då köpts in och stadsarkitekt Eberhard Carlberg fick i uppgift att bygga om det vackra stenhuset från 1600-talet. Nu skulle byggnaden anpassas för att bli ett för sin tid modernt kvinnofängelse. Prakten försvann, huset byggdes till för att kunna rymma logement, arbetssalar och en kyrksal. Det uppfördes också murar runt fängelset.

Södermalms befolkning växte och det behövdes en kyrka till. Därför fick allmänheten delta i gudstjänsterna i Spinnhusets kyrksal. Besökarna hade en egen ingång och fick sitta rakt framför koret. Fångarna fördes genom en trappa upp till en läktare snett framför koret. Om de satte sig på de bakersta bänkarna var det ingen bland kyrkobesökarna som kunde se vilka det var som satt i halvmörkret.

Jag har länge funderat över varför Årstafrun valde Spinnhuskyrkan. Igår, årets hetaste dag, traskade jag till det före detta fängelset på Långholmen för att en gång till komma in i den anrika kyrksalen. Då förstod jag. Jag slöt ögonen och tänkte bort alla träd och blommande rosenbuskar och såg framför mig hårt betade beteshagar runt fängelsemuren. Det var en fästning jag såg. Det var hit undan bråken hemma och krigets fasor som Årstafrun flydde.

Sedan Årstafruns dagar har fängelset på Långholmen byggts till flera gånger och blev mer skrämmande för allmänheten för vart år som gick. Känslan av en befäst borg finns kvar. Igår, efter att ha suttit hemma och läst om hur Årstafrun upplevde krigen, kände jag på Långholmen samma oro för kommande fasor som starkt bankade inne i mig under det andra världskriget. Detta förstärktes av att polishelikoptrar svävade över Södermalm. De fanns där för att uppifrån övervaka PRIDE-paraden. Ingen av alla jag mötte tycktes ha samma tankar. Skratt och prat om solskyddsmedel och förbud att tända engångsgrillar hördes överallt. Mitt i detta vimmel av folk försökte jag leta reda på Spinnhuskyrkan. Jag frågade flera bland personalen. Svaren blev frågande blickar. Ingen tycktes ha hört tals om att det hade funnits en fängelsekyrka.

Jag gav mig inte. Till slut hittade jag ett av kyrkans målade fönster och i en monter en svart mässhake. Detta fanns utställt i en trappuppgång utanför Långholmens fängelsemuseum. En av de tvivlande flickorna från receptionen följde med mig. Hon tittade förvånat på det målade fönstret och tillsammans läste vi fönstrets text ”Se Guds lamm”. Orden ”som borttager världens synder” fanns på det fönster, som nu har försvunnit. Trots att flickan har jobbat på Långholmens hotell och vandrarhem i tolv år hade hon aldrig tidigare lagt märke till vare sig det vackra kyrkfönstret eller den svarta mässhaken.

Jag återvände ut till värmen och letade reda på en skuggig plats, där jag kunde äta min matsäck och dricka mängder av vatten. Jag slöt ögonen och försökte tänka på tiden innan Spinnhuset uppfördes. Då fanns det på Alstaviks malmgård sex kor, två hästar, ett par grisar samt höns och gäss. Den siste ägaren hade planterat många körsbärsträd runt gården. Nu var alla dessa träd borta och allén fram till Spinnhusets port var skapad av hästkastanjer. I ett av dessa träd satt en koltrasthane och gjorde sitt bästa att öva upp sina ungar i skön sång. Längre bort tränade en ung kråka kraxandets märkliga läte. Då och då avbröts sommarljuden av dånet från polisens helikoptrar.

Utanför fängelsemurarna doftade det svensk sommar av luktärter, rosor och stockrosor. På sluttningen nedanför det gamla prästbostället hittade jag flera små kolonilotter med blommor, potatis och krusbärsbuskar. Detta skulle Årstafrun ha uppskattat. Hon var oerhört intresserad av trädgården på Årsta.

Långholmens fängelse stängdes år 1975 och tolv år efter detta öppnades Långholmens hotell och vandrarhem. I det gamla Spinnhuset finns nu bland annat ett värdshus och en pub.

Alla handlingar från Spinnhuskyrkan före år 1810 har försvunnit. Vi vet inte vad prästen sa till de som sökte sig till högmässan. Temat för dagens gudstjänster är Nådens Gåvor. En text, som jag skulle välja som utgångspunkt för en gudstjänst för kvinnliga fångar, har jag hittat i evangelium enligt Matteus, kapitel 18.

”Vad tror ni
Om en man har hundra får och ett har kommit bort
Lämnar han inte då de 99 kvar på berget
Och ger sig ut och letar efter det som är borta?
Om han lyckas hitta det
Gläder han sig mer åt detta får
än de som inte kom bort?
Så är det också er Himmelske Faders vilja
Att ingen av dessa små skall gå förlorad.”

3 tankar om “I Årstafruns fotspår – Spinnhuskyrkan

  1. Tack så mycket för denna intressanta information! Det blir Långholmen nästa gång jag kommer till Stockholm. Jag minns att jag fick köra där i närheten när jag tog körkort på Söder strax innan högeromläggningen, tveksamt om vi var över till Långholmen. Det är märkligt att man inte ger personalen lite historisk i formation, de kunde bli mycket bra turistguider. Varmt tack!

  2. Tack för den fina och intressanta berättelsen om Spinnhuskyrkan på Långholmen. Känner att jag vill besöka platsen och se med egna ögon.

  3. Fint Carin! Klart Du ser och vet saker ingen annan tänkt på. Jag kände dofterna och hörde fåglarna. Bibeltexten hör till det finare man kan läsa där. Alltihop mycket läsvärt. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s