Ett kungligt barndop och en kunglig parad sommaren 1807

Ett kungligt barndop och en kunglig parad sommaren 1807

Gustaf IV Adolf hatade teater och opera. Detta bottnade i att han som barn hade tvingats att se den ena föreställningen efter den andra. Pjäsernas innehåll var inte anpassade för barn och han kunde aldrig uppskatta intrigerna eller skämten. Operan vid Gustav Adolf torg avskydde han, eftersom det var i detta hus som hans pappa blivit mördad. När Gustaf IV Adolf blev kung bestämde han sig för att låta uppföra ett litet slott utan teater och där det förflutna inte kunde jaga honom. År 1804 var slottet i Hagaparken färdigt och han kunde flytta in tillsammans med sin hustru Fredrika och sönerna Gustaf och Karl Gustaf samt dottern Sofia Vilhelmina.

Ett år efter det att familjen flyttat till Haga började tragedierna för kungafamiljen. De inleddes med att sonen Karl Gustaf avled. Han var drottningens favoritbarn och hon hade svårt att komma över förlusten av denne pojke.

Det pågående kriget i Tyskland böljade fram och tillbaka. Hösten 1806 ville kung Gustaf IV Adolf vara så nära fronten möjligt. Han bosatte sig nu tillfälligt i Residenset i Malmö. Hit kom nu drottningen och ett fåtal rådgivare. De kungliga barnen fick stanna kvar hemma i slottet i Hagaparken.

De, som fick möjlighet att träffa kungen, beskrev honom som tyst och inbunden. Det var som om hatet mot kejsar Napoleon höll på att förtära honom inifrån. Drottningen trivdes i Malmö. Hon var ofta ute och promenerade tillsammans med sina hovdamer. De var enkelt klädda och var vänliga mot folk de mötte på gator och torg. Malmöborna upptäckte att de hade en drottning som var som vanligt folk och som aldrig var högfärdig.

Kungen och drottningen var populära i Skåne. Gustav IV Adolf hade tidigare drivit igenom att byarna skulle skiftas för att på så sätt få mer jord att odla på och också få ett effektivare jordbruk. Hösten 1806 märktes det tydligt att skördarna blivit större och att säd och potatis höll en bättre kvalité än tidigare.

Våren kom år 1807 ganska tidigt i Skåne. Gustav IV Adolf trivdes mycket bättre i Malmö än i Stockholm. Han upplevde skåningarna som hjälpsamma och vänliga. En annan fördel var att han var nära Europa och att kurirerna från Svenska Pommern och Berlin kom fram drygt en vecka tidigare till Malmö än till Stockholm.

I april fyllde drottningen 26 år. Detta blev en födelsedag, som har satt spår i Malmös historia. Drottningen uppvaktades av de som styrde Malmö. På grund av det pågående kriget fick hon inga dyra presenter utan bara ett dokument, som berättade att två torg hade fått nya namn. Det stora torget bar nu kungens namn, Gustav Adolfs torg, och ett mindre fick heta Drottningtorget. Tyvärr var det inga kvinnor med i stadens uppvaktning. De skulle ha noterat att drottningen var i välsignat tillstånd och att vårt land till sommaren skulle få en ny prins eller en ny prinsessa. Vad som däremot noterades var att den franske titulärkungen Ludvig XVI fanns i kungens närhet och att de båda herrarna diskuterade hur man kunde störta kejsar Napoleon och låta Ludvig XVI få komma tillbaka till Paris och krönas till kung i kyrkan Notre Dame.

Strax efter födelsedagsfesten for Gustav IV Adolf till fronten i Tyskland och drottningen återvände till Stockholm. Den 22 juni föddes dottern Cecilia på Stockholms slott. Den franske titulärkungen hade också farit till Stockholm. Hans avsikt med besöket var att försöka engagera stockholmarna för att frivilligt söka sig till en fransk armé, som skulle kämpa för att störta kejsar Napoleon. Detta arbete var meningslöst. De krigströtta stockholmarna var förtjusta i Napoleon och ansåg att Sverige borde söka militärt stöd hos Frankrike. Några anade att den ryske tsar Alexander redan hade kommit överens med kejsar Napoleon om att Ryssland snart skulle anfalla Sverige och erövra Finland.

När prinsessan Cecilia döptes hon var en vecka gammal. Den franske titulärkungen Ludvig XVI bar fram den lilla prinsessan till dopet. Han var otroligt nervös och en hovdam noterade att han var rädd för att tappa den lilla flickan. Strax efter dopet serverades choklad. Nu fumlade den franske titulärkungen med sin kopp och lyckades spilla den heta drycken över drottningens sidenklänning. En av hovdamerna var snabb. Hon rusade till drottningens rum, hittade en ny klänning och en annan hovdam hjälpte drottningen att byta om. Det hela gick så fort att det bara var de som stod närmast som märkt vad som hade hänt.

För drottning Fredrika och de tre barnen blev det en sommar på Haga. I augusti beslut hon sig för att få omväxling i det ganska enformiga livet på svensk landsbygd. Söndagen den 16 augusti 1807 talade på Årsta gård Hans Abraham om för sin mamma att drottningen och de tre barnen skulle fara i parad från Haga till Ulriksdals slott. Trots att det blåste in hotande regnmoln, beslöt sig mor och son för att åka och titta på detta. Precis som de svängde in till Haga, kom den första regnskuren. Hans Abraham visste var stallet fanns och han såg till att mamman där kunde få regnskydd. Här blev hon mycket imponerad av de åtta ölänningarna (en nu utdöd hästras), som stod i sina spiltor. Regnet upphörde och Årstafrun gick ut i parken och letade reda på orangeriet, som till hennes stora förtret hade en ordentligt låst dörr.

Kungafamiljens avfärd från Haga blev pampig. Först i raden kom en elegant liten vagn med kronprinsen. Den var förspänd med två av hästarna. Efter den kom drottningens vagn, som drogs av de sex övriga. Sist kom en liten och enkel kärra, som drogs av två lakejer. I den satt den sexåriga prinsessan Sofia Vilhelmina. Sist i raden trippade en flock hovdamer, som ingick i prinsessans uppvaktning

Årstafrun konstaterade i dagboken att denna utflykt hade varit dyr. Kusken och lakejen ville ha dricks och själv köpte hon lite mat och dryck. Kusken och lakejen hade inte tittat på den kungliga ståten utan sökt upp ett värdshus och tagit mer än ett glas brännvin för mycket.

Om Årstafrun hade kunnat skåda in i framtiden skulle hon sett hur prinsessan Sofia Vilhelminas barnbarn Victoria den 20 september år 1881 gifte sig med den svenske kronprinsen Gustav.

Bilden på Haga slott har jag hittat på nätet. Det är en målning gjord av prinsessan Eugénie från 1850-talet.

2 tankar om “Ett kungligt barndop och en kunglig parad sommaren 1807

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s