Funderingar kring Lundsberg

Funderingar kring Lundsberg

Jag är säkert inte ensam om att fundera över vad som ligger bakom den tragiska händelsen med strykjärnet på den anrika internatskolan Lundsberg. Den bästa litterära skildring som idag finns om livet i en internatskola är skriven av J. K. Rowling och handlar om Hogwarts trollkarlsskola och Harry Potter. I boken skildras två olika slags elever, de vars föräldrar gått i skolan och de utan familjeband till skolan och utan nedärvda magiska krafter. De sista kallas för det nedsättande ordet mugglare.

För att komma till Hogwarts skola måste alla passera den magiska plattformen 9 3/4, som bara öppnades för de som hade koden. Kanske är det likadant på Lundsberg, man blir inte godtagen som elev om man inte sedan barnsben har fått lära sig alla hemliga koder.

I pressen får alla intresserade ta del av nöjda elever, som vet vilka oskrivna gamla regler som gäller i skolan och som är stolta över att vara en del av dem. Mitt första intryck var att de nio elever, som deltog i strykjärnsingreppet, hörde till gruppen med skolans traditioner i blodet och att de två pojkar, som utsattes för övergreppet var mugglare, som borde skrämmas bort från skolan.

Det kan kanske finnas en annan förklaring till övergreppet. I böckerna om Harry Potter får läsarna veta att det fanns djupa konflikter mellan olika grupper i Trollkarlsministeriet och att det väntades att sönerna skulle ta med sig dessa stridigheter till internatskolan Hogwarts. Händelsen med strykjärnet har skildrats som ett tillfälligt busande och någonting man kanske bör ha överseende med. Nu gick allt snett. Resultaten blev att Skolverket kom och gjorde en utredning, som sedan låg till grund för att skolan skulle stängas. Trots att andra elever fördömer tilltaget, har jag ett intryck att personal, föräldrar och skolkamrater vill släta över. Kom de utsatta pojkarna från familjer, som på något sätt har varit i konflikt med skolans ”mäktigaste familjer”? Om man fortsätter att jämföra Lundsberg med Hogwarts går det att föreställa sig att detta kan vara anledningen till pojkbuset.

Den svenska överklass, som generation efter generation skickar sina barn till Lundsberg, har ingen status som samhällets trollkarlar. Den kan inte fixa fler jobb, den kan inte svänga med trollspön och skapa en bättre miljö, den har ingen representant i regeringen och ingen sedan Ny demokratis glansdagar är riksdagsman.

Jag har inte läst de tre sista delarna om Harry Potter och trollkarlsskolan Hogwarts. Av vad jag har hört, slutade allt i en katastrof. Ingen kunde längre utbilda sig till trollkarl.

Jag skulle vilja att den nyvalda styrelsen för Lundsberg sätter sig ner tillsammans med personalen, representanter för föräldragruppen, de äldre eleverna och representanter för Storfors kommun (här ligger Lundsberg) för att tillsammans studera böckerna om Harry Potter. På så sätt skulle de få möjlighet att sätta sig in i hur det är att vara elev på en traditionstyngd internatskola.

Bilden på perrong 9 ¾ har jag hittat på nätet.

2 tankar om “Funderingar kring Lundsberg

  1. Klockrent och med vänlighet, trots det allvarliga ämnet. Skönt med någon som tar i lagom hårt och ändå får fram sitt budskap på ett tydligt sätt. Pennalism är pennalism oavsett var den tillåts. Lundsbergare – våga vägra upprepa urmodiga och urdåliga traditioner!

  2. Haha, det var en rolig bild av Lundsberg Du målar upp. Ingen dum ide alls att studera Harry Potter. Hoppas denna blogg når Lundsberg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s