Bergianska trädgården

Bergianska trädgården

Det är mer än 20 år sedan jag strövade runt i Bergianska trädgården. Då förfasades jag över hur vanvårdat allt var. Det var vår. Koltrastarna sjöng i de gamla ekarna och rabatterna glänste av maskrosor. På flera ställen höll kirskålen på att radera ut alla spår av planteringar. Några kunskapshungriga trädgårdsamatörer eller studenter såg jag inte till. På ett av växthusen fanns det anslag om att de som studerade botanik hade tillgång till ett speciellt rum i växthuset, där man försökte få tropiska växter att blomma och gå i fröställning.

I söndags hade jag en ledig dag och beslöt mig för att ge mig ut och traska vid Brunnsviken. Det bästa sättet att komma ner till stranden var att promenera genom Bergianska trädgården. Jag väntade mig en botanisk trädgård i djupaste förfall. Min förvåning blev stor, när jag förstod att trädgården hade rustats upp och nu var nästan lika intressant som det betydligt större Kew Gardens i London.

Att gå runt i en botanisk trädgård är för mig en påminnelse om hur litet jag kan i ämnet botanik. Jag såg mängder av växter, som jag aldrig tidigare sett. Jag ville veta mer. Var ifrån kom växten? Var det en trädgårdsväxt, som tagits fram genom oändliga korsningar, eller var det en vild växt från ett fjärran land? Dit hörde en meterhög kraftig växt med glittrande vita blommor. Den stod och spred sitt silverglänsande skimmer bland röda dahlior. Var det en engelsk dahlia, som tagits fram för överklassens kyrkbröllop eller kom den från sydsluttningen av bergskedjan Himalaya? Jag greps av habegär. En sådan växt skulle jag vilja ha i min trädgård.

Jag vandrade vidare genom stenpartiet kom fram till slåtterängen. Här förstod jag att dagens botanister får lära sig det gamla kulturlandskapets historia och hur man vårdar det. En gammaldags doftande höhässja stod mitt på ängen. Det jag saknade var barndomens tjudrade kor, som fick beta av det sista av gräset runt hässjan. Här stötte jag på trädgårdens visningsgrupp, som leddes av en entusiastisk ung flicka. Jag stannade till, ställde mig längst bak och lyssnade ett par minuter och hörde en poetisk skildring av min barndoms landskap. Vad flickan glömde var det envisa surrandet av bromsar och stora spyflugor och de mjölkande kvinnornas suckande över ett hårt arbete med handmjölkning.

Jag strövade vidare förbi näckrosdammarna och planteringar av dahlior utanför ett av växthusen och kom slutligen fram till den italienska terrassen. Här möttes jag av den svenska sensommaren när den är som allra best.

Ledningen för Bergianska trädgården har lyckats skapa en gammaldags herrgårdsidyll på en klippa vid Brunnsviken. Jag kom från strandpromenaden och mina fötter fick treva sig uppför en brant trappa, som var uthuggen i berget. Väl uppe möttes jag av doften från termoskaffe och surret från vildbin, som bråkade med getingarna om de sista läckerheterna från de vissnande trumpetliljorna. Längre in på terrassen fanns en rabatt med bara gula blommor. Det enda jag saknade var solrosor.

Jag strövade länge omkring vid den italienska terrassen och hittade så småningom en stig ner till stranden. Nu hade jag kommit in i ormbunksplanteringarna vid de gamla stenbrotten från Gustav III´s dagar. När jag hade räknat till tio olika arter gav jag upp och insåg att ormbunkar är ett stort släkte med 30 kända arter i vårt land. Det är inte farligt att sticka mer foten bland ormbunkar, varken snokar eller huggormar trivs bland dessa växter. Hela växten är mycket giftig.

Efter stenbrotten gick den botaniska trädgården omärkligt över i en svensk skog med träd, som klamrade sig fast på bergssluttningen. Jag kom in i ett landskap, som Bilbo Bagger och trollkarlen Gandalf skulle ha trivts i. Det var ibland svårt att hitta den slingrande stigen, som skulle leda mig till den tuktade Bellevuparken.

Bergianska trädgården är fantastisk. Jag skall återvända dit till våren när sipporna blommar. Kanske kan jag till och med få höra göken.

Bilden föreställer den vita växt jag vill ha i min trädgård

En tanke på “Bergianska trädgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s