Herre Gud Allsmäktig, Himmelens och Jordens Skapare

Herre Gud Allsmäktig, Himmelens och Jordens Skapare

Det är söndag och jag fortsätter med en blogg om svenska kyrkans trosbekännelse, som brukar kallas för den apostoliska. Redan i inledningen får vi veta att Gud är allsmäktig och att han har skapat himmel och jord. Ordet allsmäktig skickar ut alla de som läser trosbekännelsen på en tidsresa till åren innan digerdöden på 1300-talet lamslog stora delar av Europa. Kristendomen hade då segrat och det gällde att med få ord och på ett begripligt sätt tala om vad Gud stod för. Han var väldig och hade all makt i världen. Han kunde upphäva naturlagarna så att ett äppelträd kunde från kärnhuset växa upp och bära frukt på ett enda dygn, han kunde få hälsosamma källor att strömma ut från ett berg och han kunde få armar och ben att växa ut på män, som hade skadats krig. Det gällde nu bara att med hjälp av tiggarmunkar få folk att tro på denne mäktige Gud.

Efter digerdöden kom tvivlens tid. Om Gud hade all makt i världen och var allsmäktig, varför kunde han då inte stoppa digerdöden? Dessutom började det bli spritt bland de bildade att påvarna levde ett lyxliv med överdådiga middagar och älskarinnor. Det var som om dessa män hade glömt sitt munklöfte om kyskhet, fattigdom och lydnad.

Under det andra världskriget i Oxford fick tankarna från medeltiden ett nytt liv. Det skedde genom professor Cleve Staples Lewis, vars specialitet var medeltidshistoria. Denne professor har efter kriget gärna berättat om hur hans barnboksserie om landet Narnia och lejonet Aslan kom till. Bomberna regnade över London och det gällde att se till att Londons barn, som var en del av landets framtid, överlevde. Professor Lewis var då ungkarl och levde i ett mysigt och gammaldags hus tillsammans med sin bror. In till dessa stillsamma herrar, som aldrig hade sysslat med barn, flyttade en grupp oroliga londonbarn. Nu gällde det att hålla barnen sysselsatta och också att ge dem framtidshopp och något roligt att tänka på. Då började professorn skriva ett par kapitel i veckan, som han sedan läste högt för barnen. Det uppstod ett fint samspel mellan de båda ungkarlarna och de olyckliga barnen, som var oroliga för hur deras mödrar klarade sig i bombregnet. Efter kriget kunde bokserien i sju delar om landet Narnia tryckas.

Ibland skiner det igenom i böckerna att Clive Staples Lewis var religiös och kunde sin Bibel. Strax efter det att fantasilandet Narnia hade skapats ur en ödemark, fick londonpojken Digory i uppdrag av lejonet Aslan att från Narnia ta sig in i ett främmande land och där hämta ett enda äpple, som han under inga villkor fick smaka på. Digory lyckades hitta trädet med stora och silverskimrande äpplen. Just när han hade tänkt ta ett äpple åt sig själv, upptäckte han att en orörlig fågel satt högst uppe i trädet. Fågeln sov med det ena ögat och med det andra spanade den in Digory. Det var som om en kraftfull hand hindrade Digory att plocka fler äpplen. Sedan såg han till sin förfäran att den elaka häxan stod bakom ett annat träd och glodde på honom.

Allt slutade väl. Digory lyckades komma tillbaka till Aslan med äpplet, som han sedan fick i uppgift att slänga i den flod, som flöt genom Narnia. Äpplet drev upp på stranden och ur detta växte genast upp ett äppleträd, som inte bar vanliga äpplen utan ungdomens och odödlighetens frukter.

Boken slutade med att Digory kunde återvända hem med ett av ungdomens äpplen i sin ficka. Detta skulle han ge sin svårt sjuka mamma. Nu hände underverket. Mamman blev frisk.

Denna positiva bild av en allsmäktig och hjälpsam Gud fanns inte när jag var barn. Jag gick i första klass i skolan och hade just lärt mig läsa när 1937 års Psalmbok kom ut. Jag önskade mig ett exemplar i julklapp och den låg i ett paket tillsammans med stickiga strumpor av lumpylle, ett fult livstycke och min äldste brors avlagda gamla kängor. En av de nya psalmerna handlade om Gud, som var helig och allsmäktig. På juldagen var det busväder och detta gjorde att jag trots min brors gamla kängor slapp gå i kyrkan. Jag ställde mig bredvid julgranen och läste psalmen högt. Då kom pappa prästen och talade om för mig att psalmen hade sitt ursprung i en indisk föreställning om att en osynlig och mäktig Gud bodde högst upp på bergskedjan Himalaya. Psalmen hade skrivits hundra år tidigare av den indisk-engelske missionsbiskopen Reginald Heber.

Detta lät spännande att Gud bodde på världens högsta bergstopp, dit ännu ingen människa hade kunnat ta sig. Dessutom tassade det i Guds närhet runt en märklig varelse, Snömannen, som kunde vara mycket farlig.

Hela jullovet stod jag varje dag vid julgranen och läste psalmen om den allsmäktige Guden, som jag hoppades skulle skicka sin Snöman till regnrusket i Göteborg. Jag hade velat möta honom på vägen till Annedalskyrkan.

Som vuxen har jag funderat många gånger på den psalm jag älskade som barn. Jag förstod inte vad orden betydde, bara att de hade en magisk innebörd, som kunde få mig att fantisera om ett högt berg med obekanta varelser och gröna dalgångar mellan bergen. Idag gillar jag den första versen och är förvånad över hur prästerna på 1930-talet i vers tre kunde låta barn sjunga om att de hade syndiga ögon. Var fanns då Steve Staples Lewis ljusa syn på kristendomen? Psalmen finns med i vår nuvarande Psalmbok och har nummer 3.

”Helig, helig, helig

Herre Gud allsmäktig.

När den nya dagen gryr

vår lovsång till dig går.

Helig, helig, helig,

nådefull och mäktig,

dig vi tillbedja,

Gud och Fader vår.

Helig, helig, helig,

hög och otillgänglig

är din glans den klara

som ej syndigt öga ser.

Evig är din nåd,

din kärlek oförgänglig.

Allgod till stoftets barn

du skådar ner.”

Bilden, som föreställer hur Digery plockade silveräpplet i den okända trädgården, har jag hämtat från boken ”Min morbror trollkarlen” Bilden har tecknats av Pauline Baynes.

En tanke på “Herre Gud Allsmäktig, Himmelens och Jordens Skapare

  1. Aslan var länge något mycket hemligt för mina barn. Men en dag sa Oscar, ”Mamma jag vet vem Aslan är, det är Jesus!”. Då bidde jag glad för det var duktigt tänkt av en 6-åring!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s