Att vara anhörigvårdare – Toalettbekymmer och matlagning

Att vara anhörigvårdare - Toalettbekymmer och matlagning

Min make David drabbades av en stroke i januari år 2009. Han var då 82 år och ingen trodde att han skulle kunna stå på sina fötter. Nu var det en säng på ett sjukhem som väntade. Det blev inte så. David ville kunna gå med rollator och klara så mycket som möjligt själv. Han ville hem till sin dator och läsa alla de mail som barnbarnen skrev till honom.

Jag insåg att det skulle bli jobbigt för en handikappad senior att bo i en villa med standard från 1930-talet. Vi köpte huset i mitten av 1960-talet och det blev aldrig av att vi då renoverade, byggde om köket och installerade ett toalettrum med dusch i nedervåningen. Huset hade när vi flyttade in tre rum och ett badrum i övervåningen och ett litet kök och två stora och dragiga rum i nedervåningen. Trappan mellan de båda planen var brant och spiralformad, alltså ingenting för en senior med stora svårigheter att gå.

Jag var alldeles för trött och sliten för att kunna tänka klart. Det blev dotter Vargvalp som fattade alla avgörande beslut när det gällde bostaden. Hon ville att hennes pappa skulle bo hemma och att han skulle ha det bra. Tillsammans med mig gick hon igenom vår ekonomi och konstaterade att vi hade pengar för en omfattande reparation av nedervåningen. Det trånga köket skulle bli duschrum, ett av de stora rummen kök med sovalkov och det andra rummet vardagsrum med plats för min farmors gamla matbord, våra datorer, ett par bokhyllor och en liten TV. Vargvalp hittade en byggfirma och utan att vara arkitekt gjorde hon med hjälp av ett datorprogram byggnadsritningarna. Det blev en underbar seniorbostad med allt i ett plan och med tillgång till en stor och vildvuxen trädgård.

Jag lärde mig under renoveringen av nedervåningen att det är svårt att göra sig av med prylar, även om det är sådant som inte har använts på åratal. Allt som fanns i köksskåpen och i de väggfasta bokhyllorna måste röjas ut, allt skulle bort och väggarnas skulle isoleras inifrån. Vargvalp tog kommandot, beställde en skräpcontainer och såg till att barnbarnen bar ut allt det som skulle slängas. Vissa saker gjorde ont i mig ner de bars ut. Det var till exempel en stor och illa medfaren gul porslinsskål, som kom från min farmors dödsbo, och en hyllmeter sönderlästa engelska deckare.

När allt äntligen efter två månader var klart, bad jag grannarna komma in och titta. Alla konstaterade att jag fått en drömbostad med ett duschrum där rollator och plaststol vid handfatet fick plats och ett stort och rymligt kök. Alla suckade och sa att så här skulle de inte kunna göra. En grannfru sa att hon och hennes skraltige make borde göra som jag och skaffa sig ett duschrum intill köket. Problemet var bara att hon inte visste på vilken vägg hon efter ombyggnaden skulle spika upp sin mormors stora förgyllda spegel. Att sälja den skulle vara att riva upp ett stort sår i hennes lyckliga minnen från barndomen.

Vi började diskutera var krassliga åldringar skall bo medan hantverkare bygger om huset. Hur klarar man sig utan kök i två månader? Var skall man bo medan detta buller pågår? Om det funnes pengar, skulle man kunna ge sig ut på en kryssning i tropiska hav. Vi visste alla att kommunerna ogärna ställer upp med ett tillfälligt boende när det gäller renovering av gamla och ofta slitna villor.

De sista veckorna har vi i TV sett skräckskildringar om hur krassliga åldringar i 30-talsvillor har svårigheter att ta sig från en tillfällig sovplats i vardagsrummet till toaletten på övervåningen. Vi har också hört kommunalpolitiker beklaga sig över hur dyrt det är med nuvarande bestämmelser bygga äldrebostäder.

Jag har inte läst Boverkets regler för hur ett äldreboende skall se ut. Jag har varit inne i ett par nybyggda lägenheter för äldre och konstaterat att de är lyxigare än en studentlya. Det är i sin ordning att toaletten är rymlig, eftersom det måste finnas plats för en stor rullstol för en person i 100-kilos klassen. Jag ställer mig frågan om en krasslig 90-åring verkligen behöver en spis med fyra plattor och ugn, en stor diskbänk och ett rymligt kyl-och frysskåp. Jag har också hört skräckhistorier om hur dementa åldringar satt på vatten i den egna duschen och sedan glömt bort vad de gjort. Resultatet har blivit översvämning i fastigheter och att flera lägenhet måste renoveras.

Den ende politiker som har haft mod att kräva att Boverkets regler för äldreboende skall omarbetas är Alf Svensson. Han menade att det var orimligt med dessa påkostade kök och duschrum. Han ansåg att det utan att göra trivseln mindre för de boende går att slopa kök och duschrum och att fem eller sex åldringar mycket väl kan dela på samma duschrum. Detta måste vara låst, så att ingen av misstag går in och sätter på vattnet.

Alf svensson fick genast mothugg av en stor grupp 40-talister. De menade att de var vana vid hög standard och därför skulle måste få tillgång till ett lyxkök och ett påkostat badrum även när de blir gamla, orörliga och dementa. Dessutom hävdade de mest påstridiga att det hörde till en krasslig seniors rättigheter att få duscha när han eller hon själv önskar. Ingen av dessa 40-talister hade tydligen varit i kontakt med dementa personer.

Nu har valrörelsen startat och PRO önskar att byggandet av fler bostäder för älderäldre skall bli en valfråga. Än har jag inte hört något om att de vill ändra på Boverkets regler. Vilket parti vågar idag säga att en sjuk senior inte orkar baka kanelbullar eller laga till en läcker gryta på älgkött och skogssvamp? Köket efter dessa övningar i kokkonst kan ju hemtjänst komma och städa.

Bilden föreställer vårt eget påkostade duschrum där det till och med finns plats för tvättmaskin och torktumlare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s