Träna ryggen hemma

Träna ryggen hemma

De sista veckorna har jag på grund av familjeskäl inte kunnat gå till mitt gym. I veckan som gått fick jag äntligen en egen förmiddag, som jag kunde reservera för ett längre träningspass. Nu upptäckte jag efter att en stund ha trampat på gymets motionscykel att kondition är färskvara. Naturligtvis borde jag hemma ha tagit mig samman, dragit på mig varma byxor och gett mig ut på en joggingtur. Detta är inte lika tidsödande som ett pass på gymet.

Till min stora glädje upptäckte jag att jag blivit smidigare och att övningarna på mattan gick som en dans. När jag höll på med dessa njöt jag av gymets bullriga musik, som fick mig att minnas barndomens dunkande fiskebåtar och mistlurarnas dova tjut de dagar, när dimman i gryningen låg tät över hamnen i Göteborg. Min smidighet beror troligtvis på att jag då och då spelar trappingis, en motionsform som kräver att man ständigt måste böja sig ner och när bollarna kommer farande från ett oväntat håll sträcka ut kroppen.

Den stora överraskningen var att jag blivit starkare och att alla de ryggövningar jag brukar göra på gymet hade blivit lättare att göra. En annan glädjande nyhet såg jag i min spegelbild. Jag hade inte fallit ihop och min rygg hade till och med blivit en aning rakare. Detta beror kanske på en övning, som jag snappat upp av den sjukgymnast, som ett par gånger i veckan kommer hem och tränar min strokedrabbade make David. Jag har förändrat övningen och gjort den betydligt tuffare.

För att göra denna övning använder jag hantlar och en frottéhandduk. Den börjar med att jag skall lägga mig på mage på golvet, lägga handduken på golvet och sedan placera hantlarna på den. Nu gäller det att skjuta hantlarna på handduken så långt fram som möjligt för att sträcka ut ryggen. Övningen gör att jag måste resa på nacken för att kunna andas ordentligt. Min målsättning de sista veckorna har varit att minst tio gånger göra denna övning ett par gånger om dagen. Dessa golvövningar är tänkta som ersättning för gymets letsdrag. De sista dagarna har jag ut ökat ut övningen genom att växla mellan armarna och när handen kommet i axelhöjd lyfta upp den. Denna övning känns i magmuskulaturen, som nu får sig en ordentlig duvning.

Idag på morgonen höll jag på längre än vanligt och upptäckte att det gjorde ont i magmusklerna på ett ovanligt sätt. Snart kom jag underfund med att det var knuten på mina träningsbyxor som höll på att leta sig in i naveln. Jag måste i fortsättningen ligga på en träningsmatta och också ha något mjukt under magen.

Idag är det höst i luften och solen skiner. Jag skall ut och njuta av höstens färgprakt och kanske åka till en sportaffär i Liljeholmen och köpa en träningsmatta. Detta är en motionspryl jag borde ha skaffat mig för flera år sedan.

Foto : Christian Martins

En tanke på “Träna ryggen hemma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s