Stavgång

Stavgång

Jag har inte gått stavgång sedan sommaren 2008. Nu har min dotter Vargvalp inspirerat mig att träna mer utomhus. Hon gillar löpning och har som mål att göra 50 löppass under 100 dagar. Nu skall jag ta efter henne och försöka göra fem pass stavgång under tio dagar. Idag är det omöjligt eftersom det regnar.

i veckan som gått letade jag reda på mina stavar och konstaterade att de fortfarande fungerande. Efter detta beslöt jag mig för att låta bli att titta på de gamla äppleträden och all frukt som fortfarande satt kvar på grenarna och fallfrukt på marken. Med raska steg klev jag ner i matkällaren och konstaterade att jag har mängder av mos kvar sedan förra sommaren. Det skall inte bli något moskok denna höst, det skall vara stavgång som gäller.

De gamla tagen med stavarna fanns kvar som en minnesrest i mina muskler. Redan efter ett par hundra meter hade jag ett härligt flyt i ben och axlar. Sedan kom den underbara känslan av att jag går snabbare med stavar än utan.

Nere vid Mälaren blåste det hårt och det vita vågskummet slog upp mot mitt ansikte. Det smakade av salta vindar från Östersjön samt rå och nyligen rensad abborre. Jag stötte på en genomfrusen pojke, som glatt visade upp sin fångst. Nu skulle han gå hem och ordna till en kalasmiddag för sin mamma.

Jag gick vidare och kom in i ett skogsparti, där torra löv prasslade under mina fötter och stavar. Ljudet gjorde mig upprymd, jag släppte alla tankar på äppelmos och lövkrattning och njöt av blåsten och den skarpa höstsolen.

Stavgång har en stor fördel framför jogging. Man hinner se mer av omgivningen och också känna dofter på ett intensivt sätt. I bästa fall blir man ett med naturen. På hemvägen passerade jag sjön Trekanten och här gjorde en stor knölsvan sitt bästa att njuta av solen. Han tog ingen notis av att mina stavar trycktes ner i marken ett par meter från hans fötter.

Hemma glömde jag det viktigaste efter ett pass stavgång. Jag stretchade inte ut benmusklerna och drack inte en stor mugg med blåbärssoppa. På kvällen kom törsten och på natten kramp i benen, vilket var mycket obehagligt.

Jag hoppas på en regnfri morgondag. Då skall jag göra mitt andra pass med stavarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s