Styrketräning hemma

Styrketräning hemma

Jag har i nästan fem år varit anhörigvårdare är min strokedrabbade make David. Detta har varit en tid när jag ständigt har tvingats att lära mig nya handgrepp och sätta mig in i hur en gammal och skraltig människokropp reagerar på olika moment i den vardagliga stressen. Det har hittills gått bra, men denna höst har David blivit mycket sämre, vilket har medfört att jag inte har kunnat gå till mitt gym lika ofta som tidigare. Nu gäller det att hitta på övningar jag kan göra hemma.

Det svåraste har varit övningar som ger bättre kondition och uthållighet. Detta beror på att jag alltid måste lyssna på ljud från Davids säng. Han kan plötsligt bli sämre eller glida ur sängen. Flera gånger har jag försökt att byta ut jogging med att ränna upp och ner för spiraltrappan till övervåningen i vår villa. Detta fungerade inte, eftersom jag efter ett löppass i trappan blir snurrig i huvudet.

Styrketräning, en form av armhävning, går lått att göra hemma. Ett av de redskap jag använder är den sits till toaletten, som vi har fått låna av landstinget. Den har stadiga handtag, som det är lätt att hålla i. Övningen går till så att jag fäller ner sitsen och sätter mig på den. Efter detta griper jag tag i handtagen och häver mig upp. Armarna skall vara raka och knäna skall om möjligt komma i brösthöjd. Nu har jag som målsättning att göra ett pass med tio armhävningar i ett sträck om möjligt fem gånger om dagen. Eftersom David långsamt blir sämre tar oron över mitt sinne och jag får svårt att koncentrera mig på denna enkla övning.

Ibland försöker jag byta ut toastolen mot min skrivbordsstol. Den är inte lika stadig och vill gärna snurra runt eller glida bakåt. Idag på morgonen har jag tagit mig samman och funderat på hur jag skall använda skrivbordsstolen. Hantlarna har kommit fram, jag har svängt stolen bort från skrivbordet, dragit upp knäna i brösthöjd, ner med fötterna på golvet, upp och stå och sträck hantlarna upp mot taket. Det blev 15 gånger innan knäna började knorra. Nu känns det i axlarna och i benen.

Jag har denna höst oroat mig alldeles för mycket och upplevt det som omöjligt att gå hemifrån. Nu måste jag vårda min egen kropp om jag inte skall falla samman. Det svåra är att koppla bort tankarna på David. Vi har hållit ihop i nästan 60 år och nu nalkas slutet av vårt gemensamma liv.

I nästa vecka skall David tillfälligt flytta till ett sjukhem. På tisdag skall jag träffa min personlige tränare Johan på House of Shapes på Hornsgatan. Jag vet av erfarenhet att han har förmågan att få mig att slappna av och lämna oron bakom mig.

En tanke på “Styrketräning hemma

 1. Kära modiga Carin!
  Jag beundrar din styrka och att du orkar skriva om detta. Önskar dig dagar av egen tid och vila och mindre oro medan också din David får vila upp sig och bli hjälpt av att vara i trygga händer och i vetskapen att du får en smula respit.
  Om fler vore som du så funnes där många förebilder för kommande generationer. Slit inte ut dig helt bara – det är inte till nytta och glädje för någon av er.
  Min far blev sjuk under sin sista tid så jag vet lite om vad ni går igenom.
  Heja dig!! Heja David! Stor kram!
  Gunnel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s