Julhandeln i Stockholm – Medelklassens Liljeholmen

Julhandeln i Stockholm – Medelklassens Liljeholmen

I Liljeholmen blommat vintertid konstgjorda julstjärnor och hibiskus och på somrarna gula strandliljor vid sjön Trekanten. Liljeholmen är Söderorts nya förort med gym och sportaffärer och en förort, som saknar ett pampigt kyrktorn, bibliotek och grundskola.

Liljeholmens stadsplanerare byggde en stadsdel för seniorer, som hade sålt sina villor och ville slippa klippa gräsmattan. Så blev det inte. Seniorerna hittade till både RUT och ROT och valde att bo kvar i sina alltför stora hus med trappor och omoderna kök. In i de nybyggda husen flyttade unga familjer, som absolut inte kunde tänka sig att bo i villa. Fritiden kunde användas bättre än att om vårarna gräva i trädgården och om höstarna kratta löv och ta hand om berg av fallfrukt. I flocken av alla de nya fanns också ensamma seniorkvinnor. De ville bo i ett hus, där det fanns en hiss ända ner till gatuplanet och de önskade sig gångavstånd till Liljeholmens vårdcentral. När slutligen den stora gallerian blev klar, gjorde affärerna allt för att få lokalbefolkningen att handla på hemmaplan och inte fara till sta´n för att köpa eleganta kläder eller silverglänsande kalasskor.

Jag kom till Liljeholmen i skymningen. Det strömmade ut folk från tunnelbanan, tvärbanan och bussarna. Det skulle snart bli jul och många hade passat på att smita tidigare från jobbet för att handla mat för helgen. Några hade hämtat barn på dagis och några hjälpte gamla mamma med rollatorn. Ingen hade tid att prata, nästan alla visste vad de skulle ha och allt gick mycket snabbt. Det var bara jag, som planlöst irrade runt i gallerians fyra plan.

Jag hade åkt till Liljeholmen för att köpa billigt rödvin i pappförpackning och tallrikar för julgröten tillsammans med barnbarnen på julafton. Sökandet började högst upp hos Stadsmissions secondhandbutik. Att komma in i denna trevliga affär med en shoppingvagn var inte det lättaste. Överallt tonårsflickor på jakt efter något annorlunda att ha på sig på de kommande julkalasen. De talade om för alla att kläderna i affärerna var trista och tantiga, här hos Stadsmissionen gick det att hitta något läckert från 60-talet, något häftigt från den tid när de äldre släktingarna på gator och torg hade skrikit ut slagord om att USA måste lämna Vietnam och dra sig ur Kambodja. Att här tränga sig fram till hyllorna med husgeråd upplevde jag som alltför jobbigt och fortsatte sedan till ett tomt Indiska. Ingen verkade vara intresserad av deras kläder eller glittrande julpynt. Här fanns det tunga grötskålar i starka färger och prydda med guldkant. Kanske snyggt tillsammans med vit gröt, men denna prakt tålde inte att stifta bekantskap med en diskmaskin. Bredvid mig stod en man i min egen ålder. Han var också på jakt efter något att äta gröt ur. Han konstaterade med en suck att Indiska lever i den tron att alla håller sig med RUT, som handdiskar dyrt porslin. Själv föredrog han diskmaskinen. Nu skulle han till en annan del av gallerian och köpa konstgjorda julblommor. Att pyssla med krukväxter hade både han och hans hustru upplevt som totalt meningslöst.

Jag följde som en skugga mannen till de konstgjorda blommornas affär. Här var köpglädjen stor och ingen ville gå miste om en läcker röd amaryllis på köksbordet. Sedan blev det rulltrappan ner till Systembolaget och därefter ICA. Kanske skulle jag hitta gröttallrikarna i deras avdelning för husgeråd.

Till min stora glädje hittade jag grötskålar och lyckades i trängseln knipa de fem sista. Ingen ville ha de glänsande mörkblå, som var betydligt billigare. Alla vid porslinshyllan var överens om att gröten skulle se smutsig ut i en blå eller mörkgrön skål. Kanske skulle de passa utmärkt för nyårsnattens lysande hummerklor.

På ICA märktes att nya julseder kryper in i våra hem. Visst fanns det julskinkor och korvar, men det dominerande inslaget var doften av thailändsk mat. Vid köttdisken och bakom ett litet tillfälligt stånd stod en dam och demonstrerade hur man lagar till asiatiska köttbullar, som skulle kryddas krossad ananas och speciella kryddor. Varför måste man äta en torr julskinka, när det finns så otroligt mycket spännande mat?

Det var ingen som var intresserad av att mitt i julbrådskan steka köttbullar. Denna dag måste det gå snabbt med middagsmaten. Köerna ringlade långa framför disken med färdiglagad mat och fiskavdelningen, där hummer och räkor skimrade i ljuset från lysrören. Jag uppfattade att flera familjer denna fredag skulle avsluta dagen med ett glas vitt vin och en räksmörgås. På julafton skulle de hem till gamla mamma och äta tråkig svensk julmat.

En dagisgrabb i kön blev orolig och frågade när de skulle gå hem. Det hade varit trist och mörkt på dagis, ingen utelek utan bara sitta inne och vika julgranskarameller.

”Pappa, varför åker vi inte till Thailand i år? Jag vill bada och leka i sanden”
Det blev först en suck och sedan ett svar.
”Det går inte, det blir kanske revolution i Thailand.”
Pojken tittade stort på sin pappa och kom med nästa fråga.

”Jag tycker inte om julskinka. Varför kan inta mormor köpa pizzan Balo?”

Pappans stönade till svar och gladde sig åt att nu var det hans tur att köpa räkor. Efter ICA skulle han till pizzerian och köpa middagsmat till barnen.

Då insåg jag att jag är priviligierad, som har sluppit laga julmat till barnbarnen. Numera kommer min dotter och hennes familj hem till oss på förmiddagen. De släpar med sig gröt, glögg, julmust och öl. Det enda jag behöver göra att duka, skära upp bröd och plocka fram smörgåsmat. Efter maten brukar barnbarnen plocka in allt i diskmaskinen och ta med sig resterna av julgröten hem. Att diska guldprydda grötskålar är ingenting för mina barnbarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s