Betlehems stjärna i Göteborg 1943

Betlehems stjärna i Göteborg 1943

Jag var prästbarn och det var att leva efter andra regler än mina kamrater. Min pappa var den förste i sin släkt som utbildat sig till präst och det fanns ina präster i mammas familj. När jag försöker förklara hur detta var för mina barnbarn brukar jag hänvisa till böckerna om Harry potter. Mina föräldrar var mugglare i prästernas skara.

Hösten 1941 var jag elva år. Då flyttade vi från Linnégatan 40 till ett hus på samma gata strax intill Linnéplatsen. Det var en sträcka på ungefär en halv kilometer, men det ideologiska avståndet var otroligt stort. Vi lämnade kvarteren strax under Skansen kronan. I stenhusen bodde flera nazister och vi fick ibland höra att vi hörde till judarna, som var jordens avskum. Det var inte långt till Risåsgatans landshövdingehus och här hade jag flera kamrater. Vi kom nu till en miljö där det bodde aktiva socialdemokrater och folkpartister. Det var långt till landshövdingehusen och jag tappade mina kamrater och lyckades aldrig få några nya i Linnéstadens tjänstemannakvarter. De stora fördelarna med flyttningen var att jag fick ett eget rum och att vi slapp höra glåpord om att vi var judar. Detta var helt felaktigt, mamma var vallonättling.

Hösten 1942 blev annorlunda. Det gick inte längre bra för Tyskland i kriget och några började fundera över om inte krigsfaran var över för Sveriges del. Poliser och husvärdar var inte längre lika noggranna när det gällde mörkläggningen. Nu hade tyskarna annat att tänka på än att bomba Göteborg,

I början av advent läste mamma att man hade börjat sätta upp adventsstjärnor i fönstren på Ersta diakonissanstalt i Stockholm och att några präster i Stockholm hade satt upp sådan stjärnor i fönstren. Detta skulle vara ett sätt att markera att det bodde en präst i lägenheten och att man kunde vända sig dit med sin sorg. Många fiskebåtar och handelsfartyg hade blivit minsprängda. Det var oro i kuststäderna över vad som skulle hända om havets minor drev bort och nådde de inre farvattnen. Gamla Annedal var fyllt med sorg och rädsla.

Mamma köpte en veckotidning med en utförlig ritning på en adventsstjärna. Min näst äldste bror Staffan fick gå till Annedals pappershandel på Övre Husargatan och köpa guldpapper och pappa började leta i skräplådan verktygsskåpet efter överblivna sladdar. En lamphållare och överblivna sladdar. Pappa och Staffan klippte, klistrade, snodde ihop ståltråd och lagade sladdar med slitna gummiband från mina urvuxna gamla livstycken. Lagom till helgsmålsringningen i Annedalskyrkan var adventsstjärnan klar. Pappa tog fram trappstegen och satte upp den i det sneda fönstret mot norr. Staffan satte i sladden och stjärnan spred ett svagt ljus ner på den mörka Linnégatan.

Vi gick alla ner och tittade upp mot vårt fönster såg ljuset. Efter detta traskade vi ner mot Järntorget och kunde skönja stjärnan ända ner till Linnéakyrkan. Mamma var mycket nöjd. Nu hoppades hon att flera förtvivlade änkor skulle knacka på köksdörren och be henne om ett andligt samtal. De kom aldrig och folket i vår omgivning tyckte vi var galningar. Ingen kunde begripa varför mamma ville bryta mot mörkläggningsreglerna.

Det blev nyår och Trettondag jul med julfest hos mina ogifta fastrar. Innan vi gick hemifrån såg mamma till att stjärnan lyste. Det var en trevlig fest, vilket mycket berodde på att en av min äldsta fasters väninnor var mycket musikalisk. Innan musiken började smet jag in i min fasters rum och letade i hennes bokhyllor efter något att läsa. Några kärleksromaner fanns naturligtvis inte i hennes hylla. Det enda av intresse jag hittade var ”Bibeln lära om Kristus” av Viktor Rydberg. Jag hade flera gånger varnats för Viktor Rydberg och denna kväll fick jag ett utsökt tillfälle att tränga in i sådant som kunde leda ner till avgrundens stup.
Boken var på gammalstavning och mycket tråkig. Så mycket uppfattade jag att författaren ansåg att Jesus inte var Guds son utan en vanlig människa. Plötsligt stod mamma bredvid mig och konstaterade att vi skulle sjunga några julsånger, sedan skulle pappa hålla en kort andaktstund och allt skulle avslutas med psalmen ”Gläns över sjö och strand . . ”

Innan vi gick in till de andra i den stora salen tittade mamma ner på boken jag läste i. Hon knep ihop munnen av ilska, tog boken ifrån mig och gömde den bakom några andra böcker. Då frågade jag varför Viktor Rydberg var farlig. Han hade ju skrivit min favoritpsalm on Betlehems stjärna.

”Som vanligt förstår du ingenting” muttrade mamma när vi kom in i salen. Vi sjöng och efter detta i började pappa tala om det stora undret att en klar stjärna lyste upp natthimlen i Sion och att den troligtvis fanns i stjärnbilden Orions bälte.

Jag var envis och på hemvägen genom de mörklagda gatorna frågade jag igen varför Viktor Rydberg var en farlig författare. Jag fick bara underliga bortförklaringar till svar.

Innan vi gick in genom porten tittade vi upp mot fönstret. Stjärnan lyste inte längre. Mamma rusade uppför trapporna och in i vår mörka lägenhet. Sladden till lampan var utdragen. Mamma ropade till och min äldste bror stack ut huvudet genom dörren till sitt rum. Han avskydde kalasen hos mina fastar och hade spelat magsjuk för att få vara hemma och läsa i mammas ögon tvivelaktiga böcker.

Min bror berättade att det hade luktat konstigt i rummet med stjärnan. Han såg att ett av mina gamla strumpeband glimmade. Han var rädd för att det skulle börja brinna och drog ut sladden.

Vi stod tysta under den fula och hemmagjorda stjärnan. Mamma suckade och sa att stjärnan skulle plockas bort så snart det blev ljust ute. Jag var fortfarande kvar i Viktor Rydbergs värld och gick till mitt rum och började försöka hitta Trettondagens budskap i en gammal astronomibok och i psalmboken. Det var något visst med den religiöse tvivlaren Viktor Rydberg. Jag kände samhörighet med honom.

”Natt över Judaland, natt över Sion.
Borta vid västerrand slocknar Orion.
Herden, som sover trött,
barnet, som slumrar sött,
vakna vid underbar korus av röster,
skåda en härligt klar stjärna i öster;”

Stjärnan, som lyser i denna blogg, finns i svenska församlingen i Berlin. Jag har hittat den på deras hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s