Livets Vatten och Livets Träd

Livets Vatten och Livets Träd

Jag har inte hållit reda på hur många gånger jag har åkt i ambulans, med eller utan blåljus, till Södersjukhuset tillsammans med sjuke make David. Första gången var för drygt fem år sedan. Då fick David sin första stroke. Otaliga gånger har jag traskat från Zinkens damms tunnelbanestation Ringvägen framåt och kämpat mig uppför de branta trapporna till sjukhuset för att hälsa på honom på någon av sjukavdelningarna.

Södersjukhuset är ett av vårt lands största akutsjukhus och här tar man emot drygt 300 sjuka och skadade människor varje dygn. På akutintaget kan det finnas upp till 300 patienter samtidigt och alla skall slussas vidare till någon av sjukhusets avdelningar eller till något annat sjukhus. David har haft tur. Varje gång har han fått ligga kvar i ungefär en vecka på detta centralt belägna sjukhus, som har blivit känt för att servera mycket god och vällagad mat till patienterna.

Efter varje sjukbesök brukar jag stanna till vid sjukhuskyrkans lilla meditationsrum och tända ett ljus för David. Det finns ingen hemma som väntar på mig så jag behöver inte jäkta för att hinna med bussen.

I lördags kom David hem från Södersjukhuset, där han legat en vecka på grund av att det sipprade urin från hans penis. Sista gången jag hälsade på honom såg jag att det fanns en målning och en fontän med porlande vatten längst in i den lilla hallen till meditationsrummet. Dessa konstverk kan ha suttit där i flera år utan att jag har märkt dem eller också har de kommit dit nyligen. Jag stod länge och tittade på tavlan, som var en bildtolkning av kapitel 4 i Johannesevangeliet i Bibeln. Den handlar om när Jesus vandrade genom det för judarna förbjudna landskapet Samarien och där vid Sykars brunn stötte på en kvinna, som hade gjort det som inte var tillåtet och som riskerade att straffas med att stenas till döds. Han hade flera gånger levat tillsammans med män utan att vara gift med dem.

Det blev ett dramatiskt samtal mellan Jesus och den okända och kvinnan, som var utanför mänsklig gemenskap i sin omgivning. Jesus gjorde skillnad mellan brunnsvatten och livets vatten, som släcker den andliga törsten. Kvinnan blev gripen av vad Jesus sa och började fundera över sitt liv. Då bröts stillheten vid brunnen av att lärjungarna kom stormande och talade om att maten var klar. Samtidigt talade de om för Jesus det olämpliga i att prata med kvinnor, som i sexuellt hänseende levde utanför lagen och normerna.

Kvinnan blev troligtvis mycket förvånad och lämnade sin vattenkruka vid brunnen och traskade till det hus där hon bodde. Hon berättade för de andra i huset vad som hade hänt och här uppstod en liten kristen församling. Mer än så får läsaren inte veta.

Kvinnan vid Sykars brunn var antagligen i behov av akut hjälp. Sjukdomar i underlivet var för 2000 år något man inte pratade om och några specialistläkare inom detta område existerade inte. Jesus gjorde något ofattbart när han började diskutera livets mening med den okända kvinnan, som ibland tolkas som en prostituerad.

Jag vet inte hur många av Södersjukhusets kvinnliga patienter, som söker sig till det lilla andaktsrummet. Södersjukhuset har en stor avdelning för kvinnosjukdomar och här föds varje år mängder av barn. Ingen utomstående får veta hur många av dessa kvinnor behöver någon medmänniska att prata med, någon som får dem att inse att det finns mer i livet än bekymmer om mat och dryck.

Det finns en fortsättning till historien om kvinnan vid Sykars brunn och Livets Vatten. Den är skriven i en helt annan kultur och finns i Johannes Uppenbarelsebok kapitel 22. Jag har hört en barnmorska på Södersjukhuset tolkning av texten. Den handlar om god förlossningsvård och om hur livets träd spirar på Södersjukhuset. Livets Vatten och Livets Träd hör samman på detta stora akutsjukhus.

”Och han visade mig en flod med Livets Vatten, klar som kristall
Som rann från Guds och Lammets tron
Mitt på den stora gatan
Med floden på ömse sidor
Stod Livets Träd, som bär frukt tolv gånger om året
Och ger sin skörd varje månad
Och bladen är läkemedel för folken.
Och ingen förbannelse skall finnas mer”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s