Att fylla år

Att fylla år

Jag föddes för 84 år sedan en söndag när snöstormen ven fram över Jonsereds bruk utanför Göteborg. På den tiden var det hemförlossning som gällde. Barnmorskan konstaterade att det blivit en stark och präktig flicka, som antagligen inte skulle få några problem med sin hälsa.

Barnmorskan visste inte hur rätt hon hade. Jag är stark och vältränad och är nästan aldrig krasslig. Tyvärr slog en vidrig förkylning klorna i mig för två veckor sedan och jag går fortfarande runt med droppande näsa och skrällhosta.

I år ville jag göra något annorlunda på min födelsedag den 16 februari. Min första tanke var att slå på stort med en damlunch. När jag insåg att folk omkring mig snorade och att vinterkräksjukan var i antågande slog jag tankarna på detta ur hågen. Nu blev det dagen före födelsedagen bara en lunch på Färgfabriken i Liljeholmen tillsammans med nätkompis Carina.

Allt började mycket bra med en trevlig promenad genom fruktlekparken vid tunnelbanestationen. Vi skrattade glatt och började titta närmare på gömstället i en ananas och de små jordgubbskarusellerna. Denna lekplats borde kunna bli bakgrunden för trevliga barnprogram i TV.

Utställningen var givande och Färgfabrikens hamburgare var mycket goda. Carina och jag satt och pratade i flera timmar och ingen av oss tänkte på att åldersskillnaden mellan oss är ungefär 30 år. Då och då tittade vi ut genom de stora fönstren och plötsligt såg vi att det dalade snö ner från himlen. Då beslöt vi oss att åka hem innan ovädret bröt ut.

Jag kom hem med små iskalla snöflingor runt halsen. De hade letat sig dit på den blåsiga gatan från tunnelbanan till vår bostad. När jag tinat upp och fått på mig en torr och snygg tröja satte jag mig vid datorn. Här kom en mindre rolig födelsedagspresent. Email fungerade inte på grund av att Windows8 hade roat sig med uppdateringar. Så småningom kom jag in på facebook och blev glad över alla vänliga ord.

Kvällen kom och jag lagade en värmande soppa, som jag åt tillsammans med min strokedrabbade make David. Precis när middagsdisken var klar kom hemtjänst för att pyssla om David för natten. Det var inte den vanliga och mycket duktiga Hästtjejen från Finland utan Grabb Afrika. Hästtjejen hade drabbats av vinterkräksjukan.

Den antibiotika David äter just nu har som biverkan trög mage. I lördags var det fem dygn sedan han sist tömt tarmen. Han bad Grabb Afrika hjälpa honom till toaletten och där började det först rinna ur magen och sedan kom det fasta och stora korvar.

”Du måste tvätta mig i rumpan” ropade David desperat till Grabb Afrika, som höll på att bädda hans säng.

Det kom ännu ett nödrop och det var från Grabb Afrika. Han hittade inte engångstvättlapparna.

David var smutsig och när Grabb Afrika gjort honom ren kom det ännu mer bruna korvar. Mer tvättning och jag hörde hur det spolade i toaletten. Sedan åter ett nödrop. Det hade blivit stopp i toaletten, vilket berodde på att Grabb Afrika förgäves försökt spola ner tvättlapparna i toaletten. Spolande hade fört med sig översvämning i toastolen och att mängder av vatten strömmat ur på golvet.

Jag rev av mig mina snygga kalaskläder och fick på mig något oömt och började fiska upp korvarna ur toastolen och bar sedan upp skiten till toaletten i övervåningen. Efter detta började jag ösa bort vattnet och Grabb Afrika försökte hjälpa till. Efter en liten stund såg jag på honom att han inte mådde riktigt väl av att tvingas arbeta med denna skit. Det kom en viskning från honom och jag fick veta att jag borde ringa till rörmokarjouren och att han måste ila vidare till nästa kund.

Jag fortsatte i min ensamhet att ösa vatten och längst ner i toaletten låg sex skitiga tvättlappar och en bajskorv. När de borta och låg i soptunnan satte jag igång med att rensa vattenlåset. Till min stora glädje fungerade sedan toaletten som det skulle. På födelsedagen hade jag visat att jag klarade enkla men smutsiga rörmokarjobb och detta kändes som en seger över åldrandet. Sedan var det bara att få bort allt vatten på golvet och göra duschrummet snyggt och prydligt.

Hela detta arbete tog ungefär två timmar. När allt var klart njöt David och jag tillsammans av ost och rödvin. David sa att han skulle vilja skicka Grabb Afrika tillbaka i tiden till den bondgård i Småland där han växte upp.

”Grabb Afrika borde få vara med om att städa i en svinstia! Det han var med om vid toan var rena och prydliga himmelriket mot de jobb jag gjorde i tonåren.”

Jag somnade och drömde märkliga drömmar om snurrande jordgubbar, jättelika päron och grymtande grisar. Sedan gick drömmen över i att jag for runt på ett bananskal inne i datorn. Jag vaknade, satte mig vid datorn och plötsligt visste jag hur jag skulle göra för att email skulle fungera. Detta tog bara ett par minuter att komma in i email och efter detta förde jag över bilderna från kameran till datorn. När jag såg jordgubbsleksakerna kom sommarens alla dofter smygande på mig och jag kände mig sömnig

Morgonen kom med fika och hemtjänst. Nu var det Grabb Asien som kom. Han hade hört om spektaklet med toaletten och blev förvånad över att jag utan att be om hjälp hade fixat avloppet. Sedan fick jag veta att det egentligen skulle ha varit Grabb Afrika som skulle kommit denna morgon. Pojkarna hade bytt arbetsuppgifter eftersom Grabb Afrika blivit mycket rädd för mig och kallat mig för områdets skräcködla.

”Fyller du verkligen 84 år idag?” var det sista jag hörde innan Grabb Asien försvann ut genom dörren.

Idag lyser solen och skrällhostan har blivit en aning bättre. Hästtjejen har kryat på sig och på morgonen kommit och pysslat om David. Vi pratade lite om sol, sommar och konsten att odla jordgubbar i lådor på balkongen. Det hade spritt sig i hemtjänst att jag fyllt år och Hästtjejen undrade hur jag hade orkat firat dagen genom att rensa avloppet. Jag sa att det varit jobbigt men att jag måste ha en fungerande toalett i nedervåningen på vår villa.

”Det har ju varit Alla Hjärtans Dag” sa hon glatt. ”Du borde som belöning ha fått jordgubbar i en hjärtekartong. De ser goda ut men är tyvärr ganska sura.”

Vi konstaterade att det är både billigare och bättre att njuta av en bild från lekparken i Liljeholmen än att köpa något dyrt och lockande hos ICA.

En tanke på “Att fylla år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s