Blommensbergsbacken – En övergiven beteshage

Blommensbergsbacken - En övergiven beteshage

Jag gillar området kring sjön Trekanten i Stockholm. Numera är Trekanten en prydlig badsjö med ett 60 meter högt berg högt berg på den ena sidan och ett gammalt industriområde på den andra. Alla förorenade utsläpp från industrierna är borta och sjön får regelbundet tillskott av friskt vatten från det gamla vattentornet högst upp på Nybohov.

Berget, Blommensberg, vid sjön har ändrat karaktär under de 47 år jag strövat runt kring Trekantens stränder. Det första jag minns var att nära tunnelbanestationen gick det att ana sig till en övergiven skidhoppsbacke från 1940-talet och den första pryl jag stötte på vid strandkanten var en trasig kälke. Idag har snårskogen besegrat hoppbacken och ingen slänger längre ifrån sig trasiga leksaker runt sjön

Några av områdets tidigare ägare var slottsstenhuggare Johan Eric Blom och hans bröder, som slog sig ner i området i slutet av 1700-talet. I ägorna ingick åkermark, beteshagar, sjöarna Trehörningen (nuvarande trekanten) och Långsjön (nuvarande Blommenskolans skolgård), hela nuvarande Vinterviken samt ett litet skogsområde, där han kunde hugga ved till hushållet. Stenhuggarfamiljen blev också ägare till fastigheten Stora Fågelsången, som de byggde till. Familjen Blom kallade berget vid Fågelsången för Blommensberg.

Bröderna Blom hade svårt att få affärerna att gå ihop. Efter mordet på Gustav II den 16 mars 1792 avstannade byggandet av ett nytt slott i Haga och bröderna fick betydligt mindre att göra. Nu gällde det att få jordbruket att löna sig och de satsade på att sälja mjölk till stockholmarna. Betesmarkerna på berget var ingenting för kor. Så snart det regnade blev det hårt betade berget halt och korna kunde inte där få fotfäste för sina klöver. De föll och bröt benen och måste nödslaktas. Några kossor drunknade av allt att döma i sjön Trekanten.

Vi vet mycket litet om stenhuggare Gustaf Blom medan däremot har hans hustru Anna satt spår i historien. Inte långt från Fågelsången låg krogen Ludikulla men anor från 1600-talet. Några i området kunde berätta märkliga historier om att det var till Ludikulla som Drottning Kristian i manskläder tillsammans med Magnus Gabriel de la Gardie red för att i lugn och rå få njuta av kärlekslivets sötma.

Under hustru Annas första år i området bytte krogen Ludikulla ägare. Det var kryddkramhandlare Anders Keysner och hans hustru Charlotte som flyttade in och nu byggdes det gamla huset om från grunden. Det tvetydiga namnet ändrades till Charlottendal.

Anna blom såg nu sin chans. Ludikulla hade fått en annan stil och hit sökte sig inte längre forbönderna. I slutet på 1700-talet öppnade hon en krog i Vinterviken. Här hittade hon en ganska köpstark kundkrets, som gärna ville ha en sup innanför västen före den sista sträckan in till stadstullen vid Tanto. Det var forbönder och deras drängar, som kom med tungt lastade slädar från Mälaröarna. Anna Blom kallade sin krog för Jungfrudansen eller Bullerkulla. Idag vet vi inte om det dansade några vackra och trevliga jungfrur för de frusna bönderna eller hur mycket buller det var på krogen. Jungfrudansen var en plats som i husförhörslängderna skildras som bråkig och där det var svårt att avgöra vilka som var mantalsskrivna på krogen. Här var det knappt någon, som kunde sin katekes ordentligt.

Sedan slottsstenhuggarens dagar har det hänt mycket i området. Inga forbönder kommer längre farande med sina slädar över Mälaren och Jungfrudansen är för längesedan försvunnen. Kvar från denna tid finns de vackra husen Fågelsången och Charlottendal och det gamla boskapsbetet Blommensbergsbacken.

Vi kom till Stockholm i mitten av 1960-talet. Det var en tid som präglades av politiks oro och drömmar om att Sverige skulle bli en berömd idrottsnation. Man borde satsa med på vintersporter och för att stimulera detta startades Kalle Anka Cup i utförsåkning för ungdomar. Den segrande orten var Tärnaby och journalisterna sa att detta berodde på att det fanns en skidbacke intill skolan. Skolungdomarna åkte utför på gymnastiktimmarna och på frukostrasten. Detta borde andra orter ta efter. Den 60 meter höga Blommensbergsbacken, vid vars fot en skola låg, borde bli Stockholms svar på Tärnaby.

Det blev en skidbacke med lift. Det blev ungdomarnas backe och hit kom pojkarna släpande med tunga kängor och skidor. På den ena kanten stack berget fram och här blev det störtlopp och på den andra var det slalom som gällde. Den branta backen var ingenting för nykomlingar och nästan dagligen var det någon som föll handlöst och skadade sig. Ett annat och större problem var att backen slutade vid strandkanten. Det var inte alltid som isen bar och många åk avslutades med att isen brast under skidorna.

Till slut ingrep myndigheterna och stängde backen, som stämplades som mycket farlig för vintersport. Det dröjde flera år innan liften monterades ner och det går fortfarande att spåra rester av den

Nu låg slottsstenhuggarens boskapsbete öde och naturen fick ta över. Ett och annat modigt rådjur försökte ta sig uppför den grönskande backen och ibland kom en hare skuttande. På försomrarna glänste blommensbergsbacken som guld. Då blommade förvildad raps i backen och jordhumlorna surrade runt och skrämde bort de som ville pröva sin benstyrka genom att vandra uppför backen.

Idag gör träden sitt bästa att återerövra Blommensbergsbacken. Försommarens gula fägring är borta och inga humlor surrar längre i backen. Backen börjar påminna om de tider för längesedan när området efter den sista nedisningen reste sig ur Östersjön.

Helt övergiven är inte backen. Mellan de späda träden slingrar sig en halv kilometer lång motionsslinga upp till toppen. Flera, som tränar inför Stockholm maraton, prövar krafterna i denna backe.

Tiderna har också förändrats. Idag kan folket kring sjön Trekanten räkna upp minst tio berömda svenska skidåkare, men ytterst få vet vem Magnus Gabriel de la Gardie var.

Kor, skidåkare och löpare – Den 60 meter höga Blommensbergsbacken har en spännande historia

2 tankar om “Blommensbergsbacken – En övergiven beteshage

  1. Hej, ca 1975-78 bodde jag i närheten av Mälarhöjden. Det var någon tävling med kändisar – minns 99% att Stenmark och Gustav Thöni var där. Halva klassen promenerade 5 km för att stå i den upplysta backen och se tävlingen. Banan slutade ute på sjön. Det märkliga är att ingen info finns om detta någonstans på internet. Börjar undra om jag drömt detta men en kamrat som var med har i såfall också drömt det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s