Förnya din legitimation!

Förnya din legitimation!

Jag avskyr att behöva anlita färdtjänst åt min make David. Tyvärr, vissa dagar går det inte att undvika som till exempel när legitimationen måste förnyas.

Det har de sista dagarna varit flera program i radio, som handlar om färdtjänst och taxi. På nätet har jag stött på politiker, som ligger i startgroparna för att i valrörelsen skapa debatt om problemen. Taxi har jag vant mig av med att använda, eftersom bilarna är läckra men omöjliga för en handikappad, en gravid kvinna, en överviktig senior eller en zigenerska i traditionell klädsel att komma in i. Dessutom är det inte säkert att chauffören kan fälla ihop en rollator och som beställare vet man inte om rollatorn för plats i bilens bagageutrymme. Mitt önskemål att taxibolagen låter Göran Persson, en höggravid prinsessa och kvinnliga politiker, klädda för nobelfesten i Stadshuset, provsitta bilarnas baksäte. Bara de bilar, där dessa personer utan svårighet kan kliva in i, skall få användas som taxibilar.

Min make David fick sin första stroke för fem år sedan och den andra i somras. Han har svårt att röra sig och måste alltid ha sinn rollator med sig. Det är enkelt för myndigheter och banker att hänvisa till färdtjänst så snart David måste vara personligen närvarande vid ett möte.

Strax efter jul upptäckte vi att min Davids körkort inte skulle vara giltigt efter den 12 mars. Han fick också en påminnelse om detta från körkortsmyndigheten. Nu måste David omedelbart till en fotograf för fotografering. Den affär i Skärholmen, som vi tidigare hade använt os av, existerade inte längre och lokalerna hade byggts om till en kafeteria. Nu gällde det att hitta en annan fotograf i området.

Jag började ringa runt och hittade så småningom en affär på Hornsgatan som både sålde kameror och tog fotografier för legitimationer. Jag frågade om det fanns en stol för David att sitta på medan vi väntade på färdtjänstbilen. Enligt fotografen var detta lätt att ordna.

Färdtjänst kan vara ett stort problem. Man vet aldrig hur många som redan sitter i bilen och vart de skall. Vi vet heller inte om en chaufför är mindre pålitlig och kör långa omväger för att av kommunen få mer betalt för resan. En gång har vi varit med om att det tog två timmar att komma hem från Huddinge sjukhus. Otroligt, eftersom det normala är ungefär en halvtimme.

Färdtjänstbilen, som kom för trippen till fotografen, var en läcker ny Mercedes. Det visades sig genast att det var mycket svårt för den lille och magre David att komma in i bilen. Chaufför visste inte hur han skulle ta i honom och om inte tjejen från hemtjänst varit, skulle David aldrig ha kommit in i denna Mercedes. Medan hemtjänsttjejen lirkade med Davids ovilliga ben, försökte chauffören förgäves slå ihop hans rollator. Hemtjänsttjejen fick rycka in, rollatorn kom på plats i bagageutrymmet och vi kunde ge oss av till fotografen på Hornsgatan. Utan hemtjänst hade vi kanske behövt ringa efter hjälp för att komma iväg med färdtjänstbilen.

Nedan vi satt i bilen började det regna. Det stod flera bilar parkerade utanför fotofirman, så chauffören blev tvungen att stanna mitt på gatan. Han såg en aning förtvivlad ut när en kö bakom hans bil växte fram. Han började slita i David medan det uppstod trafikkaos på Hornsgatan. Några förare blev irriterade och slängde sig på tutan. Då grep en stark senior in och hjälpte David ur bilen och fick fram rollatorn ur bagageutrymmet. Det sista han gjorde var att hjälpa David uppför den lilla trappan till fotografen.

Vi kom in i en affär, som var fylld med gamla fotoprylar. Längst in stod kameran och David fick gå in och sätta sig på en obekväm stol. När allt var klart och vi fått bilderna återstod bara att vänta på färdtjänst. David fick sätta sig på ett par gamla och nötta biografstolar, som stod strax innanför dörren De var mycket obekväma. Jag gick runt och tittade på allt sam fanns och fastnade för ett par gamla engelska fototidningar. De var inte till salu. Det enda i affären som gick att köpa var en fotobok om Södermalm. Den köpte jag

Regnet strilade ner och en Mercedes-färdtjänstbil rullade in. Samma problem som tidigare med att få in David i bilen och en chaufför, som inte kunde slå ihop en rollator. Den här gången fick vi hjälp av en tjej i träningskläder. Hon var snabb och rusade sedan vidare till Zinkens idrottsplats för ett möte med sin personlige tränare. Hemma fick vi sedan hjälp av grannen George.

För två veckor sedan fick David ett brev om att hans nya körkort personligen skulle hämtas på posten på Västberga. Problemet var bara att David då var intagen på sjukhus. Jag ringde till posten och undrade hur lång liggtiden var. Det nya körkortet fick ligga kvar februari månad ut.

Igår följde jag med David till Västberga för att hämta denna värdehandling. Granne George lovade att ställa upp med att lirka in David i bilen. Nu behövdes inte detta. Det kom ingen läcker Mercedes med en ovan chaufför utan en solgul VolksWagen med en mycket kunnig chaufför. Allt gick snabbt och smidigt och framme vid postkontoret fick David hjälp av en brevbärare att komma över stensättningen från gatan. Ingen väntetid och samtidigt som David stoppade ner körkortet i fickan kom färdtjänst för att hämta honom. Vi hade tur, eftersom det också denna gång var det en gul Volkswagen och en mycket kunnig och hjälpsam chaufför. David fick all hjälp han behövde både av chauffören och postens personal. Hela denna utflykt tog 80 minuter och David hade inte blivit söndersliten av någon ovan chaufför.

Mina erfarenheter av de sista fyra resorna med färdtjänst är att det finns bilar, som passar för dessa transporter. Vem bestämmer vilka bilar som får köpas in? Är det de enskilda taxibolagen eller någon politiker? Vem ansvarar för att sjuklingar inte råkar ut för skador när ovana chaufförer skall hjälpa dem att komma i och ur bilen? Vilken minister bör yttra sig i frågan? Är det äldreminister Maria Larsson eller miljöminister Lena Ek? Vem i Stockholms stads är eventuellt ansvarig för att det rullar människovänliga taxibilar på gatorna? Viket borgarråd är det bäst att kontakta, Ulla Hamilton eller Joakim Larsson?

Jag hoppas verkligen att denna för gamla och sjuka viktiga fråga diskuteras i valrörelsen och att frågan inte blir överkörd av diskussioner om varför svenska skolbarn är latare än kinesiska.

En tanke på “Förnya din legitimation!

  1. Precis så här upplever jag också färdtjänstbilarna. Varje gång jag beställer bil talar jag om att jag har en rullstol som tar upp hela bagaget på en COMBI. Ändå kommer det ibland en ny, liten, läcker mercedes som INTE har plats för en rullstol som inte går att fälla ihop. Frågan är om det ens får plats ett par resväskor i bagaget. En del helt friska människor, som ska ut och resa, har oftast en del bagage med sig. Men huvudsaken är att bilen är en miljöbil. Att den ska funka rent praktiskt har inte någon hög prioritet. Miljökraven går före allt annat tyvärr. Fast å andra sidan finns det ju miljöbilar som också fungerar i praktiken för alla sorters människor…
    Elisabet Hörle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s