Leonore eller en prinsessdröm om att få kämpa för mänskliga rättigheter?

Leonore eller en prinsessdröm om att få kämpa för mänskliga rättigheter?

Jag är inte förvånad över det namn, som prinsessan Madeleines dotter har fått. Min uppfattning är att hon är uppkallad efter Eleanor Roosevelt, som trots att det var 52 år sedan hon dog inte är bortglömd i USA. Det har det senaste året kommit ut en biografi om henne och för två år sedan var hon aktuell i en film om vad som hände i hennes familj under det andra världskriget. Ingenting av detta har nått den svenska publiken.

Eleanor Roosevelt var en presidenthustru, som på grund av makens sviter efter polio tog på sig stor del av det politiska arbetet i det demokratiska partiet. Han var ute och valtalade, kämpade för mänskliga rättigheter och intresserade sig för indianernas ställning i det amerikanska samhället. Hon blev en omstridd inrikespolitiker och hennes insatser uppskattades inte av det konservativa USA. Efter krigsslutet blev hon USA´s röst i Förenta Nationerna.

För ungefär 30 år sedan arbetade jag med litteratursökning när det gällde patent. Många av de föremål vi använder i det dagliga livet har inget patentskydd. Min uppgift var att i veckotidningar spana efter olika städredskap och jag skulle gå hundra år tillbaka i tiden. Då satt jag på Kungliga Biblioteket och läste gamla veckotidningar. Då och då sneglade jag på sladderspalterna. I början på sekelskiftet 1900 följde den svenska veckopressen med stort intresse den amerikanska tonårsflickan Eleanor Roosevelts kärleksäventyr. Hon hade just kommit hem från England där hon hade gått i internatskola. Eleanor var en ovanlig överklassflicka, eftersom hon var intresserad av samhällsliv och arkeologi. Det är mycket som talar för att Eleanor ville skaffa sig en gedigen akademisk utbildning.

På en bal stötte Eleanor på en stilig svensk pojke, som hon enligt sladdret förälskade sig i. De hade samma intresse för arkeologi och kunde sitta i timtal och diskutera om man inte borde starta utgrävningar för att kartlägga kulturutbytet mellan indianer och svenskar i den tidiga svenska kolonin Delaware. Enligt veckotidningarnas spalter funderade det unga paret på att gifta sig och att Eleonor då skulle flytta till Sverige. Detta uppskattades inte av hennes pappa som satte stopp för romansen. Sverige låg för nära det farliga Ryssland, som enligt hans mening när som helst kunde förklara Sverige krig, besegra lilla Sverige och sedan i tuffa fredsförhandlingar flytta den svensk-ryska gränsen till någon liten ort strax norr om Gävle. På så sätt skulle Ryssland bli ägare av järnmalmsgruvorna i Lappland. På denna tid var Finland en del av Ryssland.

Det var otänkbart för den svenska pojken att flytta till USA. Han skulle bo hemma och så småningom överta sin fars arbete. Den svenska pojken var inte vem som helst. Det var vårt lands kronprins Gustav Adolf.

I USA ingrep pappa och gifte bort Eleanor med hennes kusin Franklin och hos oss hittade mamma Victoria en engelsk kunglig flicka till sin son. Eleanors äktenskap blev en katastrof, eftersom maken inledde en kärlekshistoria med Eleonors sekreterare Lucy Mercer och de fick ett barn tillsammans. Varför inte paret Roosevelt då skilde sig diskuteras fortfarande i USA.

Efter det att kronprins Gustav Adolf gift sig slutade veckotidningarna att fundera över hans kärlekshistoria i USA. Franklin D. Roosevelt blev inte känd för den svenska allmänheten förrän när han i november 1932 blev vald till President.

För 30 år sedan läste jag en biografi om Eleanor Roosevelt. Den började med bröllopet och det fanns inte ett ord om några tidigare svärmerier. Jag lärde mig mycket om hur det var i USA under de magra åren på 1930-talet och Eleanors drömmar om att forska om hur indianernas samhällsstruktur fungerade.

Prinsessan Estelle är uppkallad efter Folke Bernadottes amerikanska hustru Estelle. Prins Daniel hade under sin pryoperiod som svensk prins gjort flera studiebesök på Förenta Nationernas högkvarter i new York. Där tog han del av Folke Bernadottes kärlekssaga med Estelle och då visste han att hans kärleksbarn skulle få heta Estelle. Nu funderar jag på om det i vårt kungahus finns historier om gamle kungens romans i USA för mer än hundra år sedan. Det kan till och med finnas brev i kungens privata arkiv från Eleanor, brev i vilka hon beklagar sig över makens kärleksäventyr.

Den film, som ganska ingående skildrar familjelivet kring president Franklin D. Roosevelt, heter ”Hyde park om Hudson” och har av allt att döma inte visats i vårt land. Den är engelsk och fick för drygt ett år sedan ett ganska syrligt mottagande i USA. Av recensionerna skildras Eleanor som den trofasta makan, som hur många kärlekshistorier hennes make än har, tålmodigt står vid den sjuke Franklins sida.

Leonore – ett namn som vill visa att kärleken är trofast och tål många prövningar.

2 tankar om “Leonore eller en prinsessdröm om att få kämpa för mänskliga rättigheter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s