Tillbaka till gymet – House of Shapes på Hornsgatan

Tillbaka till gymet – House of Shapes på Hornsgatan

Äntligen har jag kommit tillbaka till gymet efter en vinter, som jag har kämpat mig igenom med en droppande näsa och en krasslig make. Det var en hel del som hade förändrats under de veckor jag varit borta. Taket i dansarnas omklädningsrum håller på att rivas och för oss vanliga motionärer innebär detta att boxningssäcken precis utanför dörren har plockats ner. Jag saknar att inte kunna träna styrka och kondition genom att med all energi få säcken i svajning. När jag gör detta är som att kämpa ner mycket av den oro, som ofta kokar inom mig.

Det var roligt att vara tillbaka på förmiddagen en vanlig vardag. Förmiddagarna passar bra för alla som regelbundet jobbar på kvällarna, som till exempel Södersjukhusets nattpersonal, skådespelare och de som arbetar på kvällsöppna restaurangerna i Stockholms innerstad. Det är lugnt på gymet och vi som kommer nickar till varandra och då och då säger vi några enstaka ord.

Igår var det annorlunda. Flera kom fram och hälsade och sa att det var roligt att se mig igen. Jag fick också höra att jag är inspirationskälla för många. Jag är gråhårstanten, som visar att det finns ett aktivt liv också efter 80-årsdagen.

Det var inte så svårt att komma igång igen som jag trodde. Konditionen var ungefär som strax efter jul och jag orkade till min stora förvåning lyfta den lättaste skivstången tio gånger i en följd. Detta kan bero på att min strokedrabbade make har blivit sämre och jag måste nu hjälpa honom mer när han skall kliva upp ur sängen, gå på toaletten och förflytta sig från sängen till matbordet.

När jag stod framför gymets stora spegel upptäckte jag att jag kutade mer med ryggen än tidigare och att jag hade svårt att hålla balansen vid vissa övningar. Nu var det inte kroppsliga krafter som gällde, utan att låta hjärnan samarbeta med musklerna för att på så sätt få fram en trevligare kropp. Ett hjälpmedel till detta var en vanlig rundstav, sådana som man använder för att sätta fast en äppelplockare på eller en borste. Ett enkelt redskap, som jag har hemma, men inte tänkt på att använda under de trista veckor jag varit borta från gymet.

Jag tränade och tränade på en balansplatta och till slut gick det riktigt bra. Då beslöt jag mig för att fotografera min spegelbild. Detta blev inte det lättaste. Ryggen rasade samman och jag kände mig som en ledsen nymåne. Då tog jag tag på rundstaven, stötte mig på den och lyckades få fram ett ganska bra kort av mina ansträngningar.

I omklädningsrummet var det flera, som ville prata med mig. Det var som att komma tillbaka till livet efter en lång vinterdvala.

Tack alla på House of Shapes som uppskattar att jag kämpar med apparater, bollar och skivstänger!

2 tankar om “Tillbaka till gymet – House of Shapes på Hornsgatan

  1. Go girl, go! Ja du inspirerar sannerligen, Carin. Hur gammal man än är så är det ju faktisk så att om man tränar så svarar kroppen med att bli starkare. Min mamma som bröt lårbenshalsen i december och blir 91 år i år är nu ute och går sina ärenden till affären igen, inte utan ansträngning men hon gör det. Det farligaste man kan göra som äldre är att slå sig till ro i gungstolen. När man lägger av med motion och hjärngympa så anpassar sig kropp & hjärna till det också och det kan bara gå åt ett håll. Nu kommer våren också så sakteliga och det ger ju hoppet en extra injektion och kraft att ta itu med saker och ting. Heja dig!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s