Mina tankar om Jungfru Maria

Mina tankar om Jungfru Maria

Idag är det Jungfru Marie Bebådelsedag, en dag då alla kristna skall minnas att Jungfru Maria blev med barn utan att ha varit tillsammans med någon man. Som ung begrep jag mig aldrig på denna text, men eftersom den fanns med i Bibeln fick den inte kritiseras. Författare till texten var evangelisten Lukas, som i allt han skrev vände sig till de greker, som funderade på att övergå till kristendomen. I den grekiska gudavärlden föddes gudarna på mycket märkliga sätt och en jungfrufödsel kändes inte främmande för dem. Bibelcitatet är hämtat från det första kapitlet i Lukasevangeliet.

”Den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria. Ängeln kom in till henne och sade: ”Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig.” Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. Då sade ängeln till henne: ”Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut.” Maria sade till ängeln: ”Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man.” Men ängeln svarade henne: ”Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. Ty ingenting är omöjligt för Gud.” Maria sade: ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.” Och ängeln lämnade henne.”

Jag har de sista åren flera gånger läst Lena Einhorns bok ”Vad hände på vägen till Damaskus?” och i denna bok finns det en naturlig förklaring på vem Jesus var. Maria blev, kanske mot sin egen vilja, bortgift med timmermannen Josef. En dag mötte hon den romerske bågskytten Pantera och blev förälskad i honom. Detta var något som inte fick ske. Maria var gift och att ha sex utanför äktenskapet kunde straffas med att bli stenad till döds. Pantera hade också problem, eftersom en romersk soldat inte fick gifte sig med en flicka från det land han tjänstgjorde i. Jag kan föreställa mig att Pantera uppvaktade Maria på det sätt som finns avbildat på grekiska vaser. Maria var först en smula avvisande, men senare gav hon med sig. Ett par månader senare var katastrofen ett faktum. Maria var med barn och måste fly till Egypten. Här fanns det arbete och Maria försörjde sig och sitt barn som spinnerska.

Efter att ha läst detta såg jag Jesus och hans mor Maria i ett helt nytt ljus. Underverket var inte att Jesus föddes utan att mor och son senare i livet kunde återvända till Nasaret, Maria blev inte stenad utan fick fler barn och följde efter flera år med sin son till Jerusalem och fick uppleva att han där korsfästes som en missdådare.

Maria är ibland för mig en tjej i det mångkulturella Stockholm. Hon gör det många invandrarflickor inte får göra, hon blir förälskad i en pojke utanför den egna gruppen. Hon finns på tunnelbanan och hon sitter och pluggar sina läxor på biblioteket i Skärholmen samtidigt som hon sneglar på sin pojkvän. Hur kommer hennes framtid att se ut?

Bibelns Maria överlevde och hennes son skapade en världsreligion. I Johannesevangeliets fjärde kapitel finns en fängslande historia om hur Jesus närmade sig och började under den hetaste timmen på dagen prata med en fallen kvinna, en kvinna som vilken dag som helst kunde dömas att stenas till döds. Efter ett långt samtal kom lärjungarna och de blev förvånade och kanske till och med upprörda för att Jesus talade med denna okända kvinna, som hade tappat upp vatten ur Sykars brunn till deras mästare. I detta kapitel får vi en mycket vacker bild på hur Jesus såg på kvinnor, som inte levde tillsammans med en enda man och var honom trogen livet ut. Kanske tänkte Jesus på sin mor Maria, som i sin ungdom blivit utstött i samhället för att hon förälskade sig i en man hon inte var gift med.

Jag mötte en annan Jungfru Maria en påsk i den italienska staden Sorrento. En dag passerade vi förbi franciskanerklostret, som låg på en klipphylla. Från kyrkans port kunde vi se både Vesuvius och ön Capri. Klosterkyrkan var öppen och många människor trängdes för att få höra när kyrkokören övade Långfredagens psalmer. Det vilade något av Österlandets mystik över den del av klosterträdgården, som alla fick besöka. Här fanns en märklig staty över Jungfru Maria. Det var ingen romantisk bild av en kvinna i himmelriket utan en mager flicka, som var klädd i trasor. Hon var på flykt undan sina förföljare. Det var en förtvivlad kvinna och samtidigt en kvinna fylld av hopp och glädje. Hon visste med sig att sonen i hennes famn skulle uträtta underverk och att han skulle förändra världen.

Idag ser jag framför mig en gripande kvinnoskildring av Jungfru Maria. Det är en gladlynt flicka, som blir bortgift med timmermannen Josef och sedan blir uppvaktad av en romersk soldat, blir med barn och sedan fly ned barnet invirat i trasor rakt genom Sinaiöknen till Egypten. Nästa bild jag ser av henne är när hon är värdinna på ett bröllop och det kommer fler och törstigare gäster än väntat. Sonen Jesus gör då ett underverk, han förvandlar vin till vatten och hans mamma behöver inte stå med skammen att inte kunna ordna trevliga kalas. Efter detta kommer de otäcka scenerna på Golgata och något senare den ljusa uppståndelsen.

Den sista bilden jag ser av Jungfru Maria är när hon en sensommardag i staden Efesos lyfts upp i skyn och får vara med sin son i himmelriket. Då är jag inne i Österlandets mystik, en värld där hav, land och himmel flyter samman och ett fåtal utvalda människor kan fritt sväva mellan dessa zoner.

Jungfru Maria är värd all hyllning hon kan få denna blåsiga söndag i mars.

Bilden på vasmålningen har jag hämtat ur boken ”Life in Greece in Ancient Time” av Paul Werner.

En tanke på “Mina tankar om Jungfru Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s