Socialstyrelsen önskar våra åsikter om hemtjänst

Socialstyrelsen önskar våra åsikter om hemtjänst

I början av år 2009 drabbades min make David av en allvarlig stroke och låg på sjukhuset tre månader. Under denna tid reparerades vi nedervåningen på vår villa och förvandlades från ett hus med standard från det sena 1920-talet med marmordiskbänk till ett utmärkt äldreboende med ett rymligt utrymme för dusch och toalettbesök samt ett stort kök. Allt blev så lättskött att vi inte behövde någon hemtjänst. Sedan gick åren och stroken och åldern hann ikapp David. Förra vintern insåg jag att min ork inte räckte till längre och kontaktade biståndsbedömaren. Nu begärde jag att efter fyra års slit få hemtjänst. I slutet av mars förra året var all byråkrati av klarad och den 1 april klev den första hemtjänsttjejen in genom dörren. Nu har vi hemtjänst varje morgon och kväll, tid för rakning och dusch, veckostädning samt tre gånger i veckan avlastning i hemmet. Denna tid är till för att jag skall få egen tid, som jag använder för att gå på gym, träffa vänner eller att gå ut med min kamera. Jag har sagt till hemtjänst att det vore bra om personalen vid avlastning i hemmet har med sig något att läsa, så att de har något att göra medan de sitter och vakar över den sovande David. Ingen har hittills haft med sig egna tidningar, utan läst i något som har legat framme. Jag har nu lärt mig vad de flesta gillar. Det är tidningar som handlar om kungafamiljen, sångerskor, motion, idrott och vårmodet. En av grabbarna blev förfärad när han upptäckte att jag lagt fram en tidning om styrketräning och en annan om yoga. I hans hemland sitter anständiga kvinnor hemma i sin bostad och syr medan de lyssnar på radio eller pratar med en släkting. Här traskar inte kvinnorna till något gym för att lyfta skrot. Tänk om de där i männens högborg träffar en annan man och sedan . . . .

Det är skillnad mellan att vara anställd hos hemtjänst och vara anhörigvårdare. Jag får klänga på stegar för att städa de översta hyllorna i speceriskåpet, sätta plåster på sår, klippa naglar, rensa avlopp och dra åt lösa skruvar med hjälp av en liten borrmaskin. Inget av detta är tillåtet för hemtjänst. När det gäller maskiner i ett svenskt kök går gränsen mellan dammsugaren och borrmaskinen. Jag har inte frågat om jag kan få hjälp med att laga en trasig skjorta på symaskinen eller att få hjälp med att för hand sy i en knapp.

Igår fick vi ett tjockt brev från Socialstyrelsen. Det innehåller ett frågeformulär om våra synpunkter på hemtjänst. Det är, utom vid en enda fråga meningen, meningen att vi skall kryssa för ett enda alternativ. Det har blivit en hel del funderingar om hur vi tycker att personalen utför sina arbetsuppgifter. För oss blir det en helhetsbedömning av 20 personer, fem män och 15 kvinnor. I denna flock är det bara fyra som har svenska som modersmål.

Några i denna stora flock har arbetat i mer än 20 år i hemtjänst och de har under det gångna året varit ett stort stöd för mig. Andra är ungdomar från utomeuropeiska länder och de anstränger sig för att klara av jobbet och lära sig svenska. En flicka från Afrika berättade om det knepiga med alla elektriska prylar i ett hem. Hon växte upp i en by utan elektrisk ström och gratis skola. Hon gick i skolan i ett år och efter detta var hon hemma och vallade familjens getter. Hon har ett mycket mjukt handlag med David, men blir orolig så snart dammsugaren kommer fram. Det har också kommit en annan ”getflicka”. Hon berättade att hennes föräldrar sparade allt de kunde för att bekosta hennes körkort. Hon körde upp två dagar efter sin myndighetsdag och älskar att fickparkera. Denna flickas stora intresse är teknik och hon frågar om alla prylar vi har. Om hon har tid över, vill hon lära sig hur min lilla borrmaskin fungerar och hur man byter filter i dammsugaren. Borrmaskinen får hon enligt reglerna för hemtjänst inte använda. Dammsugaren däremot är ett ofarligt redskap, som hemtjänst skall kunna klara av. Denna flickas favoritlitteratur hos oss är katalogerna från Jula och Clas Ohlson.

Naturligtvis har vi några negativa erfarenheter av hemtjänst. När hemtjänst kommer i bil måste de vara beredda på att deras larmtelefon kan ringa. Någon har trillat eller gjort sig illa och kräver omedelbar hjälp. Då gäller det att så snabbt som möjligt bli klar med jobbet hos oss och ila vidare till den som ligger hjälplös på golvet. Hela schemat blir förskjutet och den som står i tur för hjälp att lägga sig kan få vänta i ungefär en halvtimme. Detta har hänt oss mer än en gång. Ibland inträffar motsatsen. Någon anhörig har kommit till patienten och lovar att ta hand om allt till sena natten. Då ringer hon eller han till jouren och ber att få tiden struken. Detta medför att hemtjänst tid över, en tid som användes på olika sätt. Jag har varit med om att under denna lediga tid få köket städat en extra gång och tvätten från torktumlaren snyggt hopvikt. En enda gång har jag upplevt motsatsen. En av grabbarna kom inkörande i trädgården en halvtimme för tidigt. Han slog av motorn och tog fram sin egen mobil och satt i lugn och ro och pratade i telefon med sina grabbkompisar. Denna kväll var David mycket trött och ville komma till ro så snart som möjligt. Då gick jag ut till bilen och sa att det vore bra om David genast kunde bli ompysslad. Efter en trist ordväxling gav grabben med sig, knäppte bort samtalet och gick surmulet in i huset. Slarv, slarv och ingen tandborstning.

När jag får höra vad andra har råkat ur för inser jag att vi hade tur vid valet av hemtjänstföretag. Vi anlitar ett litet lokalt och privat företag, som har ungefär 30 anställda på heltid och knappt lika många i en vikariepool. Det har hittills inte hänt att personalen inte kommit den dag de skulle, däremot kan de ibland komma upp till en timme senare än avtalat. Detta kan bero på att någon har tryckt på larmet och ligger skadad på golvet. Det hör till hemtjänst arbetsuppgifter att ringa efter ambulans och försöka få tag på någon anhörig. En annan anledning till förseningen kan bero på att gatorna är så glashala att det inte går att jäkta fram på gatorna.

Den tid, som är avsatt för ompysslandet av David, har som regel räckt till. Det vanliga är att det blir ett par minuter över till ett vänligt småprat, vilket både David och jag har uppskattat.

Vi har haft tur på ett annat sätt. Ingen i hemtjänst har rotat i lådorna och stulit pass eller kontanter, ingen har behandlar David på ett mycket nedlåtande sått eller försökt sig på sexuella närmandet vid duschningen.

Jag ser fram emot när den dag Socialstyrelsen publicerar resultatet av bearbetningen av frågeformuläret. Kanske är David och jag de enda som är helt nöjda med hemtjänst.

En tanke på “Socialstyrelsen önskar våra åsikter om hemtjänst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s