Göteborg söndagen den 7 april 1940

Göteborg söndagen den 7 april 1940

Det var som vilken söndag som helst under våren. Pappa var uppe och tränade på att sjunga kyrkobönen. Han var tenor och bönen om att Gud skulle bevara oss från krig och örlog lät skrämmande. Min näst äldste bror, Staffan, låtsades sova för att slippa följa med till kyrkan och min äldste bror Lars pluggade latin. Det enda ovanliga denna söndag var den täta dimman, som låg som en grå filt över Linnégatan.

Innan det var dags att gå långsamt och värdigt till Annedalskyrkan, ställde jag mig vid fönstret mot nordväst. Denna söndag gick det inte ens att se tvärs över gatan till Linnéakyrkan . Jag skulle vilja gå i deras söndagsskola. Detta gick naturligtvis inte för sig. Linnéakyrkan tillhörde baptistsamfundet och var därför förbjuden mark för ett prästbarn.

Från köket hörde jag att Lars muttrade något om att dimman var det bästa skydd mot den tyska örlogsflottan som vi kunde få. Göteborgs hamn försvarades bara av ett fåtal gamla båtar, som låg förtöjda vid Elvsborgs fästning.

Lars ville följa med i vad som hände under kriget och hade förgäves försökt sätta upp en radioantenn utanför sitt fönster. Han var opraktiskt. Om han någon gång lyckades få in en sändning från BBC, var Staffan genast framme och slet sönder antennen. Denna söndag hade han uppfattat några skrapande ljud från en utlandsstation. Något var på gång ute på havet.

Vi gick långsamt genom dimman till kyrkan. Lars mumlade latinska verb för sig själv och mamma förhörde mig katekes. Måndagarna i skolan började alltid med katekesrabbel. Jag avskydde detta ämne.

Ungefär två timmar senare var gudstjänsten slut. Vi behövde inte vara värdiga längre. Dimman hade lättat. Lars och jag sprang ikapp nedför Linnégatan. Lars skulle hem till en kamrat vid Järntorget och lyssna på BBC och jag hoppades att mamma inte skulle märka att jag smet iväg till biografen Rio på Landsvägsgatan. Nu började det roliga på söndagen. Jag skulle gå på bio och njuta av Tarzan och hans äventyr i djungeln.

På söndagarna åt vi middag klockan tre. Pappa brukade alltid ta spårvagnen direkt från kyrkan till Kvibergs kyrkogård. På söndagarna efter högmässan var det allmänna begravningar, som inte kostade någonting. De allra flesta, som fick sin sista vila i en massgrav på Kvibergs kyrkogård, var utblottade och ensamma män. Pappa sa ibland att han kände större samhörighet med dessa gubbar än med de andra prästerna i Göteborgs stift.

Det var en surmulen stämning vid middagsbordet. Det syntes på Lars att han var rädd. Staffan for ut för att han bara fick en sked lingonsylt till pannbiffarna och pappa suckade något ohörbart om att han snart måste iväg till aftonsången i kyrkan. Mamma sa att hon tänkte följa med. Hon tittade vädjande på mig. Jag slog ner blicken. Under sängen hade jag en trave med tunnslitna och billiga kriminalmagasin, som jag hade fiskat upp ur Lars papperskorg. Jag ville njuta av dessa i lugn och ro, medan mamma satt i kyrkan och lyssnade på en meningslös predikan.

Mamma började göra sig fin inför kvällens gudstjänst. Biskopen hade för vana att göra oanmälda inspektioner i olika kyrkor vid aftonsången. De hände att han då frågade prästfrun varför barnen inte var med i kyrkan. Medan mamma krusade sitt raka och tunna håret med en uppvärmd locktång mumlade hon fram det svar biskopen skulle få. Lars satt hemma och pluggade latin och den minsta flickan var förkyld. Hon var så sysselsatt med detta att hon inte märkte att min fem år äldre bror Staffan smög sig fram till pappas rökbord och smugglade ner alla cigarrfimparna i en tom tändsticksask. Nu skulle han på bakgården och byta dessa fimpar mot godis.

Mamma och pappa skred ut genom den stora ingången samtidigt som Lars tassade ut genom köksdörren. Han skulle göra något som var mycket förbjudet, han skulle gå på Karl Gerhards revy på Lorensbergsteatern. Nu var jag ensam hemma och innan jag slog mig ner i pappas länstol vid rökbordet grep tag i det smutsiga askfatet och spolade bort all aska under vattenkranen. Jag avskydde stanken av cigarrer, vilket mina föräldrar tyckte var bra. Alla flickor, som tänkte gifta sig, måste lära sig att stå ut med tobaksrök. Nu var jag deras pensionsförsäkring, jag borde bli lärarinna och stanna hemma och ta hand om mina föräldrar tills de dog.

Jag slog mig ner i den bekväma stolen och njöt av detektiven Harald Asks otroliga äventyr i de skumma kvarteren i Oslo och av tystnaden. Det var som om hela huset höll andan. Något var på gång ute på havet.

Först kom mina föräldrar hem och sedan Staffan. Jag steg snabbt upp ur pappas stora länstol, gömde det olämpliga detektivmagasinet bakom ryggen, gick till min boktrave och bytte ut den mot en bok om lejon. Efter detta gick jag ut i köket och satte mig att läsa vid köksbordet. Efter en stund kom mamma och undrade om jag visste var Lars fanns. Jag skakade på huvudet.

Mamma blev orolig och började ringa till Lars kamrater och fick då klart för sig att han var på teatern. Efter ungefär en timme kom Lars hem och trallade på refrängen på revyns höjdpunkt, vilket var en sång om att Göteborgs hamn saknade försvar, att försvarsministern Per Edvin Sköld var helt oduglig och att Göteborg var en läcker munsbit för tyskarna. Vårt land hade satsat på att stödja de arbetslösa och fattiga i stället för att rusta upp försvaret. Det som gällde var ”Nu skall vi, nu skall vi vara snälla!”

Jag lyssnade förstrött på Lars redogörelse för allt som Karl Gerhards hade sagt. Jag var inne i en helt annan värld tillsammans med Afrikas alla vida djur.

Denna söndag blev min sista söndag med Tarzan och kriminalmagasin. Två dagar senare invaderade Tyskland både Norge och Danmark. Kriget trängde då in i mitt liv.

Bilden är första sidan på Göteborgsposten från denna dag. Jag har varit på Kungliga biblioteket och läst mikrofilmade gamla tidningar från april 1940 och med mobilen fotograferat det som syntes på läsbordet.

2 tankar om “Göteborg söndagen den 7 april 1940

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s