Anhörigvårdarens vardag – Hemtjänst strular

Anhörigvårdarens vardag – Hemtjänst strular

Jag har i över ett år anlitat ett privat vårdföretag, som har sina lokaler inte långt från vårdcentralen och ICA-hallen. Allt har fungerat nästa prickfritt fram till för ett par veckor sedan. Då avlöste det ena problemet det andra. Anledningen var att företaget flyttade från den nedlagda banken till ett personalutrymme i det nu ombyggda servicehuset. Allt blev en enda röra, pärmar kom på drift, sladdarna till datorerna ringladepå golvet som våryra ormar och vårdbiträdena visste inte var de skulle hänga sina ytterkläder. Chefen orkade dåligt med, hon blev en smula förvirrad och tidsplaneringen fungerade inte.

Hemtjänst blev plötsligt en stressfaktor i min tillvaro. Jag kunde inte planera mina dagar, eftersom jag inte visste om någon skulle komma på utsatt tid och om denne någon hade nycklar med sig. I över ett år har hemtjänst tagit sig in i vårt hem med hjälp av en lånad nyckel och jag har i lugn och ro kunnat vara ett par timmar på gymet. De sista veckorna har inte detta fungerat. Nyckeln till nyckelskåpet hos hemtjänst har varit på villovägar och ingen har kunnat titta till min strokedrabbade make David. Att komma hem efter att ha kämpat med maskiner i över en timme till en av uringenomblöt make har slitit på mig. Från att ha varit en tillgång blev gymet en belastning.

Dessa sista dagar har det ständigt tutat upptaget i telefonen hos hemtjänstföretaget. Det enda sättet att nå fram till den stressade chefen har varit att skriva ett brev och be tjejen från hemtjänst lämna fram det. Då hände det jag borde ha åtgärdat för minst en månad sedan. Den svarta patronen i min skrivare var tom och jag fick texta ner det jag ville ha framfört. Tyvärr glömde jag att skanna dokumentet och ett par dagar senare blev det diskussion om vad det var jag önskade. Mitt brev hade fått larvfötter och krupit in i en helt annan pärm än där det hörde hemma.

Igår kom en ny dag fylld med kaos. Vattenkokaren gick sönder och ingen hemtjänst i sikte. Då surnade jag till och kontaktade dem genom det larmtelefonnummer jag som en tillmötesgående och vänlig kund har fått. En vänlig röst upplyste mig att jag inte kunde nå abonnenten, men att jag kunde lämna ett meddelande efter tonen. Jag lär sur och efterlyste folket. Tio minuter senare ringde det på dörren och en av de pålitligaste tjejerna klev in.

”Hinner inte stanna länge, skall du iväg, tandläkare eller . . . ”
”Måste till Skärholmen, vattenkokaren har gått sönder och vi har inget bröd hemma.
”Stick genast, jag tar över.”

Då började David gny om att han behövde gå på toa. Hemtjänst lovade att ta över. Då rev jag åt mig min svarta och vattentåliga jacka och hemtjänsttjejen skrek till:

”Du tog min jacka!”

Glatt letade hon reda på min jacka och jag gjorde mig redo att ila iväg till Skärholmen. Då skrällde hemtjänsttjejens telefon. Det skulle komma extra förstärkning, så att jag kunde uträtta allt jag ville i Skärholmen.

Jag njöt för första gången på drygt en vecka. En stressfri timme var en gåva från himlen. När jag sedan kom hem sov David och vaknade först när han upptäckte att jag lagade till middagsmaten. Den extra avlösningen hade inte kommit på grund av att hemtjänst fått ett larm om att en gammal tant hade ramlat på toaletten.

Idag på morgonen ringde chefen för hemtjänst och bad om ursäkt för att det inte hade fungerat som det skulle. Jag skulle som kompensation få extra städhjälp. Jag hann knappt lägga på luren innan det ringde på dörren. Det var en tjej från OneMed, som kom släpande på åtta stora kartonger med blöjor åt David. Allt hamnade precis innanför ytterdörren och nu gällde det för mig att hitta en plats att placera dem på. Hemtjänst kunde ju komma vilken minut som helst och städa.

Jag hittade ett hörn i hallen, staplade kartongerna över varandra och måste använda en stol att stå på för att få den sista på plats. Överst la jag min svarta jacka och min röda löparjacka. Nu skulle det vara slut med fåniga misstag.

Kväll i ett renskrubbat hem. Det gäller att inte rusa iväg och byta hemtjänstföretag när något strular. De seriösa företagen vill inte tappa kunder, de gör sitt bästa för att rätta till misstagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s