Anhörigvårdare och midsommarhelgen

Anhörigvårdare och midsommarhelgen

Idag är det midsommarafton och redan för två dagar sedan bröt stora midsommaryran ut i mitt hemtjänstföretag. Många planerade för en semester med sol, bad och lata dagar medan andra funderade på om man kunde slå ihjäl ensamheten genom att arbeta dubbla pass. Detta innebär att arbeta 15 timmar i följd under ett dygn. Alla var övertygade om att det skulle bli extra många larm över helgen. Ensamma och krassliga seniorer trycker på larmknappen för att visa att de finns till. De anhöriga hinner inte med, de är fullt upptagna med att umgås med vänner, ta en sup till sillen och färskpotatisen eller att grilla flintasteken.

Ensamheten är ett gissel när det blir helg. På min gata kommer det att vara tyst och fridfullt. Det enda som kommer att höras är vemodig fågelsång och ambulansens tjutande. Någon har känt sig övergiven, har tagit ett par supar för mycket och fallit ihop.

Min make David tynar långsamt bort och behöver mycket mer hjälp än tidigare. Jag har förgäves försökt få tag på biståndsbedömaren, vars semester börjar på måndag. Någon vikarie sätts inte in och nu måste jag vänta på förstärkt hemtjänst till i början av augusti.

För ett par dagar sedan fick jag ett tips från en hemtjänsttjej. Hon har arbetat i mer än 20 år i olika hemtjänstföretag. När jag känner mig trött och ur form skall jag trycka på larmknappen och säga att David måste gå på toa och att jag inte orkar släpa honom dit. Larmet registreras hos stadsdelsnämnden och då bör någon inse att jag inte orkar längre och att det finns risk att jag knäcker ryggen eller skadar benen. När jag hörde detta funderade jag över hur hemtjänst skulle klara av om jag ringde två gånger varje dag. Tjejen log och konstaterade att om det kommer många nödsamtal får vikariepoolen plocka fram extra folk. Det finns ju alltid invandrare, som inte begriper sig på grodskutt kring majstången och jordgubbar med vispgrädde. Efter detta fick jag veta att när larmet går skall det vara dubbel bemanning. Då skall inte den anhörige, som saknar ordentlig utbildning i konsten att lyfta sjuka människor, hjälpa till.

Problemet med många larm samma dag är att det inte finns tillräckligt många bilar. I min stadsdel finns flera radhusområden, som ligger drygt en km från närmaste tunnelbanestation och dit inga bussar går. Sist jag tryckte på larmknappen kom en tjej i bil från det ena hållet och en vandrande och svettdrypande grabb från det andra. Hemtjänstgrabben gnydde över att han hade traskat från ett radhus uppför en ganska brant backe och sedan gå i drygt en km för att komma till oss och hjälpa David på toa. Tjejen, som går på styrketräning tre gånger i veckan, log ironiskt och undrade när grabben tänkte börja fundera på annat än att laga god mat åt sig själv och sin familj.

Igår tyckte tjejen från hemtjänst synd om mig för att jag inte kan vara med och fira midsommar vid Jakobsbergs gård i Bredäng. Jag log och sa att midsommarafton aldrig har varit en stor dag för mig. Det vanliga under min uppväxttid var att mamma och jag var ensamma i vår sommarstuga. Mina äldre bröder var ute och dansade och pappa prästen hade haft en vigsel i någon romantisk kyrka och var nu med på bröllopsmiddagen. Mamma gick som en vålnad fram och tillbaka på golvet och bad högt till Gud att inte sönerna skulle göra någon flicka med barn denna magiska natt.

Jag har varit med om två dramatiska midsommarhelger. Den ena var för 58 år sedan när David och jag förlovade oss i Köpenhamn och den andra för 57 år sedan när sonen Mats föddes. Tjejen från hemtjänst tyckte detta lät trevligt och undrade hur jag tänkte fira detta. Hon blev en smula förvånad när jag berättade att minnena kommer att hyllas genom att jag tar upp det första ståndet med potatis och plockar en bukett prästkragar i min vildvuxna trädgård. Kanske kommer det att bli några grodhopp och en ensam och sorgsen vals på köksgolvet.

Nu är det eftermiddag och jag koppas att allt skall fungera under kvällen, att hemtjänst kommer som utlovat och att David inte blir så dålig att han måsta fara till något underbemannat akutsjukhus. Midsommarafton är en dag när det normala livet står stilla och många drömmer om den stora kärleken, som skall vara till livets slutskede.

2 tankar om “Anhörigvårdare och midsommarhelgen

  1. Tack för en fin blogg med många tankeväckande ord. Varför är midsommar så haussat? Ibland är det skönt att bara ta det lugnt tillsammans med några nyplockade midsommarblomster och en liten nubbe. Särskilt är molnen utanför svartnar och det blir kyligare och kyligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s