Midsommar på ett äldreboende

Midsommar på ett äldreboende

För ett par dagar sedan tittade jag in hos Myrorna i Skärholmen för att lämna prylar jag inte behöver. Bredvid disken stod en gråhårsman och stödde sig på sin rollator. Han var klädd i slitna jeans och välvårdad rutig skjorta. Ett biträde höll på att hjälpa mannen att packa in allt det han hade köpt. Medan detta pågick underhöll den gamla mannen hela butiken med hur roligt det skulle bli att fira midsommar utan yster och knäknäckande groddans, nubbe och matjessill, vilket var en maträtt han avskydde.

Mannen bodde sedan något år tillbaka i ett äldreboende, som saknade rymliga porslinshyllor. I den enda hyllan stod bara två kaffemuggar och några tallrikar. På midsommardagen skulle barn och barnbarn komma och hälsa på och de skulle ha med sig en jordgubbstårta. I hans rum fanns bara två stolar och därför måste gästerna ha med sig en kudde att sitta på. Han hade fått låna en tumstock och hade mätt upp sitt rum. Tio av gästerna skulle få plats på golvet. Besöksstolen var reserverad för den äldsta dottern.

Mannen hade gått runt länge och noga studerat allt som fanns uppställt på Myrornas hyllor med porslin. Till slut bestämde han sig för att avstå från en gammaldags kaffeservis från Gustavsberg utan i stället sats på tio vackra muggar. Här hade han valt och vrakat och hittat plastmuggar med motiv från Djungelboken, porslinsmuggar med bilder på blommor, fåglar och vår kronprinsessa och hennes Daniel. Han talade om att han gillade prins Daniel, men var fundersam över Madeleines amerikanske make.

En dam tassade fram och undrade vad som skulle hända med muggarna när tårtkalaset var över. Mannen skrattade med hela ansiktet

”Alla skall ta med sig sin mugg hem och till nästa år kommer jag tillbaka och köper nya färgglada muggar.”

Sedan log han inåtvänt.
”Då vill jag köpa en mugg med lilla Estelle. Fast mitt första flickbarnbarn var sötare.”

Allt var inpackat och instoppat i en stor plastpåse med texten ”Älska Återanvändning” och den gamle mannen skred långsamt med hjälp av sin rollator ut genom dörren. När han försvunnit var det någon som diskret klappade i händerna. Efter detta önskade vi varandra en glad midsommar och några av oss skulle mötas vid majstången utanför Jakobsbergs gård.

Hemma började jag fundera över mina muggar och satte upp de vackraste på köksbordet. Kanske kommer jag någon gång i framtiden att ha ett tårtkalas på golvet för barn och barnbarn. Då skall alla få med sig en mugg hem.

Nu firar jag midsommardagen genom att plocka blommor i min vildvuxna trädgård och att ta upp ett stånd potatis.

En tanke på “Midsommar på ett äldreboende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s