En övergiven brevlåda

En övergiven brevlåda

Det var en gång en tid när det fanns flera postkontor i varje stadsdel I Stockholm. Här var det kö i slutet på månaden, då alla skulle betala sina räkningar. I min förort kunde vi i mitten av 1960-talet välja mellan tre postkontor. Ett av kontoren var granne med en dammsugarbutik i en röd ladugårdsliknande länga, ett fanns i det nya höghusområdet vid en av tunnelbanestationerna och det tredje låg i bottenplanet av en i en mysig vit villa intill konsumbutiken. Utanför villan stod en stor gul brevlåda i kanten av ett litet blomsterland, som sommartid var en lokal sevärdhet. Färgprakten var ett resultat av posttanternas gröna fingrar. Hit sökte de sig på rasterna, rensade ogräs och pratade med blommorna. Chefen för detta kontor var en effektiv kvinna, som på lediga stunder hjälpte till i scoutstugan.

Postkontoren försvann, vi satte oss vid datorn och betalade räkningar, postens sparbank bytte namn till Nordea och vi hämtade paket och köpte frimärken på Coop. Brevlådan vid blomsterlandet flyttades till tunnelbanestationen och kvar blev en lokal, som visade sig vara ganska svår att hyra ut.

Husets ägare byggde om lokalen och gjorde två ingångar. En fastighetsförmedling flyttade in i den ena delen och ett par sjukgymnaster in i den andra. Kvar att hyra ut var del lilla planteringen framför huset. Någon konstaterade att det var för mycket trafik för att bli en bra plats för tomatodling.

Husets ägare hade inspirerats av Margaret Thatcher och tagit till sig hennes budskap att allt går att hyra ut. Det skulle gå alldeles utmärkt att stycka den lilla planteringen och hyra ut varje del till företag, vars enda adress var en brevlåda någonstans i Sverige. Det blev bara ett företag, som tyckte att adressen lät bra och satte upp en brevlåda.

Företaget gick en bister framtid till mötes i spillrorna av en prunkande blomsterrabatt. Kvar finns bara en övergiven brevlåda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s