Rosenhallon – ”och häcken växte kämpahög . . . ”

Rosenhallon – ”och häcken växte kämpahög . . . ”

Min före detta granne planterade för ungefär 15 år sedan en häck med rosenhallon. Det brukar höra till takt och god ton att diskutera nyplantering av häckar med grannarna. Detta gjorde aldrig grannen. De älskade sin häck, som blommar vackert till i slutet av juni. Då är också blommorna fyllda med surrande jordhumlor.

De första åren klippte och glesade grannen ut häcken regelbundet. Sedan blev både grannen och hans hustru sjuka och orkade varken med sig själva eller häcken. Att diskutera häckens jordskott in på vår tomt var omöjligt. När de inte såg vad jag gjorde, tog jag fram stora sekatören och klippte ner allt jag hittade. Detta hjälpte dåligt. Vi hade då som nu en stor kompost intill tomtgränsen och häcken skickade ut sina glupska rotskott rakt in i komposten. Här har de fått sällskap med kaprifol, som står på vår sida av gränsen. Det var den tidigare ägaren av vårt hus, som hade planterat kaprifolplantan. Han hade ingen kompost och under han tid i huset påminde tomten mycket om en savann och då var kaprifolen liten och gjorde inte mycket väsen av sig.

Rosenhallon och kaprifol bildar nu en hög och bred häck mot grannen. Den tar upp en yta, som är ungefär lika stor som vårt underbara kök. För att komma rakt igen häcken behövs just nu en djungelkniv och skyddsmask mot humlor, som inte vill få bästa matstället jämnat med marken. På ett sätt är häcken en tillgång. Den nya grannfamiljen gillar att ställa till med grillkalas och häcken slukar all stank från vidbränt kött och också allt oljud, som hör till sommarfester.

Om ett par veckor skall jag göra mitt bästa att hindra häcken att invadera ännu mer av gräsmattan. För två år sedan gav jag mig på häcken med den största sekatören. Grenarna var sega och efter ett par timmar hade jag träningsvärk i axlarna och jag hade inte lyckats röja undan så mycket som jag velar. Trots min brist på uthållighet blev det en stor hög med sega kvistar, som kompostkvarnen vägrade att flisa sönder. För att bli av med dem grävde jag ner dem längst ner i komposten. I våras grävde jag om komposten och längst ner låg kvistarna av häcken. Ingen tvestjärt hade varit intresserad av att gnaga på dem och de hade inte ruttnat. Eftersom jag inte längre har bil och kan köra dem till soptippen, fick de ligga kvar i botten på komposten. Denna sommar har min dotter lovat att köra skräp till tippen för mig och då får hon ta med sig den del av häcken, som jag lyckas skära ner.

Det är kyligt ute och luften är fylld av en behaglig doft av citron. Den kommer från blommande rosenhallon. Detta har väckt min nyfikenhet. Rosenhallon växer vild i östra Nordamerika och någon hat tagit med sig denna växt till Sverige. När skedde detta och varför? Var det en kvinna, som drömde om att starta en parfymfabrik eller var det en man, som letade efter lämpliga grenar att ha som underlag för ett halmtak? Eller var det en konstnär, som ville skapa ett odödligt konstverk av flätade grenar?

Jag har fått mycket att fundera på med jag slipar verktygen för att om någon vecka anfalla häcken. Den får inte ta över hela den bortre delen av trädgården. Jag är ingen Törnrosa och ligger inte och sover djupt i ett gammalt slott.

En tanke på “Rosenhallon – ”och häcken växte kämpahög . . . ”

  1. Carin, jag förstår dig precis. Vi har ett hatobjekt i vår trädgård på landet. Det är just ett rosenhallonsnår. Det började så oskyldigt med en liten tanig planta som svärmor tog med sig från Roslagen. Den grävdes ner vid komposten och stortrivde och håller på att ta över hela tomten. I flera år har vi nu kämpar för att få bort den. Nu kommer jag inte fram till komposten längre och vi ska flytta komposten till en annan plats. Vi kar testat att klippa ner och lägga över överbliven takplåt, klippa alla nya skott med gräsklipparen, lägga över wellpapp och tidningar. Förra sommaren blev jag desperat och då åkte roudup-flaskan fram, inte ens det hjälpte. Just nu blommar den och då är den faktiskt vacker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s