Ett sjukhem i Aspudden i Hägersten

Jag flyttade till Hägersten sommaren 1967, som var ett par år efter det att det privata sjukhemmet i Aspudden hade rivits. Den stora stadsdelen vid tunnelbanelinjen 13 hade 1967 ett skamfilat rykte och på jobbet vågade jag knappt tala om att min postadress var Hägersten. Denna sommar har jag försökt att komma underfund var i Aspudden den pampiga byggnaden låg. Under de sista 50 åren har flera gamla hus rivits, många har rustats upp och nya hus har vuxit upp som svampar ur jorden. Den gamla ölstugan är ombyggd till en salladsbar, biografen ”Lusoperan” är nedlagd, Systembolaget har flyttat till Liljeholmen och de små och trånga lägenheterna har slagits samman till större enheter. Numera är det fint att bo i Aspudden.

 

Trots att jag inte växte upp i Stockholm är Aspuddens sjukhem en del av min barndom. Under hela det andra världskriget diskuterades det hemma vid middagsbordet vad som hade hänt på detta sjukhus i mitten av 1920-talet och om det var etiskt försvarbart att i pressen anklaga någon för att vara morfinmissbrukare. Anledningen till dessa ibland hetsiga diskussioner var en serie artiklar i Göteborgs handels-och Sjöfartstidning våren 1933. I Göteborg levde de länge kvar i folks medvetande.

 

Det nu försvunna privata sjukhemmet kallades av lokalbefolkningen för ”Hemgården”. Hit sökte sig överklassens män för att söka bot för lungor, som var överansträngda av cigarrök, eller som hade problem med sina nerver. På 1920-talet var det smidigt att komma till sjukhemmet. Man kunde åka spårvagn till Aspudden eller också fara med ångbåt till Aspuddens brygga. Från bryggan fick de blivande patienterna gratis skjuts till sjukhemmet.

 

På 1920-talet hade vi helt andra regler för vård av psykiskt sjuka än vi har idag. En läkare skulle noga undersöka patienten efter detta avgöra om han eller hon var frisk eller sjuk. Om patienten var sjuk skulle en präst kopplas in och få sista ordet när det gällde vården. Prästens fick avgöra om patienten kunde vårdas i det egna hemmet eller om han eller hon skulle skrivas in på ett vårdhem på livstid. Denna regel tillämpades inte på utländska medborgare eller de, som vårdades på ett privat sjukhem.

 

I augusti år 1926 skrevs Hermann Göring i som patiens på Aspuddens sjukhem. Stockholms överklass visste mycket väl vem denne tysk var. Han hade kommit in i den romantiska familjeidyllen på Rockerstads slott och blivit förälskad i värdinnans syster Carin, som då var gift med officeren Nils von Kantzow. Hermann Göring och den blonda och vackra Carin blev snart ett kärlekspar. Långt innan skilsmässan var ett faktum bodde Carin tillsammans med Hermann Göring på olika platser i Tyskland och Italien. Hermann Göring hade inget fast arbete utan paret levde på de pengar som den olycklige och frånskilde äkta mannen skickade till Carin. Paret gifte sig i januari 1923 och bosatte sig i Bayern. Samma år på senhösten deltog Hermann Göring i ett nazistupplopp. Han sårades svårt i höften, fick svåra smärtor och blev efter detta beroende av att dagliga få injektioner av morfin.

 

Paret hade inga möjligheter att försörja sig i Tyskland utan flyttade till Stockholm, där de fick understöd av Carins förmögna släktingar. Av mycket att döma plågades Carin av makens morfinmissbruk. Tack vare en omtänksam och förmögen släkting kunde han skrivas in på Aspuddens sjukhem för en avvänjningskur. Här blev ingenting som familjen hade tänkt sig.

 

En lördagskväll blev Hermann Göring mycket våldsam. Han bröt sig in i medicinskåpet för att få tag på mer morfin. Sex sjuksköterskor försökte hindra honom, men detta var lönlöst. Hermann Göring hade blivit livsfarlig för alla som fanns på sjukhemmet. En av sjuksköterskorna kunde ta sig till telefonen och ringde till Carin Göring. Sjuksköterskan begärde polishjälp och att Hermann Göring i tvångströja skulle förflyttas till Katarina sjukhus. Carin gick med på detta. Polisen kom, utförde uppdraget och skrev en rapport om den obehagliga händelsen. Denna rapport blev sedan en offentlig handling.

 

Efter en tid på Katarina sjukhus förflyttades Hermann Göring till det privata sjukhuset i Långbro. Här vårdades han på stormavdelning Stora Mans, som mest påminde om en engelsk herrklubb med skinnmöbler och askkoppar fyllda med fimpar. Här lugnade Hermann Göring ner sig och kunde senare återvända till Tyskland, där han snart fick en ledande roll inom nazistpartiet.

 

Åren gick och Hermann Göring blev snart en av Adolf Hitlers förtrogna. I början av år 1933 rådde politiskt kaos i Tyskland. De konservativa och socialdemokraterna kunde inte komma överens. Till slut enades alla om en kompromiss, som innebar att Adolf Hitler skulle väljas till rikskansler och bilda en samlingsregering. Den 30 januari svor Hitler kanslerseden och visade fram listan över den nya regeringen. I den ingick två nazister och en av dessa var Hermann Göring. I Sverige reagerade två dagstidningar. Den ena var Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och den andra Social-Demokraten, i vilken Per Albin Hansson hade en ledande roll.

 

Torgny Segerstedt var mycket frän i sin kritik. Hans ledare började ”Det är faktiskt en förolämpning mot allt vett att pracka på ett stort folk en ledare av denna kaliber.” I Berlin satt Herman Göring och läste svenska tidningar. Han blev ursinnig på Torgny Segerstedt och skickade ett telegram, som Torgny Segerstedt betraktade som ett stort skämt. Det första han gjorde var att kontrollera att telegrammet kom från det tyska rikskansliet. När han fick klart för sig att detta var helt riktigt, publicerade han telegrammet och översättningen i tidningen med syrliga kommentarer om att Adolf Hitlers väg mot makten var kantad med övergrepp av olika slag. Några dagar senare fick han av sin dotter höra att Hermann Göring varit intagen på mentalsjukhus i Stockholm och då skrev en artikel om detta. Social-Demokraten, med huvudredaktion i Stockholm, följde upp spåret och hittade polisrapporten. En reporter letade upp en av sjuksköterskorna från Aspudden. Hon sa hade upplevt Hermann Göring som en mycket aggressiv och drogberoende patient, som med hustru Carins medgivande hade lämnat Aspudden i polisens tvångströja.

 

Hermann Göring läste allt detta och blev ursinnigt arg på den svenska regeringen, som inte hade hindrat att artiklarna om hans vistelse på mentalsjukhus hade stoppats. Per-Albin Hansson hade nu blivit statsminister och det var i hans gamla tidning som den utförliga redogörelsen angående Hermann Görings morfinberoende hade tryckts. Vad som nu skedde på redaktionen är det ingen som vet, bara att det ett par dagar senare kom en urskuldande artikel. Däremot lyckades aldrig Hermann Göring skrämma Torgny Segerstedt till tystnad.

 

Jag tänkte på allt detta när jag i förra veckan traskade runt i det nu upprustade Aspudden. Gårdarna lyste av pioner och rosor, bredvid ett rostigt och övergivet piskställ stod ett par eleganta solstolar och på parkeringsplatserna glänste nya bilar. Det var ingen mening att fråga någon om de visste var ”Hemgården” hade legat. Att det för 60 år sedan fanns ett mentalsjukhus i området är inget som finns med i skildringarna av bygden.

 

Bilden på Hemgården har jag hittat den artikeln om Långbro sjukhus som finns utlagd på nätet.

 

10 tankar om “Ett sjukhem i Aspudden i Hägersten

 1. Hej!
  Intressant läsning Jag gick mina 3 första skolår i gröna villan. En mycket speciell skolmiljö
  Jag bodde de 14 första åren i Aspudden.
  Med vänlig hälsning, Ann

 2. Hallo Carin,
  Jag, mina syskon samt föräldrarna flyttade år 1948 till Styrbjörnsvägen 15 som ligger alldeles intill (50 m) platsen för den sk Gröna villan.
  Strax bortom (ytterligare 50 m) låg den då nybyggda Aspuddens Folkskola. Jag gick 1:a klass i Gröna villan men 2:a klass i Folkskolan med vår lärarinna Hanström. Man kan lugnt säga att närmare till skolan går inte att få. Gröna villan hette även Aspuddens sjukhem och var ett sk annex under Långbro sjukhus. Hemmet är väl mest känt för att ha haft nazisten H.Göring som galen drogpatient där.

 3. Jag gick också mina första skolår i Gröna Villan. Min fröken hette Stålhammar. Hej Tommy wirestam, vi bodde granne med dig och dina syskon Inger och Dennis och mamma på Erik Segersällsväg 15

 4. Tack för artikeln. Jag gick klass 1 och 2 i Gröna Villan under åren 1954-56 och min skolfröken hette Harriet Wadle tycker jag mig komma ihåg. Sedan gick jag 3:an och 4:an i de andra husen i Aspuddens Skola.

 5. Gröna Villan låg en bit till höger om vägen/gångvägen som går in till Aspuddens skola. Tvåvåningshusen till höger var lågstadiet, mitt klassrum under årskurs 1-3 var högst upp till höger. Gröna villan låg i princip framför lågstadiebyggnaden, lite mer än halvvägs mot Blommensbergsvägen.
  Heikki

 6. Hej, Intressant historia om Göring i Aspudden. Jag bodde i huset med Lusoperan. Intressant är att jag i en soptunna på bakgården hittade en generatorpropeller som definitivt kommer från ett tyskt flygplan från första världskriget. Souvenir medförd av Göring?

 7. Det finns ett kvarter i Aspudden som heter Hemgården. På Blommensbergsvägen, vid Aspuddens skola. Gissningsvis låg sjukhemet där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s