Det var en gång en flaggstång

Vi flyttade in i vår villa från 1930-talet sommaren 1967. 1967 var ett år med oro i luften. I gathörnen stod ungdomar och sjöng att USA måste lämna Vietnam och vi måste alla känna oss som världsmedborgare och glömma bort att vi var svenskar. Rent praktiskt var detta mycket svårt för oss. Vi hade en flaggstång på gräsmattan och i källaren låg en blågul flagga. Vi hissade flaggan en enda gång på svenska flaggans dag. Detta gjorde vi aldrig om. Flaggan var för stor för vår stång och den var tung och otymplig. På eftermiddagen började det regna. Min make David kämpade med att få ner den regnblöta flaggan och bar ner den i tvättstugan och hängde upp den på torklinan. Det tog tre dagar innan den hade torkat.

Åren gick, flaggen låg i källaren och samlade damm och den vita färgen på flaggstången flagnade av. Att fälla flaggstången gick inte. Flaggstången hade kommit på plats innan ägaren före oss hade byggt till huset och blockerat nedsläpper stången.

 

Det blev en höststorm, som löste problemen för oss. Flaggstången bröts av och dunsade ner på grannens tomt där den krossade en aldrig använd kanot och en del av staketet. Grannen jublade. Nu blev han äntligen av med den kanot han köpt till sin son och som aldrig hade varit med om en liten jungfrutur på Mälaren. Dessutom kunde han få en slant för att reparera sitt staket. Kvar av nationalyran från 1930-talet var en smutsig och stor fana och ett rostigt järnstativ på en asfalterad platta på gräsmattan.

 

Jag försökte förgäves göra ett stenparti kring flaggstångens fula stativ. Ingenting lyckades. Flaggan låg i källaren och blev smutsigare för varje år som gick. En vårdag kom sonen instormande och undrade om han kunde få överta flaggan. En studiekamrat skulle gifta sig med pompa och ståt och sedan flytta till USA. Om jag tvättade flaggan skulle den bli en alldeles utmärkt bröllopspresent. Flaggan gick precis in i den gamla tvättmaskinen, men fick inte plats i centrifugen. Solen sken och jag satte upp ett klädstreck tvärs över gräsmattan och lyckades hänga upp den våta flaggan på den. Därefter tog jag ut strykbrädan och gjorde mitt bästa att stryka flaggan torr. Jag strök febrilt i över en timme innan sonen kom ilande och sa att nu ville han ha flaggan. Han måste genast vidare till en kyrka i skärgården. Med gemensamma krafter lyckades vi slå in den fuktiga flaggan i ett paket. Vad som senare hände med flaggan vet jag inte. Kamraten flyttade efter flera år i USA vidare till Rom och när barnen blivit vuxna till en mindre lägenhet på Södermalm. Kanske var det någon svenskättling i USA som tog över bröllopspresenten.

 

För ett par år sedan började växtlighet av olika slag kämpa sig upp genom den asfalterade plattan. En vårdag beslöt jag mig för att få klängväxter att slingra sig runt det fula flaggstångsstativet. I källarens skräpförråd låt hönsnät, som jag spände runt stativet. Intill detta placerade jag krukor med klätterkrasse. Jag hade inte räknat med rådjuren, som en natt sparkade fotboll med krukorna och mumsade i sig klätterkrassen. Nu gav jag upp och insåg att det bästa vore att blunda för flaggstångseländet.

 

Förra sommaren satte vi upp en friggebod på tomten. I samband med detta erbjöd sig hantverkarna att såga ner flaggstångsstativet under förutsättning att jag rev undan hönsnätet, som nu var kringsnärjt av kråkvicker och högt gräs.

 

För ett par dagar sedan insåg jag att gräsmattan var i stort behov av att klippas. Det märkliga var att jag inte hittade flaggstångsplattan. Gräset rödflen och äkta johannesört kämpade om utrymmet på den söndervittrade cementen. Rödflen gillar skräpmark och här spirade den på rätt ställa. Nu kom stora trädgårdssaxen fram och jag la mig på knän och knipsade bort de stora och vissna knippena av rödflen. När jag sedan krattade bort skräpet upptäckte jag att här låg en solblekt blåklocka. Det blev en tung suck över att jag inte sett upp tillräckligt noga. Nu är det bara att hoppas att blåklockan kommer tillbaka nästa sommar. Då skall jag vara vaksam och på ett tidigt stadium riva undan all rödflen.

 

Nu har jag gul äkta johannesört i stället för en flaggstång. Om blåklockan kommer tillbaka får jag en annorlunda svensk flagga,

 .OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En tanke på “Det var en gång en flaggstång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s