Mitt möte med Artipelag

Skanning_20140809 (2)

Det småregnade när Nätkompis och jag steg på båten för att åka ut till Artipelag för att titta på utställningen ”Ingen människa är en ö”. Detta var mitt första besök i detta ett par år gamla museum, där det inte finns minsta chans att möta konstens vålnader eller att känna sig som en okunnig främling bland skrytsamma konstkännare.

 

Nätkompis är mycket intresserad av konst och hon besväras inte av min okunnighet. Hon visste att på denna utställning skulle det finnas tavlor, som var helt i min smak. Hon hade helt rätt. Utställningen vi skulle se hade det fantasieggande namnet ”Ingen människa är en ö”. För mig var själva manet en tankeställare. Jag var under 1930-talet ett mycket ensamt barn i de politiska stormarnas Göteborg. På somrarna kunde jag dra mig tillbaka på en klippa i skärgården och där hoppas att havet skulle spola upp något spännande vid mina fötter. Det enda som kom var ejdrar och jag njöt av att titta på dem. Fåglarna hade förmågan att glida in i klippan så att det knappt gick att se dem. Barndomens känsla av klippans ödslighet hittade jag i en tavla an Bruno Liljefors. Jag stod en lång stund och tittade på målningen innan jag upptäckte ejdrarna.

 

Jag är okunnig när det gäller konst. Rolf Hanson var ett nytt namn för mig. Under min vandring genom de vackra utställningshallarna återvände jag flera gånger till hans målningar, som föreställde hus på gränsen till förfall. På båtresan ut till Artipelag hade vi farit förbi pappiga sommarslott prydda med vitmålade snickerier. Regnet hade upphört och en blek sol tittade fram genom de kvardröjande molnen. Husen var insvepta i ett grått regndis och allt verkade välvårdat och perfekt. Men var det verkligen så? Vad skulle hände med dessa hus om ägarna inte orkade med att vårda sina klenoder? Förfallet skulle klänga som spöken på väggarna och inne i husen skulle övergivna människor glida omkring. Rolf Hanson tog genom sina målningar med mig på en spännande och samtidigt kuslig vandring in i en oviss framtid för de gamla träslotten i Stockholms skärgård.

 

Utställningen var fylld en trevlig blandning av nytt och gammalt. Här hittade vi bland annat prins Eugen, August Strindberg och Evert Taube. Bland nutidskonstnärerna fanns Ernst Billgren representerad. Hans målningar skildrade inte miljön runt Artipelag utan hur man kan uppleva ett vardagsrum som en ö, där precis vad som helst kan hända. Vardagsrummet ligger någonstans på Södermalm. Det blev en serie av målningar, som alla hade olika innehåll. Den gemensamma bakgrunden var det stora fönstret med utsikt över två kyrktorn. En av målningarna tog mig med på ett misslyckat släktkalas. Värdinnan hade dukat på ett glasbord med eleganta glas och hällt upp ett skimrande rödvin i dem. Gästerna hade kommit och spridit en så surmulen stämning runt omkring sig att ingen hade tömt sitt vinglas utan bara efter att ha smakat på vinet försvunnit ut i folkvimlet. Värdinnan syntes inte på målningen och hon fanns kanske någon annanstans i lägenheten. Här samlade hon mod och kraft att ställa allt tillrätta. När jag tittade på målningen slog det mig att värdinnan kanske vid städningen drack upp det som fanns i vinglasen och sedan med förtvivlade snyftningar la sig att sova. Målningen var vacker och gripande, men kanske helt obegriplig för alla om inte har upplevt hur det är när grälsjuka släktingar möts för att göra upp efter ett arvskifte.

 

Nätkompis och jag strövade runt länge och tittade på målningarna. Efter detta åt vi en smörgås med rostbiff och drack ett glas vin. Vi slog oss ner ute på terrassen och solen tittade fram genom tallarnas mörka kronor. Artipelag är inte bara en konsthall utan också en inblick i hur naturen ser ut i de inre delarna av Stockholms skärgård.

 

Jag hoppas jag får tillfälle att titta på nästa utställning på Artipelag. Den har det spännande namnet HÄR/NU. Då hoppas jag att Nätkompis följer med mig och vägleder mig in i konstens värld.

 

Bilden på Rolf Hansons målning är från ett vykort, som såldes i den lilla affären på Artipelag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s