Slaget vid Harmagedon och drömmen om Jerusalem

Skanning_20140810

Igår var det söndag, för min del en söndag full av jäkt. Min strokemake är just nu på ett tillfälligt boende och jag har ”semester”. Så mycket semester blev det inte igår. Det saknades personal på avdelningen och jag fick rycka in och hjälpa David att äta och byta blöjor på honom. Jag hade velat vara med på demonstrationen på Medborgarplatsen till stöd för de kristna i Mellanöstern. Det blev ingen tid över för detta. Min nyfikenhet var stor om någon kristen krigshetsare skulle dyka upp och vilt fäktande med armarna prata om att det var dags för Harmagedon.

 

I fredags, när jag steg av tunnelbanan vid Mälarhöjden, möttes jag av en grupp välklädda och en smula överviktiga damer i obestämbar ålder. De tittade med stort intresse på mina vandringsstavar och undrade artigt om de fick ställa några frågar. Den första var om jag visste att det snart kunde bli ett stort krigslag vid Harmagedon och om jag var beredd på följderna av detta. Då förstod jag. Damerna kom från Jehovas Vittnen. Detta är troligtvis det enda svenska kristna samfundet som idag anser att ondskans makter håller på att samlas till ett stort krigslag. Ett av tecknen på detta är sommarens torka.

 

Damerna påpekade för mig att jag borde läsa Bibeln och där bläddra fram till slutkapitlet Johannes Uppenbarelsebokför att hitta lösningar till dagens många konflikter och varför Afrika drabbats av ebola. Mitt svar var att jag regelbundet läser Bibeln och att jag kände väl till de förutsägelser om framtiden, som utförligt skildras i Johannes Uppenbarelsebok. Därefter tackade jag för samtalet, grep ett stadigt tag i stavarna och klev snabbt bort från damgruppen. Några diskussioner om olika tolkningar av Bibeln hade jag ingen lust att vara med om. Jag anser inte att Johannes Uppenbarelsebok skall betraktas som en trovärdig utsaga om vad som skall inträffa i framtiden och vad som pågår just nu. Det går heller inte att peka ut var i Mellanöstern slaget mellan Guds trupper och Djävulens trupper kommer att stå. Budskapet i Johannes Uppenbarelsebok är att alla otrogna kommer att dödas och när kriget är över kommer domens dag och först därefter skall det nya och skimrande Jerusalem att glida ner från himlen och ställa sig på Tempelberget.

 

För ungefär 150 år sedan kända de allra flesta svenskar till vad som stod i Johannes Uppenbarelsebok och många levde i skräck inför vad som skulle inträffa vid Harmagedon. Denna bok i vår Bibel har spelat stor roll för konstnärer och författare. Detta gör att många idag söker sig till Bibeln för att få klart för sig vad det var som Johannes såg i drömmen.

 

Johannes drömde om att han blev åskådare till ett stort möte i himmelriket. På en tron satt Jesus, som i denna text kallas för Lammet. Han hade en stor bokrulle i handen. Bokrullen var förseglad med sju sigill, som här kallas för insegel. Lammet bröt det ena sigillet efter det andra och ut ur bokrullen kom pest och plågor av olika slag. Slutligen bröt han det sjunde inseglet. Då tystnade allt och himlen vidgade sig. Johannes kunde se sju änglar, som stod framför Gud. De hade alla basuner. En efter en stötta fram ljud, som gjorde att jorden förändrades. Vid den sjunde basunstöten hördes Guds vredgade stämma. Den talade om att nu skulle fyra bundna änglar bli fria och dessa kulle släppa ut ett fruktansvärt krig på grund av att allt vatten i de stora floderna hade torkat bort. Djävulens soldater skulle komma från det område som idag är Iran och Irak. Guds soldater skulle möta dessa fasansfulla krigare och slaget skulle stå vid Harmagedon. Många var förutbestämda att dö i denna kamp och till slut skulle Guds soldater segra.

 

Johannes upplever mer och mer i drömmen innan han får vara med om det fantastiska slutet när det nya Jerusalem står på Tempelberget. Då har kristendomen segrat och alla otrogna är döda.

 

Sedan reformationen infördes och vårt land fick sin första bibelöversättning har folket varit mer intresserade av Johannes Uppenbarelsebok än hur det gick till när Jesus instiftade nattvarden eller vad som hände vid Golgata. Johannes Uppenbarelsebok är delvis en hemsk läsning, där det ena vidundret efter det andra kryper fram ur bokrullen, där Gud samlar sin vrede i sju skålar och låter änglarna hälla ut dessa vidriga vätskor över solen, jorden, havet och floderna. Hemska paddor hoppar fram och vilddjur av olika slag irrar runt på jorden. Sedan kommer det lyckliga slutet när den glänsande och smyckade staden glider fram ur molnen. Att tro på en Gud, som utan att bekymra sig det minsta, ser till att alla otrogna dödas eller styckas levande, var trevligare att ta till sig än den mästrande gudomlighet som skiner igenom passionshistorien och Luthers katekes. I ett fåtal kyrkor märks denna typ av fromhet i altartavlorna. De mest berömda målades av smålänningen Pehr Hörberg och sattes upp år 1800 i Virestads kyrka i Älmhult i Växjö stift. Här ser vi hur Jesus sitter i det nya Jerusalem och att han är omringad av folk från alla samhällsklasser.

 

I andra länder än vårt har drömmen om ett nytt Jerusalem spelat en politiks roll. Det är länder med stor judisk befolkning. Det är ättlingar till de judar som tvingades lämna sitt Israel år 60 (vår tideräkning). Det var detta år som den romerska armén under ledning av Titus kom till Jerusalem för att slå ner ett uppror. Då brändes templet ner och judarna fördes antingen till Rom som fångar eller flydde för sina liv till närliggande länder. Många av dessa kunde moseböckerna utantill. I dessa förföljda grupper föddes drömmen om att få återvända till sitt land och att få bygga upp templet. För drygt hundra år sedan kunde några judar arbeta fram ett politiskt program, som snart kom att kallas sionism. Rörelsen slutmål var ett eget land vid floden Jordan och att få bygga ett nytt tempel på det anrika Tempelberget.

 

Det är inte bara judarna, som anser att Tempelberget är en helig plats. Kristendom ser berget som en helig plats. Det var här som Jesus instiftade nattvarden och dömdes till döden. Ungefär 620 år efter denna händelse gick profeten Muhammed upp på Tempelberget och fick då vara med om att i en uppåtgående luftström fara upp till Allah i himmelriket. Detta gör både Jerusalem och tempelberget till heliga platser för islam.

 

Vem skall äga Tempelberget i Jerusalem? Redan när staten Israel bildades sommaren 1948 var det Förenta Nationernas önskemål att Jerusalem skulle bli en internationell stad där judar, kristna och muslimer skulle kunna leva sida vid sida. Detta var tankegångar som den kristna världen accepterade, men som både muslimer och judar inte kunde tänka sig. Mycket av vad som idag sker i Gaza har sin grund i denna olösta konflikt.

 

Denna måndag när torkans sommar har tagit slut önskar jag att många tar fram Bibeln och läser de två sista kapitlen i Johannes Uppenbarelsebok. Johannes har i drömmen vandrat runt i det nya Jerusalem och upplevt fred och själslig frid. Han ser hur Jesus, som här kallas Lammet, sitter på en tron och från den skickar ut sitt budskap om försoning. Detta budskap önskar jag att alla i Israel och Palestina gör till sitt eget.

”Och han visade mig en flod med Livets Vatten

Klar som kristall

Mitt på den stora gatan

Med floden på ömse sidor

Stod Livets Träd

Som bär frukt tolv gånger om året

Och trädets blad är läkemedel för folket

Ingen förbannelse skall finnas mer”

                           Johannes Uppenbarelsebok kapitel 20

Bilden på altartavlan har jag hittat i boken ”Kyrkornas hemligheter” av Ann Catherine Bonnier och Ingrid Sjöström

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s