Söndag med hemtjänst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igår på morgonen kom en ung hemtjänstgrabb från Eritrea för att pyssla om David. Han är nyanställd och är ofta osäker på hur han skall göra. Då brukar jag rycka in och hjälpa honom. De sista veckorna har det vuxit fram en arbetsgemenskap mellan oss.

Hemtjänstgrabben är mycket förtegen när jag försynt frågar honom varför han sökte sig till Sverige. Han brukar säga några enstaka ord om den långa och tuffa värnplikten och att ständiga konflikter mellan olika stammar riskerar att ödelägga landet. Nu vill han stanna i Sverige, lära sig att skriva perfekt svenska och försöka förstå det svenska kulturlivet. Pojken läser mycket och nu håller han på att kämpa sig igenom Håkan Nessers böcker.

Hemtjänstpojken brukar alltid höra sig för vilken bok jag läser just nu. Igår hade jag pekat på en biografi om Dag Hammarskjöld. Pojken tittade förvånat på bilderna i boken och undrade om Dag Hammarskjöld verkligen var svensk. Han tyckte att bilden på denne svensk mest påminde om en engelsk adelsman. Efter detta ville han veta vem Dag Hammarskjöld var.

Att skildra dag Hammarskjölds gärning då den korta stund när David satt på toaletten blev ganska svårt. Jag berättade bara att han hade varit Förenta Nationernas medlare i inbördeskriget i Kongo i början av 1960-talet och att han omkom under mystiska omständigheter. Dog Dag Hammarskjöld på grund av en olycka eller blev han mördad?

Pojken blev nyfiken och ville veta mer om Dag Hammarskjöld. Jag berättade om att han levde ensam och aldrig hade funderat på att bilda familj. Under sina år som Förenta Nationernas generalsekretera drog Dag Hammarskjöld sig ofta tillbaka för att meditera. Detta var något som fler som arbetade i Förenta Nationernas högkvarter också kände ett stort behov av. På Dag Hammarskjölds initiativ byggdes ett meditationsrum i den stora byggnaden och han blev själv ansvarig för utformningen av det. En kopia av detta rum finns numera i Huddinge sjukhus.

Mer än så blev inte sagt under de minuter David satt på toalettstolen. När allt var klart tittade pojken nervöst på klockan och sa att han kunde stanna ett par minuter till innan han måste ila till nästa patient. Han ville veta mer om dag Hammarskjöld. Då berättade jag om Dag Hammarskjölds långa fjällvandringar och också att det i hans efterlämnade papper fanns en pärm med prosadikter. En äldre bror såg till att dessa trycktes och titeln på boken blev ”Vägmärken”.

Tiden rann iväg och pojken for vidare till nästa patient, som var en olycklig dam i min egenålder. Hon har fått båda benen amputerade och är i behov av hjälp minst fyra gånger varje dag.

På trappan sa pojken

”Tack för idag! Jag skall tänka på detta med vägmärken. Varje patient är ju något av ett vägmärke.”

När pojken hade gått berättade jag för David något om det hemtjänstpojken och jag hade talat om. Vi har båda minnen av dagen när Dag Hammarskjöld jordfästes i Uppsala. Vi bodde då i Landskrona och överallt vajade svenska flaggor på halv stång. Vi hade ingen TV och jag lyssnade på jordfästningen i radio samtidigt som jag ammade min dotter Ylva. Det har aldrig blivit av att jag köpt ”Vägmärken”. Hittills har jag nöjt mig med att läsa utdrag ur boken. Nu måste jag köpa eller låna boken så att jag kan förmedla Dag Hammarskjölds budskap till hemtjänstpojken från Eritrea. Idag får jag nöja mig med en spillra, som jag har hittat på nätet. Hemtjänstpojken kommer tillbaka idag vid lunchtid och då skall han få med sig dessa rader.

”Vägen, du skall följa den. Lyckan, du skall glömma den. Kalken, du skall tömma den. Smärtan, du ska dölja den. Svaret, du skall lära det. Slutet, du skall bära det.”

Bilden på meditationsrummet i Huddinge sjukhus har jag tagit själv.

En tanke på “Söndag med hemtjänst

  1. Åh! Arbetade jag inom hemtjänsten skulle jag promt söka mig till er. Vilken ynnest att bli berikad med kunskap på kuppen. Grabben har en fin mentor.
    Må gott, Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s