Vita Tisdag och Dymmelonsdag i Stilla Veckan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För alla, som inte lever med i kyrkoårets rytm, är det svårt att skilja på dagarna i Stilla Veckan och de dagar, när Fastlagen går över i Fastan. Fastlagen avslutades med Fettisdagen, vilken var den sista dagen man fick frossa i semlor med mängder av mandelmassa och vispgrädde. Det är också den sista dagen för karnevaler i de katolska länderna. Dagen därpå kommer Askonsdag, som inleddes med mässa i kyrkan under vilken prästen ritar ett kors med aska på besökarnas pannor. Vita Tisdagrn har i dagens Stockholm fått överta Fettisdagens roll som semlans och den vita vispgräddens dag. Vad Vita Tisdagen egentligen står för är oklart, bara att dagen skall gå i den vita färgen och renhetens tecken.

Den dramatiska våren 1968 nötte jag för första gången allt det som krävdes av en villaägare. Före påsk skulle skorstenar sotas och köksfläkt göras rent ordentligt. Vi fick fylla i papper att detta var gjort. Före 1 maj kunde det enligt en gammal förordning bli brandsyn och alla, som inte hade vårdat sina skorstenar riskerade att få böta. Sotaren var pratsam och konstaterade att vi hade tråkiga skorstenar. Han tyckte det var bättre förr när alla skorstenar skulle strykas med vit kalkfärg tisdagen före påsk. Efter detta skrattade han glatt och viskade att regeln var till för att alla av djävulsdansen omtumlade påskkäringar skulle hitta hem och inte av misstag landa ute i Mälaren. Målarna brukade också måla alla murstockar inomhus. Till sist fick jag en försynt påpekande om att vår vita öppna spis borde målas om.

Jag växte upp i ett stort hyreshus i Göteborg vid Linnéplatsen. Här var det andra oskrivna regler som gällde. Vita Tisdagen blev dagen när allt silver skulle poleras. Vi hade gasspis och detta förde med sig att kalasbesticken av nysilver snabbt blev mörka. Så snart jag kom hem från skolan uppmanades jag att gå ut i köket och hjälpa till. Allt var framplockat på köksbordet, den tunga ljusstakarna på pappas vigselaltare, dopskålen, stora silverbägare, soppslevar, såsskedar och alla bestick. Detta var ett kvinnogöra. Mamma tog fram evangelieboken och satte sig och läsa Långfredagens texter högt för mig. Då och då ställde hon en fråga för att kontrollera att jag hörde på ordentligt.

Silverputsningen tog hela eftermiddagen. Under den Stilla Veckan hade vi inga läxor och jag längtade efter att få göra en lång vandring genom Slottsskogen. Detta var en för mig obegriplig anledning förbjudet både för mig och för andra flickor från kyrkliga hem. Vita Tisdagen var den dag på året när den bländvita enhörningen var som minst skygg. Detta djur kunde söka upp mig och då kunde något förfärligt hända. Mer fick jag inte veta utan konstaterade bara att detta var en av de fåniga regler, som prästflickor måste leva efter.

Jag har aldrig förstått mammas gudsbild. Den var en blandning av Gamla Testamentets hårde Jahve, aposteln Paulus råd till församlingarna, Luthers stora katekes, budskapet i medeltida kyrkmålningar, biskoparna oskrivna regler för prästfamiljer och Selma Lagerlöfs Kristuslegender. Var kom enhörningen in i allt detta?2014-07-17_021w2_Almunge_ka_Trave_III_valvet_(9)_Legenden_om_jungfru_Maria_och_enhorningen[1]

Bilden på enhörningen och den kyska flickan har jag hittat på nätet. Det är en senmedeltida målning i Attuna kyrka och hörde till de bilder jag skulle studera när jag pluggade etnologi på universitet. Först då förstod jag vad det var mamma menade med den farliga enhörningen. Flickor, som var oskulder, hade en otrolig förmåga att locka till sig myternas glänsande enhörning. En kysk jungfru hade en doft, som bara enhörningen kunde uppfatta. Om flickan slog sig ner i gräset kunde enhörningen komma och lägga sitt vackra huvud i hennes knä. Problemet var att enhörningen lämnade spår efter sig i marken. Detta brukade jägare upptäcka och stormade då fram mot enhörningen för att döda det. Det var det långa och spiralformade hornet de ville komma åt. Mediciner, framställda av detta horn, hade magiska och hemlighetsfulla egenskaper. Att fukta läpparna med blod från en skjuten enhörning kunde vara farligt och detta var något som den unga oskulden skulle akta sig för.

 

Att möta en enhörning kunde förändra den unga oskuldens liv. Hon kunde bli djupt förälska i någon av jägarna, luras till älskog och sedan bli med barn. För mamma var detta något fasansfullt. Hon levde i en annan tidsålder, i en tid när döttrarna skulle skaffa sig ett yrke och sedan bo kvar hemma hos föräldrarna för att på sin fritid ta hand om dem. Detta skulle gälla för hennes enda dotter. Att jag tyckte helt annorlunda brydde hon sig sällan om.

 

Idag har Vita Tisdagen förlorat allt sitt gamla innehåll. Nu är det villa ägaren själv som bestämmer när skorstenen skall sotas och ingen myndighet går längre brandsyn. De allra flesta använder bestick av rostfritt stål och ljusstakar av kristall har kommit in i våra hem.

 

De gamla berättelserna om enhörningen har fått nytt liv tack vare böckerna om Harry Potter. Skildringen av hur det gick till när Lord Voldemort dödade enhörningar och smakade på djurens magiska blod finns med i boken ”Harry Potter och de vises sten.”

Idag är det Dymmelonsdag, som tidigare var den dag då kyrkklockorna skulle kläs in med säckar av skinn. Detta gjordes för att göra klangen från kyrkklockorna tystare. Denna sed har sitt ursprung i föreställningen om att varje år korsfästes Jesus på nytt på Golgata. Kyrkklockornas dundrande kunde göra att de korsfästas lidanden blev mer outhärdliga. Den dova och tystare klangenskulle också påminna folket i byarna att Långfredagen var en annorlunda dag, en dag i smärtornas och sorgens tecken.

 

Ikväll skall jag gå förbi Uppenbarelsekyrkan på Hägersensåsen och spana in kyrkklockorna. Jag vill veta om man fortfarande med skinnsäckar klär in klockorna eller på annat sätt gör att klockklangen blir tystare och också dystrare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s