Gym och pilates i Italien

20150430_110030

Jag har haft en underbar vecka i Rocca di Papa, en stor och vidsträckt by högt uppe i bergen öster om Rom. Jag bodde hos sonen Mats och svärdottern Birgitta. I födelsedagspresent hade jag fått en gymvecka med gruppträning i pilates och också långt pass för den personliga tränaren Lorodana Oliveri. Birgitta hade med stolthet berättat för gymets personal att detta var en present på 85-årsdagen. Här hade några blivit förvånade. På detta italienska gym finns det flera seniorgrupper, som leds av en sjukgymnast. Av vad jag hörde hade ingen av dem fyllt 80 år. Att en tant i min ålder älskar att kämpa ensam med olika slags apparater hade alla på gymet svårt att förstå. Jag fick inte använda dem innan jag skrivit på ett papper att jag gjorde detta på egen risk och att gymet inte stod för sjukvårdskostnader vid eventuella skador. På stapplande italienska talade jag om för flickan i receptionen att jag på egen hand har arbetat med apparater i åtta år. Hon tittade uppmuntrande på mig och bad mig vara försiktig.

Apparaterna såg inte likadana ut som på mitt gym. En vänlig grabb hjälpte mig att ställa in dem. Någon längre tid blev det inte i apparatsalen. Detta berodde på att jag skulle vara med om passet i pilates.

Jag har för flera år sedan deltagit i gruppträning med pilates. Övningarna passade mig inte och jag fick så ont i knäna att jag hade svårt att gå. Redan efter ett par gånger måste jag sluta och talade då om för ledaren varför jag gjorde detta. Hon log urskuldande och suckade fram att övningarna inte var knävänliga. Dessutom var jag inte den första som lämnat gruppen på grund av dessa problem. Att ändra övningarna var det inte tal om. Hon hade sin amerikanska instruktionsbok och den följde hon in i minsta detalj.

Pilates för Lorodana var helt annorlunda. Vi skulle vara barfota och ta med oss en matta, en mjuk boll en meterlång käpp, en vattenflaska och en handduk in i salen. Det var ingen musik och Lorodanas röst hördes bra i hela salen. De andra deltagarna tittade frågande på mitt grå hår och Birgitta förklarade vem jag var och att jag tränade regelbundet på gym. Nyfikenheten lyste ur ögonen. Skulle tanten verkligen orka ned detta? Varför gick hon inte till någon av seniorgrupperna med enklare och mindre tröttande övningar?

Det var inte mycket som påminde om de pilatespass jag tidigare hade plågat mig igenom. Uppvärmningen var annorlunda med försiktiga knäböjningar och också att placera bollen mellan knäna och på Lorodanas kommande knipa ihop benen så att bollen buktade sig inåt. Att göra detta 20 gånger gjorde att benen kändes varma och att blodet lätt kunde cirkla fram genom ådrorna.

Några av övningarna påminde något om de stillastående eller liggande övningar, som förekom på Friskis & Svettis på 1980-talet. Den stora skillnaden var att Lorodana aldrig ropade att allt skulle vara roligt eller skrek ut att övningarna var härliga. Ibland gick hon runt och påpekade när deltagarna gjord övningarna fel. Då lät Lorodana som en svensk krävande sjukgymnast. Det rådde en stillsam atmosfär av välbehag i salen.

En övning kände jag igen. Den hade Mirre kompistränat med mig. Mirre sa att jag skulle använda ett hjul, medan Lorodana tyckte det räckte med den betydligt lättare bollen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Passet var ansträngande och jag orkade nästan hela tiden hålla samma tempo som de andra. Vi skulle bland annat ligga på golvet, sträcka upp benen i luften och samtidigt lyfta upp käppen. Denna övning var ansträngande och Loredana lät oss inte ta en klunk vatten ur flaskan förrän vi gjort övningen 20 gånger. Detta kändes verkligen i hela kroppen. Slutligen kom stretching, som var annorlunda än jag var van vid. Den gjordes liggande och var lika effektiv som den jag gör stående.

 

Efter passet föreslog Loradana att vi skulle bli vänner på facebook. Hon var nyfiken på hur det går till på ett gym i Sverige. Om hon kommer till Stockholm skall jag ta med henne till mitt gym och till något utomhusgym. Några sådana finns av allt att döma inte i Italien.

 

Innan jag for hem köpte jag en bok om pilates i Italien. Nu är min målsättning att lära mig alla övningarna och veta vad allt heter på italienska. Nästa vår hoppas jag att få vara med om ett nytt pilatespass för Lorodana och då kunna prata med henne på italienska. Sedan ser jag framemot att få träffa henne här i Stockholm sommaren 2016

pilates

2 tankar om “Gym och pilates i Italien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s