Ett skrik från finanskrisen på 1990-talet och från försurningen av Östersjön

situation

Framför mig på skrivbordet ligger aprilnumret av Situation Stockholm och Carina Beckermans nyutkomna bok ”Alla Skriker”. Bilden på den olycklige mannen har jag hittat i tidningen. I boken har jag fördjupat mig i ett utförligt och inträngande kapitel om den svenska finanskrisen på 1990-talet. Carina Beckerman påpekar ett par gånger att denna kris trängde in i svenskarnas vardagsliv på flera olika sätt. För det aktiva folket i finansvärlden kunde det innebära att de förlorade fotfästet i tillvaron. De hade, som uteliggaren med ett vinglas i handen i tidningen Situation Stockholm påpekar, druckit alltför många glas dyrt vin i läcker miljö. Det var sekunder när allt var möjligt. Men sedan kom baksmällan. Allt detta finns skildrat i boken.

Jag berördes ekonomiskt av finanskrisen. Detta gällde en pensionsförsäkring, som sjönk i värde. Trots detta hade jag bättre tur än en familj, som då fanns i utkanten av mitt umgänge. Svärsonen Lasse (fingerat namn) hade varit ekonomisk rådgivare för småsparare i ett för mig okänt bolag. En gång om året höll han hov i sin svärfars trädgård och folk strömmade till. Då gällde det att satsa stort och tänka på framtidens företag. Glöm bort detta med tillverkning, nu var det andra tider! Så sprack bubblan och Lasse blev arbetslös. Han fick problem med spriten, hustrun sökte sig hem till mamma och svärfadern orkade inte med livet. Allt slutade i personliga tragedier och den förtvivlade hustrun skrek en kväll ut sin livsångest.

Det är detta skrik jag hör när jag läser Carina Beckermans bok.

Även om skuggan av finanskrisen finns med i de återstående kapitlen av boken upptäcker läsaren flera små försynta jubelrop. Här skymtade jag en annan sida av Carina Beckerman. Det är den unga kvinnan, som dansar och tar sånglektioner och varvar läsningen av klassiker med lyrik. Avsnittet om Japan får mig att tänka på Harry Martinssons dikter från fjärran länder

”Jag ser svarta fåglar flyga

Bland de blodröda löven i trädens kronor

I parken nere vid sjön.

I trädgården binder de upp växterna inför vintern

Allt är tuktat

Välansat och väluppfostrat”

Det finns flera skrik av olika slag i boken. Ett är ett kvävt rop om hjälp från jordens inre från Carina Beckermans ö, Gräskö, i Stockholms yttersta skärgård. De dagar i augusti år 1991 när finanskrisen tagit strupgrepp på vårt land, sökte Carina Beckerman ro och frid i skärgården. Hon hittade ett hus på den ö, som under 1920-talet varit känd som spritsmugglarnas paradis. Då, i kräftornas och kantarellernas tid, köpte hon huset. Hon kom till en ö med en för Roslagen annorlunda flora. Ön var inte blankslipade klippor utan gräsbevuxen. Här hade tidigare kor strövar omkring. Mitt på ön fanns ett skogsparti. När hösten kom glittrade gullvivornas frökapslar i den nedgående solen. Det vilade frid och ro över ön.

Mycket har hänt i naturen på Gräskö sedan början av 1990-talet. Idag är marken mycket surare och gullvivorna måste kämpa mot blåbärsris för att överleva. Öns ekosystem och havets djurliv har förlorat mycket av sin mångfald. Men trots detta lever naturen på ön vidare och lyfter fram Carina Beckerman som lyriker.

”Ibland är det grodår.

Då invaderar grodorna den lilla grusstigen

Och kryper fram och tillbaka

Under ens fötter.”

När jag läser boken funderar jag över gullvivorna på Gräskö. På min gata i de sydvästra förorterna minskar biltrafiken för vart år som går. Nya växter glider in i min vildvuxna trädgård. Dit hör bland annat gullvivor. De trivs och grannes barn skriker av glädje när de ser dem.

Carina Beckermans bok om skrik är läsvärd på mer än ett sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s