Villa Utsikten i Gröndal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Flera fastigheter i Stockholms sydvästra förorter berättar historier om svunna tider. Tyvärr vet man sällan vilka som har byggt eller byggt om huset på olika sätt. Ofta får fantasin fritt spelrum när det gäller att skapa en trovärdig historia kring fastigheterna. Hit hör det trähus, som har fått namnet Villa Utsikten. Varför är detta hus från 1900-talets början prytt med en lökkupol på taket?

På 1970-talet arbetade jag på heltid som studiecirkelledare på ABF. Ett av mina ämnen kom att bli Stockholms historia, vilket innebar att jag ständigt satt och läste om vår huvudstad. Jag har vuxit upp i Göteborg och Stockholm var då för mig en obekant stad. Jag läste, slog i uppslagsböcker och frågade alla jag mötta om hus, parker och statyer. En, av alla dessa jag stötte på var Leif, som hade arbetat som byggnadssnickare. Hans specialitet hade varit att försköna husen invändigt och att med hjälp av olika träslag skapa utsmyckningar på dörrar och fönsternischer.

Idag skulle Leif ha varit 115 år gammal. Han kom från en familj, där männen i flera generationer hade arbetat som snickare. De hade flyttat från plats till plats för att bygga och försköna kyrkor, slott och herresäten i både i vårt land och i utlandet. Fruarna stannade hemma och tog hand om barnen och såg till att de läste sina läxor. Folkskolan var sexårig och efter avslutad skolgång var det vanligt att pojkarna fick följa md papporna på arbetsresor. De var lärlingar och blev först vuxna efter den dag de tagit emot Herrens Heliga Nattvard. Då var de ungefär 15 år gamla och betraktades av sin omgivning som både vuxna och myndiga.

Leif berättade om hur det var att i de tidiga tonåren komma till Sankt Petersburg. Pappan arbetade ibland på någon av tsarens slott och ibland med att reparera ikonostasen i någon kyrka. De svenska hantverkarna hyrde gemensamt ett litet hus, där trängseln var stor. Någon egen säng var det inte tal om. Med i gruppen fanns unga kvinnor, som lagade mat, städade och tvättade. Varje söndag sökte de sig till den svenska kyrkan och det var här som Leif konfirmerades året efter det att det första världskriget brutit ut.

Nu blev allt annorlunda. Det var brist på mat i Sankt Petersburg, folk blev arbetslösa och hatet mot tsaren växte. För var dag som gick fick de svenska byggnadsarbetarna mindre att göra. Det var tal om att åka tåg genom Finland för att komma hem till Stockholm. Detta var omöjligt, de flesta svenskar saknade pengar till tågbiljetterna.

Hösten 1917 bröt revolutionen ut och nu gällde det att fly. Svenskarna hjälpte varandra och slutligen hade de flesta kommit till Stockholm och till ett anat liv. Leif saknade kyrkornas lökformade kupoler och kyrkornas färgsprakande ikoner. Ofta kom han på sig med att längta tillbaka till Sankt Petersburg.

Leif berättade om kupolbyggarna, som vid sekelskiftet 1900 mest hade arbetat på den ryska landsbygden. Tiderna var oroliga. När som helst kunde det blossa upp ett krig mellan Ryssland och Japan. Enkelt folk sökte sig till kyrkorna för att söka tröst och ro. När sedan det blodiga kriget kom blev kupolbyggarna arbetslösa. De flyttade till Stockholm och om familjen ägde ett litet hus, använde de sina yrkeskunskaper och prydde taket med en rysk kupol.

Leif berättade med inlevelse om den svenska kyrkan i Sankt Petersburg och psalmsången. Kamppsalmen från reformationen ”Vår Gud är oss en väldig borg” ekade mellan kyrkans väggar. I motsats till de rysk-ortodoxa kyrkorna fanns det bänkar att sitta på. Allt var på svenska. Genom kyrkan fick besökarna höra tals om vad som hade hänt hemma.

”Det var hemskt”, sa Leif. ”Några byggjobbare blev kvar och de blev förföljda. Soldater strömmade in i vår kyrka och slog sönder allt de hittade. De påstod att de inte trodde på Gud och att det enda som gällde var allt det Marx hade skrivit. Märkligt, för dessa ryssar kunde inte läsa.”

Mer blev inte sagt. Vi arbetade båda som studiecirkelledare på ABF och vi drog oss för att prata politik. Tyvärr träffade jag aldrig mer Leif. Året därpå avled han hastigt.

I lördags i solgasset gick jag förbi Villa Utsikten och beundrade den vackra kupolen. Då mindes Jag vad Leif hade berättat om psalmsången i Sankt Petersburg. Männen, som skapade kupolen, har försvunnit in i de namnlösas historia och psalmen om Vår gud som en väldig borg sjungs sällan i den svenska kyrkan.

Den svenska kyrkan i Sankt Petersburg förvandlades efter revolutionen till en idrottshall. De kvarvarande svenskarna lyckades rädda arkivet, som de omsorgsfullt bevarade. Drömmen om att få tillbaka sin kyrka har funnits levande bland svenskarna i Ryssland och först de senaste åren blivit verklighet. Idag har församlingen en finlandssvensk kyrkoherde.

Igår på tunnelbanan var jag med om något mycket märkligt. Bredvid mig satt en tonårspojke med ryggsäck och mitt emot mig två systrar, som på något sätt var släkt med pojken. Pojken talade knagglig svenska och de äldre av systrarna rättade honom efter varje mening. Det kom fram av samtalet att pojken kom från Sankt Petersburg och att han hade lärt sig svenska av sin mormor. Nu var mormor död och för att inte glömma svenskan sökte pojken sig till den svenska kyrkan varje söndag. Det uppstod en generande tystnad när flickorna förklarade att de inte var konfirmerade och något mer töntigt än att gå till kyrkan kunde de inte tänka sig.

Då började pojken gnola på ”Vår Gud är oss en väldig borg”.

”Snygg text”, så den Yngsta systern. ”Låter som en översättning av John Lennon. Du vet, Lucy in the sky with diamonds. Mormor spelade alltid den för mig när jag var liten.”

Detta gav mig något att fundera över. Vad finns det för likheter mellan den stor religiöse reformatorn Martin luther och Beatles ordkonstnär John Lennon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s