Min trädgård är ett paradis för potatis

20150719_170819

Jag har under många år haft en önskedröm om en gammaldags trädgård i stil med den Ebba Brahe i slutet av 1600-talet hade i närheten av Slussen. Här hade hon en liten potatistäppa Idag finns ingenting kvar av detta. Hennes fastighet är nu Nederländernas ambassad och mängder av övervakningskameror uppsatta för att hindra nyfikna att komma in på den stensatta gården. Det enda som finns kvar av denna trädgårdsentusiast är hennes vapensköld över porten.

Denna sommar är ingenting sig likt. Våren var kall och sen, inomhus härskade röran på grund av renovering av fönster och mina små frösådda plantor frös ihjäl i draget. En solig och blåsig majdag beslöt jag mig för att äntligen sätta potatis. Dagen därpå kom regnet, stormen och kylan tillbaka. Det dröjde över en vecka innan de sista knölarna kom ner i jorden.

Det enda som jag har lyckats med denna sommar är just potatis. Nu blommar den och detta är en prydnad för trädgården. Det ser ut om jag har varit på Plantagen vid Bergianska trädgården och köpt prydnadsbuskar anpassade för låga häckar. I slutet på 1600-talet skrev Olof Rudbeck den äldre en lyrisk skildring om den lilla botaniska trädgården i Svartbäcken i Uppsala. Han hade kommit över nordamerikanska potatisknölar och deras lila blommor var en skönhetsupplevelse. Samtidigt skrev andra trädgårdsentusiaster att potatisen var en utmärkt nyttoväxt, som borde användas mer.

i sin ungdom var Ebba Brahe en strålande skönhet, som förälskade sig i den unge kungen Gustav II Adolf. Kungens mamma hade andra planer för sin son och vägrade att acceptera Ebba Brahe som Sveriges nya drottning. Ebba Brahe giftes bort med riksmarsken Jakob De la Gardie, som ofta följde med den svenska hären till Tyskland och till Baltikum. Det blev hustruns lott att sköta om familjens egendomar. Detta var något som passade Ebba Brahe mycket bra och förmögenheten växte. Den dag maken flyttade hem, uppförde de palatset Makalös vid Stockholms ström och slottet Jakobsdal, som numera heter Ulriksdal. Vid Makalös anlade husets härskarinna en stor trädgård med nyttoväxter och under den varma årstiden spatserade påfåglar på gräsmattan och sköldpaddor kröp runt på bland alla växterna.

År 1652 blev Ebba Brahe änka och då överlät hon både Jakobsdal och Makalös till sin älsklingsson Magnus Gabriel De la Gardie. Själv flyttade hon in ett mindre stenhus på Götgatan på Södermalm. Här anlade hon en trädgård och det finns anteckningar om att hon odlade potatis och hit fick hennes djur flytta. Hon skaffade sig också en egendom i Östra Frölinda i Västergötland på gränsen till Småland.

Det finns rester av en gammal kokbok från slutet av 1600-talet. En delikatess till steken var potatis, som hade fått koka i fläskflott. Med denna mathållning är det inte underligt att männen hade stora och pösande magar.

När Ebba Brahe blivit änka uppträdde hon mycket befallande mot sina underställda. Hon var häftig och kunde brusa upp för minsta småsak. I smyg kallades hon för Trollpackan Ebba, som visste hur man med hjälp av trädgårdens växter kunde förvända synen på folk. Jag misstänker att några av de anställda hade smakat på potatisäpplen, som frukterna av potatis brukar kallas. De innehåller ämnen som påminner mycket om LSD och är giftiga.

för ungefär 20 år sedan försökte jag hitta resterna av Ebba Brahes trädgård i Östra Frölunda. Ingen i bygden kände till att hon hade ägt en större gård i bygden. Det är mycket som talar för att hon inte kom överens med prästerna och folket i Östra Frölunda. De gånger om året då hon enligt dåtidens sed skulle gå till skrift och nattvard föredrog hon att resa i sin eleganta vagn till Burseryd i Småland. För att sitta bekvämt under gudstjänsterna skänkte hon en vackert snidad stol till kyrkan.

Jag tänker mycket på Ebba Brahe när jag nu tar upp min potatis. Skörden har blivit så stor att jag inte orkar äta upp allt själv.

Det är så mycket som är roligt här i livet. Jag har inte någon stor tjänstestab, som gör allt grovarbetet i trädgården. Tänk om jag kunde förlänga dygnet. Då skulle jag göra som Ebba Brahe och låta påfåglar skrida runt på gräsmattan och sedan, när grannes alltid glupska katt kommer, gömma sig i potatislandet.

2 tankar om “Min trädgård är ett paradis för potatis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s