Konditori Lyran, Fredrika Limnell och kärleken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ibland står jag vid den vitmålade lyran i Bredäng och tänker på Fredrika Limnell, som tillsammans med sin andre make Carl Limnell uppförde detta vackra trähus, som under deras livstid var en mycket berömd litterär salong. Här slutade Carl Limnell sina dagar sommaren 1882 och hans hustru Fredrika levde ytterligare i tio år. Denna märkliga kvinna var 78 år den dag hon gick bort.

Det är lätt att föreställa sig att de kvinnor, som hörde till det sena 1800-talets övre medelklassen i Stockholm, hade vuxit upp i en instängd miljö fylld med hårde moralregler. Detta var inte fallet med Fredrika Limnell. Hon var från Härnösand och hade på 1830-talet stormat sig igenom ungdomsåren.

Fredrikas flicknamn var Forssberg, Hennes far var lektor vid läroverket i Härnösand och hennes mor kom från släkten Swedbom, vars medlemmar var mycket musikaliska. I hemmet fick Fredrika lära sig att sjunga och spela olika instrument. Vid julen samlades släkten och då hörde det till att barnen skulle sjunga och uppföra små teaterstycken. Fredrika var brådmogen och sjöng ofta tillsammans med sin fem år äldre kusin Per Swedbom. Pojken tyckte det var roligt att reta sin kusin. Varje gång han gjorde det och skrek Fredrika så högt att det ekade i trähuset. Per var mycket dum.

Fredrika fick för sin tid en mycket bra utbildning. Hemma fick hon lära sig att läsa, skriva, sy och väva. Det roligaste hon visste var att läsa och mycket snart hade hon läst ut varenda bok, som fanns i hemmet. Biskopen i Härnösand la märke till den brådmogna flickan och lovade att hon skulle få tillgång till hans stora bibliotek. Efter detta dröjde inte länge förrän Fredrika gick som barn í huset biskopsgården. Det var här hon hittade sin första stormande kärlek.

Mannen som fick Fredrikas hjärta att banka hårt var poeten, prästen och gymnasieläraren Anders Grafström. Han var 26 år äldre än Fredrika och änkeman. I biskopsgården sjöng och spelade de tillsammans och diskuterade både gammal och ny litteratur. Det blev det omaka paret i biskopsgården och efter något år trolovade de sig. Fredrika började nu sätta sig in i alla de plikter hon skulle få som prästfru och som fostermor till Anders barn. Troligtvis smög sig som en vålnad Anders första hustru runt i Anders hem och där kändes svärfadern kusligt nära. Det var inte vilken svärfader som helst. Det var skalden och prästen Carl Mikael Franzén.

År 1834 förändrades Fredrikas liv drastiskt. Biskopen dog och efterträddes av Carl Mikael Franzén. Biskopsgården blev inte längre ett andra hem för Fredrika. Fästmannen kunde gå ut och in i biskopsgarden som han ville, slå sig ner i biblioteket och prata med biskopens yngsta dotter. Här blev Fredrika utfrusen, hon hade genom sin ungdom och charm dragit till sig en framtidsman inom kyrkan.

Fredrika hade en stor släkt, som alltid samlades vid julen. Anders Grafström var upptagen med helgens gudstjänster och Fredrika var hemma i föräldrahemmet. Dit kom kusin Per Swedbom och de började som vanligt att sjunga och spela tillsammans.

Pers far var rektor vid gymnasiet och i bland lärarna fanns både Fredrikas far och Anders Grafström. Per hade helst av alt velat bli musiker, men som sådan skulle han få svårt att försörja sig. Efter moget övervägande beslöt han sig för att bli lärare i svenska och moderna språk. Men innan dess skulle han göra en studieresa i Tyskland.

Per reste och han kom överens med Fredrika att de skulle brevväxla. Då bestämde Fredrika sig. Hon skulle bryta trolovningen med Anders Grafström och hoppades att kärleken skulle spira mellan henne och Per.

Det blev skandal i Härnösand. Fredrika hade brutit en trolovning, något som var otänkbart vid denna tid. Biskop Franzéns ogifta dotter jublade. Nu var Anders Grafström till äktenskap ledigt och efter några år gifte hon sig med honom.

Det kom många och långa brev från Per till Fredrika. Mellan raderna gick det att spana en stillsam förälskelse. Till slut bestämde Per sig. Han friade i ett brev till Fredrika och hon svarade ja. Släkten ställde nu vissa krav. Ingen trolovningen förrän paret tillbringat julnatten i samma säng. Ingen ville att Fredrika skulle brusa upp mot Per och bryta trolovningen.

Släkten samlades i Fredrikas hem. Alla var nyfikna på om det verkligen hade uppstått kärlek mellan Per och Fredrika. Det blev kväll och alla tågade till Fredrikas flickrum där en säng var bäddad med rena lakan. Paret stängde dörren bakom sig. Alla i huset spetsade öronen. När skulle Fredrika i vit nattsärk komma utrusande och skrika att Per var precis lika dum som han var i liten? Allt var tyst och det hördes bara mummel och tysta skratt från Fredrikas rum

Juldagen firades efter julottan med ett trolovningskalas. Per hade bestämt sig . Varken han eller Fredrika ville bo kvar i Härnösand och där dagligen möta Fredrikas före detta fästman och hans svärfar. Efter vigseln flyttade de till Stockolm, där Per fick plats om lärare i svenska vid Nya Elementarläroverket. Fredrika var då 26 år gammal.

i Stockholm hade Fredrika en kusin på sin pappas sida. Det var Ander Forssberg, som var dansare på kungliga Operan. Per hade också en kusin, som var knuten till hovet men på ett helt annat sätt. Det var den berömde läkaren Magnus Huss, som var kungafamiljens livläkare. Båda dessa kusiner kom senare att påverka Fredrika liv på helt olika sätt.

En tanke på “Konditori Lyran, Fredrika Limnell och kärleken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s