Julhandel i min egen förort

2015-12-11 10.58.54

Det är flera år sedan jag var bilägare. Innan dess brukade jag ge mig av till Kungens Kurva och handlade mat för en månad framåt. Som billös lever jag i ett helt annat samhälle. Jag har skaffat mig en stor shoppingvagn och handlar i min lokala ICA-hall, där jag har blivit en trogen kund. Personalen vet vem jag är och detta känns tryggt. De år, när jag var anhörigvårdare, brukade jag gå ner till ICA-hallen för att få tröst och uppmuntran. Vemodet vilade tungt inom mig. Min make David var svårt sjuk och skulle aldrig mer få uppleva glädjen att på vårarna sätta spaden i jorden och sedan plantera ut tomatplantor och purjolök. Då spirade det i alla fönster och efter det att David fått sin första stroke gapade fönstren mot söder tomma. Jag klarade inte av detta. Hjälpen fanns hos ICA i avdelningen för blommor. Jag köpte blommande krukväxter och dessa piggade upp David.

 

Ofta grät jag när jag stod och funderade på vilken växt jag skulle köpa. Ibland kom chefen Daga eller någon från hennes personal fram och tröstade mig. Denna omtanke om kunderna som jag då upplever i den egna affären existerar inte i de enormt stora varuhallarna. Strax efter det att David förra vårvintern avlidit kom Daga fram med en stor bukett med tulpaner till mig.

 

Jag får ofta små kort där det står att jag får fem % på det mesta jag köper. Detta för med sig att jag bara handlar varje torsdag. Då blir det ett stort lass och här finns alltid minst extrapriserbjudande. Problemet är bara att jag lever i ett ensamhushåll och inte är speciell stor i maten. En gång varannan månad måste jag ta mig samman och sortera i det stora frysskåpet. Just nu har jag middagsmat där för minst två veckor framåt.

 

Det är mycket som skall firas i december. Först kommer första söndagen i advent, sedan nobeldagen och Lucia för att sedan avslutad med själva julfirandet. Julhandeln har redan börjat och några familjer redan monterat upp sina plastjulgranar. Allt detta märks i min ICA-hall, där man nu kan köpa mycket av det som hör julen till.

På nobeldagen handlade jag som vanligt. Mina grönsaker var nästan slut och dessutom jag längtade efter apelsiner och bananer. Vid den välsorterade avdelningen för frukt och grönt stötte jag på Daga, som såg till att allt var rent och prydligt, att inte den färska krukodlade dillen slokade och att inte de svenska äpplena rullade ner på golvet. Vi växlade några ord om ensamhet inför julen, om grönt på julbordet och om att jag regelbundet går på styrketräning. Det känns som om Daga har blivit en del av mitt liv . Det märkliga är att hon i sin stressiga och fartfyllda tillvaro bryr bry sig om mig.

 

Efter samtalet med Daga studerade jag noga min inköpslista. Jag hittade allt jag skrivit upp som frystejp, glödlampor, kuvert. stearinljus och polermedel för mina ljusstakar. Det enda som inte fanns hos Daga var en förlängningssladd med flera urtag.

 

Samtalet med Daga var inspirerande. Jag stannade vid hyllan med frukt och grönt och glömde totalt bort att jag skulle bli ensam om att äta upp allt det jag stoppade i kundvagnen. Det blev bland annat grönkål, brüsselkål och apelsiner.

 

Det är trevligt att handla i den lokal affären. På hemvägen stötte jag på en granne som arbetar med frukt och grönt på grossistnivå och nu var han på väg till ICA. Han såg mitt stora matlass och vi började prata om miljösmart mat. Då fick jag medge att jag trots både grönkål och ekologiskt odlade morötter från Ekerö inte är utpräglat miljösmart. Längst ner i shoppingvagnen låg både ost och grädde. Falukorv och köttbullar hade jag inte köpt, eftersom jag har flera förpackningen av dessa varor i frysen.

Nu är det snart jul och jag behöver inte bekymra mig om skinka, små korvar eller köttbullar. Det blir ett par julmiddagar hemma hos mina barn. Då får de fatta beslutet om att byta ut skinkan mot bönsallad och köttbullarna mot rotsaksgryta utan tillsats av smör och grädde från några ivrigt pruttande kossor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s