Slottsboden en oas i julstressen

2015-12-16 15.42.26

Igår var jag på förmiddagen i Gamla Sta´n och bekantade mig med julmarknaden. Flera mellanstadieklasser hade varit på en kulturvandring i de trånga gränderna och nu var det slut på historiens vingslag. Överflöd av mat och prylar på Stortorgets julmarknad skulle nu strömma mot barnen. Många av flickorna var villrådiga och några hade tårar i ögonen. Här vid stånden med glitter, korvar från Lappland, pälsmössor och mycket annat möttes köpstarka turister och barn till ensamstående föräldrar. i detta vimmel trivdes inte jag utan rymde in till i friden på Slottsboden. Här skulle jag leta efter en lämplig present till en äldre dam, som kan konsten att uppskatta vårt kungahus och som känner stor solidaritet med prinsessan Madeleine och hennes kamp mot blygheten

 

Vi var bara ett par stycken, som tassade runt för att leta efter lämpliga julklappar. Jag hittade genast något som passade och gick sedan runt och spanade in vad som fanns i bokväg. Här fanns böcker, som jag skulle gilla att läsa men som jag vet med mig att jag dessa decemberveckor inte ens skulle hinna med att bläddra i. Fram till nyår kommer jag att ha mycket i mitt hem att pyssla med.

 

Några tyska damer klev med bastanta steg in och gick rakt mot traven med kökshanddukarna. Det fanns ett par olika motiv att välja mellan och de föll för handdukar med tryck föreställande vårt riksäpple. Det är tydligen något visst att komma till en stad där det bor en kung, en drottning och flera prinsar och prinsessor. De köpte också kort med lilla prinsessan Estelle. Detta skulle bli en julhälsning till släkt och vänner hemma i Tyskland. Av vad jag förstod hade de tillsammans med sina äkta män rymt till Sverige för att få uppleva en gammaldags jul med en barrande julgran och vacker musik på julottan

 

Det var längesedan det fanns en julgran i vårt hus. När mina barn var små hade vi ett mycket stort apelsinträd i ett av rummen. Detta hjälptes vi åt att pynta med glitter och kulor och under detta samlade vi alla julklappar. Nu, i Slottsboden, ställde jag mig vid bordet med julpynt och en vacker plastgran. Här var det stämning nästan som i en gotisk kyrka. När jag såg de lysande vita kulorna började jag fundera över om jag inte skulle köpa ett par stycken och hänga upp dem i köksfönstret. Men det blev bara en förflugen tanke. Julpynt kan ibland skapa nattliga mardrömmar om barndomens jular, som regerades hårt av äldre och griniga äldre släktingar. Det var aldrig något som dög, granen var ful och skinkan var inte god .

 

Jag njöt av friden runt granen. Jag vet med mig att barnbarnen inte uppfattar mig som en grinig och gnällig käring, som aldrig är belåten med någonting.

 

Jag säger som björnen Baloo : ”Var nöjd med allt som livet ger livet : . . ”

 

2 tankar om “Slottsboden en oas i julstressen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s