Förortens glittrande jul

20151221_174856

Det var måndag i julveckan. Tidigt på kvällen tog jag mina stavar och gick ut och traskade i mörkret. I på min egen förort sken stjärnor i flera fönster och ljusslingor lyste upp många trädgårdar.

 

Min villagata tog slut i en park och jag var inne i ett höghus område från 1960-taet. Området är inte sig likt sedan det byggdes. Då fanns här bibliotek, en liten bokhandel, Konsum och ett systembolag. Strak intill torget uppfördes en kyrka i rött tegel. Det enda som finns kvar av allt detta är kyrkan, som kämpar en ojämn kamp mot sekulariserade svenskar och invandrare med andra religiösa traditioner.

 

Det var märkligt tyst på torget, som denna kväll såg ut att krympa under gatubelysningens strålande stjärnor. Här fanns i slutet av 1960-talet en sybehörsaffär, som också sålde billiga stickgarner och material för att stoppa strumpor. Idag är det en modebutik med ett klädställ utanför skyltfönstret.

 

Jag har med åren blivit en smula frusen av mig. På klädstället hängde en rad gammaldags präktiga grårutiga flanellskjortor i stora storlekar. En sådan, i mindre storlek, skulle jag behöva för fortsatt städning av källaren. Glatt klev jag in i affären och kände genast att nu stod i en helt annan kultur, en blandning av jultomtar, röda slöjor med glaspärlor och glittrande kalasklänningar. Bakom disken var mörka slöjor uppsatta och här satt en ung flicka, klädd i svart från topp till tå och där ansiktets brunbleka färg syntes tydligt.

 

Några flanellskjortor fanns inte inne i butiken. Det var en affär för kvinnor. Ganska snart förstod jag att de nya svenskarna i förorten tänkte fira tomtejul med rödklädda småpojkar och flickor klädda som små brudar i vit tyll och med röra skärp. Här låg stora travar med julklappspapper och glitter till plastjulgranen.

 

När min nu avlidne make levde hade vi hemtjänst, som kom flera gånger och dagen och pysslade om honom. Ibland pratade vi om traditioner. Några hemtjänstflickor bar slöja och de arbetade gärna extra över julhelgen. Då fick jag veta att när det är familjekalas kan kvinnorna klä sig som de vill, det finns inga krav på att allt måste vara svart. Allt bör glittra och glänsa och ingen bråkar om de unga flickorna har åtsittande klänningar med kjolar, som slutar en bra bit över knäna.

 

Det var märkligt att i en affär se allt detta. Jag var ensam i butiken och flickan i kassan tittade förvånat på mig. Då kom det in en man och flickan muttrade något på ett för mig obegripligt språk. Mannen förstod och försvann ljudlöst ut genom dörren. Denna lilla affär ar tydligen en mötesplats för kvinnor med en annan kulturell bakgrund, har kan de uppleva trygghet och känna gemenskap.

 

Dörren öppnades och in kom ensamma och svenska mamman med en trött förskolegrabb. Hon gick längst in där det fanns billiga  vinterkläder för barn. Allt var sorterat, pojkkläder  fanns till höger och flickkläder till vänster. Mamman hittade snabbt vad hon sökte och pojken tittade med sorgsna ögon på kulor för julgranen.

 

Ensamma mamman och flickan bakom disken kände tydligen varandra. Medan de småpratade tassade jag ut på torget och stötte på en familj. Mamman i slöja släpade på två stora matkassar från ICA och pappan bar försiktigt en byggsats till en plastjulgran. Han log mot mig och sa på bruten svenska:

”God Jul, Madame!”

Sedan sa hon några ord, som jag uppfattade som turkiska. Det märkliga på detta torg är att de flesta tror att jag kommer från Turkiet och ibland får jag frågan från vilken by jag kommer.

Mer blev inte sagt. Det smällde till i parken, inte en gång utan flera. Några tonårsgrabbar hade kommit över ett parti smällare, som de nu var ute och lekte med. Mamman ryckte till och sa något om att grabbarna lekte krig i parken.

 

Smällarna förde med sig att den vänliga stämningen på torget försvann. Det var en fläkt från inbördeskriget i Syrien. Något farligt låg på lur i den mörka parken. Jag tog tunnelbanan hem

2 tankar om “Förortens glittrande jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s