Sticka med katt

  • 2016-01-09 18.14.42

Sista veckan av julhelgen bodde jag hos min son och sonhustru i Italien. De bor i en villa med en ganska stor trädgård, som har blivit ett paradis för katter. Inne i huset finns den grå raskatten Cocciolo och den röda Mimi, som gillar att springa ut och in genom ytterdörren. I trädgården har hon fler och kanske mer spännande kompisar än den elegante Cocciolo.. Grabben Cocciolo får bara vara ute om han har sele på sig. Av hans min förstår jag att han känner sig kränkt, eftersom Mimi får fara runt och busa hur mycket hon vill.

 

Jag hade min stickning med mig och satt ofta i soffan och stickade på en tröja med tre olika färger. . Då fick jag ofta sällskap med de båda katterna. Mimi höll ett vakande öga på mig och gjorde sitt bästa för att sätta sig mellan mina bröst och stickningen.

 

Det märktes klart och tydligt att Cocciolo är grabb. Han var lidelsefullt intresserad av mina garnnystan och ville få tag i åtminstone ett av dem för att träna fotboll i soffan. Då och då lyckades han. Resultatet blev mindre lyckat. Medan jag försökte rädda mina garnnystan kom Mimi och la sig tillrätta på stickningen. Hon nosade förnöjt på den och av svansföringen förstod jag att hon såg mig som en ny och spännande familjemedlem.

 

Jag lyckades till Cocciolos stora besvikelse rädda mina garnnystan och efter detta försökte jag övertala Mimi att hon skulle flytta på sig. Jag fick en sur blick tillbaka. Då grep jag henne under magen och flyttade bryskt ner henne på golvet. Mimi smög under soffbordet och la sig tillrätta. Härifrån hörde jag ett spöklikt jamande. Mimi var sur på mig.

 

Cocciolo hade spanat in vad jag gjort och satte sig tillrätta i en fåtölj. Här skulle han vakta in nästa tillfälle att lura ifrån mig de åtråvärda nystanen. Nu tog jag upp stickningen och konstaterade att jag hade tappat flera maskor och att det skulle bli knepigt att fånga upp dem. Jag skulle ha behövt en extra sticka.

 

Jag stoppade ner stickningen i en påse och gick på jakt efter något som jag kunde använda som en extra sticka. Svärdottern är tandläkare och jag fick låna ett litet verktyg för att skrapa bort tandsten med. Här fanns en krok, som passade alldeles utmärkt att fiska upp maskorna med. Jag slog mig ner i soffan och började med det mödosamma arbetet under övervakning av de två kattorna. Grabben Cocciolo hade lagt märke till verktyget och tyckte tydligen att det såg både intressant och skrämmande ut. Mimi hade inte upptäckt det. Det enda hon såg var att det nu var god plats i mitt knä. I ett obevakat ögonblock skuttade hon fram och la sig behagfullt tillrätta på mina knän. Då insåg jag det omöjliga i att sticka tillsammans med en katt. Jag samlade ihop min stickning och drog mig in i det rum i översta våningen, som jag fått disponera. Cocciolo hade insett vad jag tänkte göra. Han följde med mig uppför trappan och blev besviken när jag stängde dörren framför nosen på honom.

 

Dagarna gick och jag fortsatte att sätta mig i den bekväma soffan och sticka. Cocciolo och Mimi gjorde allt för att ställa sig in hos mig. Cocciolo ville ha mina garnnystan och Mimi önskade att jag skulle bry mig mer om henne än om min stickning. Nu hade jag lärt mig. Medan jag stickade måste jag hålla ett öga på de båda kissarna, som bara väntade på det rätta tillfället att roa sig med mig på olika sätt. Innan jag for hem mätte jag arbetet. Det hade växt en dm.

 

En kväll tittade vi på olika sångnummer på TV. Det blev bland annat ”Alla snubbar vill ju vara katt”. Efter detta funderade jag på om de båda kattorna ville bli människor och kunna gå på två ben. Vad skulle de syssla med efter studentexamen? Grabben Cocciolo hade visat intresse för teknik och fotboll. Kanske skulle han välja att studera teknisk fysik och samtidigt spela med i Djurgårdens A-lag. För Mimis del skulle valet vara enkelt. Hon skulle bli socionom

2016-01-11 08.37.59

2 tankar om “Sticka med katt

  1. Katterna som vi har bryr sig som tur är inte sig om när jag stickar. De är så vana vid det. Duktigt av dig att sticka mönster.Det gjorde jag mycket förr,numera blir det mest enfärgat eller randigt.

  2. Rolig liten katthistoria! Så duktig du är att sticka – väldigt vackra färger och vackert mönster. Jag har också stickat en hel del och även mönster men tycker det är svårt med det nya sättet att beskriva mönsterstickning med rutor som ser ut som korsstygnsmönster. Jag läste mönstret från vänster först och var tvungen att gå tillbaka till affären och säga att det var fel. Då frågade expediten om jag stickade från vänster också :-).
    Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s