Skapande broderi på Syfestivalen

2016-02-19 11.08.08.jpg

Igår var jag för andra gången i mitt liv på en syfestival. Förra gången var för drygt 15 år sedan och då arbetade jag i vårt lilla familjeföretag. I mina arbetsuppgifter ingick bland annat att kontrollera patentintrång på sydda och svensktillverkade städmoppar. I en monter träffade jag en energisk tjej, som just hade börjat tillverka städredskap. Hennes städmoppar såg helt annorlunda ut än det vårt företag hade arbetat ut patentet för. Denna tjej var en upplevelse att träffa. Hon var fylld av entusiasm för städning och höll på att konstruera redskap för att underlätta att göra rent en ugn, som efter julen var fylld med svagt illaluktande skräp från både bullbak och en ugnstekt kalkon. Hon sålde redskap och också material och bruksanvisning på sin patentsökta och annorlunda mopp.

 

Igår hittade jag inget företag, som sysslade med städredskap och skurtrasor   Det vilade en härlig stämning av konsthantverk över Syfestivalen. Jag strövade runt bland montrar med garn avsett för att sticka strumpor i läckra färger, knypplande kvinnor i alla åldrar, symaskiner och material för broderier. Allt berättade om den förr så föraktade syslöjden, som de sista åren har förändrats och blivit konsthantverk. Alla kan ägna sig åt detta. Det krävs inga skrymmande och bullrande maskiner och materialet är i ett inledningsskede inte speciellt dyrt. Den tiden är för länge sedan förbi, när syslöjden dominerades av konsten att sticka trista raggsockor för vinterpjäxorna eller strumpstoppning och vändning av kragarna på herrskjortor .

 

Till slut hittade jag den monter jag sökte. Det var Skapande Broderi där min make Davids brorsdotter Ulla-Britt skulle visa hur man broderar fram konstverk med det enkla stygnet. Det var fascinerande att lyssna på och ta del av Ulla-Britts erfarenheter .

 

Förstygn är ett enkelt stygn och med detta kan man brodera raka rader eller krokiga rader. En tråkig svart och sliten yllefilt kan bli en prydnad i soffan om man låter fantasin och synålen få leka fram ett mönster med förstygn.

 

Ulla-Britt visade hon först ritar ett mönster på ett tunt papper, som hon sedan tråcklar fast på det tyg hon skall brodera på. Hon beskrev hur hon brukar sy alla sina förstygn rakt igenom både tyg och papper och sedan, när allt är klart, river bort papperet och lätt pressar tyget. Då framträder mönstret i hela sin skönhet. På bordet låg flera av Ulla-Britts arbeten. Hennes röda höstlöv var eleganta och det ursinniga vildsvinet skulle kunna pryda upp herrgårdarnas herrum med jakttroféer från svunna dagar.

 

Ulla-Britt påpekade att det är viktigt att tänka på vilket material man använder. För nybörjare är det enklaste att börja brodera på ett ylletyg och med ullgarn. När det gäller motivval är det bra att gå igenom illustrerade böcker om trädgårdsskötsel och kokböcker. Detta var inspirerande. Om jag inte redan stickar på en tröja med ett knepigt mönster, skulle jag nu när dagsljuset varar längre börja brodera en duk med en grön purjolök och en gul paprika. Den borde bli en prydnad på mitt köksbord.

Nu blev det publikens tur att prova. På bordet låg en bok om olika sorters äpplen och denna skulle bli en inspirations källa. Här fanns också ett stort lagar av rött yllegarn i olika nyanser. Det blev trängsel och jag beslöt mig för att lämna plats åt andra. Det Ulla-Britt nu lärde ut hade jag fått kämpa med under min utbildning till folkskollärare på 1950-talet.

2016-02-19 11.09.56

 

I lugn och ro strövade jag runt och tittade på garner av olika slag. Jag stickade mycket när mina barn växte upp och sedan dess har jag bara stickat vantar av restgarner av syntetfiber. Efter jul började jag sticka på en tröja och här på Syfestivalen funderade jag över vad jag skall göra när tröjan blir klar någon gång till hösten. Kanske skall jag våga mig på att sticka ett plagg med garn av mullbärssilke. Garnerna var otroligt vackra och det var en helt annan känsla att ta i dessa nystan än i vantarnas syntetgarn. Det var som om hela 1700-talet strömmade emot mig och jag upplevde skimret från Gustav III’s dagar.

 

Det blev en stor kontrast att efter garnernas färgprakt kliva ut i det grå ljuset utanför Stockholmsmässan. Jag gick mot strömmen till Älvsjö station. Folk kom strömmande från alla håll. Att stänga av datorn och att slå sig ner och göra något med sina händer är något som fler och fler sysslar med och detta gäller båda könen.

 

Hemma slog jag på datorn. Det första jag fick ögonen på var en debattartikel om att slöjd borde avskaffas i grundskolan och ersättas med kurser i programmering. Vårt land behöver inte träslöjdens smörknivar eller hemmastickade vantar. Jag undrar vad alla besökarna skulle ha gjort med denna debattör om han kommit insmygande på Syfestivalen. Skulle några tjejer tagit fram sina stickor och med dessa som vapen motat in honom i ett hörn i området för medhavd matsäck och där gjort tappra försök att tortera honom. De skulle säkert ha hållit på tills han offentligt lovade att ta tillbaka allt trams han skrivit om slöjdundervisningen i grundskolan.

3 tankar om “Skapande broderi på Syfestivalen

  1. Hade varit trevligt att gå på den mässan. Det vore synd och skam om de få timmarna i hantverk – textil, metall- och träslöjd skulle tas bort från skolschemat Jag sörjer över att jag aldrig fick ha träslöjd när jag gick på flickskolan. Det var bevars bara pojkar som skulle syssla med detta.
    Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s