Nu fixas min skorsten

2016-03-21 15.21.54

Idag har skorstensgrabbarna kommit. De är svartklädda och ser nästan ut som min barndoms sotare, som varje vår kom klivande med viskor elegant slängda över axlarna. Då var det sed att varje tjej skulle gå tre varv runt någon sotare och efter detta skulle hon möte en pojke. Detta var hennes drömmars prins och när skolan var över skulle de gifta sig. Min barndoms sotare brukade väsa fram många fula ord om efterhängsna och fåniga småtäntor.
Mina skorstensgrabbar kan inte bara sota utan också reparera skorstenar och se över öppna spisar. Numera kommer de glidande i skåpbilar och har stege och andra redskap på taget. Det är välgymnastiserade och trevliga grabbar, som i frack och lackskor skulle göra succé på kungabaler.

 

För några timmar sedan rullade de in en skylift, som de placerade vid skorstenen från 1950-talet. Den är en del av den tillbyggnad, som blev klar hösten 1957. Den är gjord enligt de byggnormer, som kom till under krigsåren. Det var fortfarande brist på mycket och om någon fastighets revs, sorterades allt och lades i prydliga högar. Allt som gick att återanvända skulle till ett nybygge, det brännbara till ett pannrum och resterna till någon sophög. Ibland undrar jag vilket hus som fick släppa till min stora gula skorsten. Den blev aldrig riktigt tät utan varje gång vi eldade i någon av de öppna spisarna spydde den ut mörk och stinkande rök. Nu skall skorstenen repareras och få något slags filter.

Tiderna har förändrats sedan min barndom. Ingen liten sotargrabb får krypa ner i skorstenen. Nu skickas materialet ner med en vajer och sedan kommer verktyg, som styrs med signaler från den grabb, som sitter högt uppe på skorstenen. Allt kommer upp till skorstenen med hjälp av en skylift.

Jag satt i köksfönstret och tittade på skådespelet när grabben i svart for upp till skorstenen. Min första känsla var att jag hade fått besök av Harry Potter. Snart skulle några skolpojkar komma glidande på sina kvastar för att leta reda på den boll, som hamnat någonstans på grannens tak. Så trevligt blev det inte. Arbetet med skorstenen hade börjat och vid den öppna spisen hördes knackningar. Då undrade jag om en hackspett flugit vilse och nu försökte sända signaler genom att ihärdigt knacka på min bokhylla.

2016-03-21 12.57.47

Nu har skorstensgrabbarna gått för dagen. De beklagade sig för att det blåste kallt på taket och att det då och då dalade ner iskalla snöflingor från himlen. Imorgon kommer jobbet att fortsätt och då skall de arbeta både nerifrån de öppna spisarna och från toppen av den höga skorstenen. Om inget oväntat inträffar, kommer jag att kunna tända min första brasa på Skärtorsdagen. De flygsugna och dansanta häxorna kommer att få hjälp av min ljusa rök när de i skymningen skall fara upp till Blåkulla Där i Djävulens palats kommer de att få vara med om en häftig diskodans . Himlen vibrerar av dunket från musikanläggningen och kyrktornen börjar darra. Tänk den som vore ung och kunde få vara med om allt detta!

4 tankar om “Nu fixas min skorsten

  1. Fantastiskt fint skrivet och så spännande // Med vänlig hälsning Skorstensmakarna (sotar pojkarna) ❤ Glad Påsk

  2. Underbart inlägg! Inte visste jag att man skulle gå tre varv runt en sotare när jag var ung. Det kanske var synd…
    Skönt att du får äntligen får din skorsten reparerad så att du kan njuta av din öppna spis. Jag önskar att jag hade en sådan hemma.
    Kram från Ingrid som önskar dig en Glad Påsk när den väl kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s