Ikonens Långfredag

Scan0017

Våren 2002 köpte jag i ett grekisk-ortodoxt kloster en helgonkalender. En av bilderna förmedlar en helt annan bild av Långfredagen än vad vi är vana vid. Kalendern kommer från Alaska och bilderna är fotografier av ikoner och tavlor, som har funnits i nu nedlagda kloster. De är målade under 1600-talet, som var ett århundrade då Alaska var en det av tsarens Ryssland.

Ikonen vill skildra det ögonblick då Jesus gav upp andan. I det ögonblick när gled ner i underjorden kom änglarna och ställde sig på vakt vid korset. De var segervisa. Det skulle inte dröja länge innan en osynlig makt raserade taket på underjorden och sedan skulle Jesus av en osynlig hand lyftas upp till de levandes skara. Vad skulle då hända?

Ikonens budskap är tydligt. I underjorden hittade Jesus genast Adam och Eva, tog dem i handen och på så sätt fick de följa med upp till jorden. De hade sonat sitt brott och kunde nu få salighet i himlen. Efter Jesus, Adam och Eva följde folket från underjorden. De kunde sedan fortsätta rakt upp till himmelriket.

Den grekisk-ortodoxa kyrkan byggde vidare på detta tema och låter det vara en del i påskens mässa.
”Änglarnas skara förundrade att se Dig bland de döda.
Du, som hade tillintetgjort dödens makt.
O Frälsare, du har upprest Adam med sig själv
och du frigav alla människor ur dödsriket.
Välsignad vare Du, o Herre lär mig dina stadgar!”

Ikonens budskap försvann i den svenska lutherska kyrkan. Jag minns med fasa hur jag i skolan fick traggla att Evas tilltag i Paradiset att äta av kunskapens förbjudna frukt hade drabbat hela mänskligheten. Detta var ett brott, som aldrig kvinnorna kunde sona. igår, Skärtorsdag, var jag på kvällsmässa i Mälarhöjdens kyrka. Det var stämningsfullt och gripande. Hela tiden såg jag ikonen framför mig. Något av dess budskap skymtade fram i det prästen sa och gjorde.

Ikonen målades i en arktisk miljö där på somrarna det inte var någon skillnad mellan natt och dag. Så här ljust borde det ha varit i paradiset den dag, när Eva plockade ett äpple av kunskapens träd. Detta var ett nytt budskap för folket, som aldrig hade sett fruktträd. Kristendomen blev för dem en skimrande och lockande värld.

Långfredagen i aktisk miljö är något annorlunda. Ljuset har kommit tillbaka. Sedan kommer fångstiden och detta innebär risk för att någon skall drunkna under fisketurerna. Vad händer efter döden? Kanske läser denna kväll en präst en gammal bön från Spaniens kristna morer i ett kapell norr om Polcirkeln
”O Herre Jesus
gör idag slut på vår otro
så att vi på uppståndelsens dag
får ta del av den stora nattvarden i himmelen”

En tanke på “Ikonens Långfredag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s