Tankar vid Anders Lindebergs väg i Hägersten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den slingrande och ganska branta gatan från Sankt Mickelsgatan till Personnevägen är uppkallad efter Anders Lindeberg, som var 1800-talets mest dramatiska och omskrivne teaterdirektör. Han föddes den 7 november 1789 och avled år 1849.

Anders Lindeborgs skildras som liten till växten och ett ansikte som bar spår av smittkoppor. Trots att han stammade, hade drömmen om att få äga en egen teater. Den skulle inte vara styrd av kungen och här skådespelarna fritt s få framföra de skådespel han själv skrivit och även pjäser, som kunde rikta en spjutspets mot landets regering. Anders Lindeberg hade på 1820-talet många åsikter om statens kulturpolitik. Det fanns knappast någon pressfrihet och kungen Karl XIV Johan hade sista ordet när det gällde vilka skådespel, som fick sättas upp och vilka som fick ansvara för de olika teatrarna. Alla ärenden, som hade med teater och opera att göra, sköttes av noga utvalda personer.

Anders Lindeberg var militär och efter freden i Kiel 1814 beviljades han avsked och fick en liten pension. Nu startade han Stockholms Posten och i den skrev han artiklar om teaterlivet i Stockholm. Han påpekade att det saknades nytänkande och att det var omöjligt för den nya generationen författare att få sina pjäser uppsatta på den kungliga dramatiska teatern. Det gällde i hög grad Anders Lindeberg själv, som fick den ena pjäsen efter den andra refuserad.

I början av 1830-utnämnde Karl XIV Johan pjäsförfattaren Bernard von Beskow till hovmarskalk och chef den kungliga dramatiska teatern och Operan. Hovmarskalkens skådespel handlade om svensk historia och innehöll ingen kritik mot kungen. Efter denna utnämning började år 1834 konflikterna i teaterlivet. Anders Lindeberg anmälde kungen till Justitieombudsman. Han ansåg att kungen hade brutit mor grundlagen när han hindrade nya författare att få sina verk uppförde på den kungliga dramatiska teatern. Kungen svarade genom att åtala Anders Lindeberg för majestätsbrott. I den följande rättegången dömdes Anders Lindeberg till döden och fördes i en fångkärra till Vaxholms fästning i väntan på avrättning.

Samtidigt som detta hände utbröt en fruktansvärd koleraepidemi . Dödskärrorna skramlade dygnet runt genom Stockholms gator och de dödas tillhörigheter brändes på öppna bål. Det var en hemsk tid, som tidningarna skrev mycket litet om. Det folk ville läsa var hur det gick för Anders Lindeberg och om han verkligen skulle avrättas. En talesman för de konservativa , som krävde omedelbar avrättning av denne skurk, var biskop Esaias Tegnér i Växjö. Han var ganska ensam om sina åsikter. En mycket stor del av de läskunniga svenskar ansåg att domen borde upphävas och att den kungliga teatermonopolet borde avskaffas.

Det blev panik i kretsen runt Karl XIV Johan. Nu beslöt man att alla dörrar till Anders Lindebergs fängelsecell skulle vara öppna och att ingen skulle ingripa om han rymde. Folk strömmade in och ut genom fängelset. Anders Lindeberg skrev som besatt och krävde att få bli avrättad den 8 mars. Han ville fira sin födelsedag på detta sätt. Allt han skrev i fängelset trycktes till Bernard von Beskows stora förargelse.

Då beslöt kungen att alla politiska fångar skulle få nåd och slippa bli avrättade. Det fanns bara en enda politiks fånge och det var Anders Lindeberg. När han fick beslutet skakade han på huvudet och konstaterade att kungen hade gjort något han inte borde göra. Det var högsta domstolen, som ansvarade för nådeansökningarna och inte kungen. Anders Lindeberg hade aldrig begärt nåd och krävde att få bli avrättad.

Anders Lindeberg fick löfte av fängelsedirektören att få träffa en viktig person för att diskutera sitt fall. Han fördes genom fängelset och efter honom gick en vakt, som ordentligt låste alla dörrar efter honom. Plötsligt stod Anders Lindeberg på fängelsegården med en låst dörr bakom sig. Han var fri och någon avrättning var det inte tal om. Det blåste kallt kring fästningen i Vaxholm. Någon fångtransport tillbaka till Stockholm var det inte tal om. Anders Lindeberg saknade pengar och gick huttrande hem till sin lilla familj i Stockholm.

Bråket med Anders Lindeberg skadade Bernhard von Beskows anseende som chef för både Operan och den dramatiska teatern. Han begärde avsked från sin tjänst och ägnade sig åt politik och att skriva i de konservativa och kungavänliga tidningarna. Anders Lindeberg var nu segrare men en nästan ekonomiskt knäckt man. Han försörjdes sig genom att skriva artiklar i bland annat Aftonbladet och att översätta tyska skådespel. Kvar fanns drömmen om att äga en egen teater.

År 1842 utan tillstånd startade Anders Lindeberg en teater vid Kungsträdgården. Den fick namnet Mindre Teatern. Alla, som tidigare ansett att Lindeberg skrev tråkigt, fick nu rätt. Teatern blev ett ekonomiskt fiasko och efter ett par år såldes den till ett par skådespelare.

För knappt 50 år sedan lärde jag känna ett av Anders Lindebergs barnbarnsbarn. Hon berättade målande om sin släkting. Han var 60 år när han avled och änkan hade inte råd med en gravsten. Då beslöt sig alla skådespelare i Stockholm att starta en insamling till Anders Lindebergs minne. Det blev jordfästning i Hedvig Eleonora kyrka och en stor och elegant gravsten. Pengarna räckte också till en fond, som skulle täcka kostnaderna av gravvården för all framtid.

Jag går ofta förbi Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalmstorg. Ofta ligger det blommor vid gravstenen. Det är hälsningar från någon skådespelare vid Dramaten. Inom teaterlivet är denne förkämpe för det fria ordet inte bortglömd. Däremot är jag osäker på hur mänga villaägare kring den slingrande gatan vet vem Anders Lindeberg var.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s