Kungsträdgården – blommande körsbär och teatrar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igår strövade jag runt l Kungsträdgården och njöt av solskenet och alla glada ansikten. Våren hade kommit. En gång om året köper jag glass i en kiosk och i år var det dags igen. När jag satt på en parkbänk och slevade med en liten ilsket grön plastsked i mig välsmakande jordgubbsglass hörde jag hur en humla surrade över mig. Medan jag satt och njöt av tillvaron hade mängder av körsbärsblom slagit ut.

Jag hade lämnat min förort för att om möjligt komma 1800-talets teaterliv närmare. Då växte det inga körsbärsträd i Kungsträdgården. Där vi idag långsamt flanerar under träden låg en ridbana, där överklassens damer träffades och från sina damsadlar diskuterade hur de skulle föra samman män med makt och inflytande. Idag vet vi inte om de någon gång stötte samman med de skådespelare, som arbetade på någon av teatrarna.

I mitt område är många gator uppkallade efter gamla tiders manliga skådespelare. De är idag nästan helt bortglömda. Det var här vid denna park, som de hade sina arbetsplatser på någon nedlagd och nu bortglömd teater. En av dessa var Arsenalsteatern, som låg där Karl XII nu står staty. Den var inrymd i palatset Makalös

Palatset Makalös uppfördes under 1600-talet av Gustav II Adolfs ungdomskärlek Ebba Brahe och hennes make riksmarsken Jakob de la Gardie. Palatset blev senare statlig egendom och användes först som sädesmagasin och senare till ett exercishus för beväringarna. År 1793 byggdes det om till en dramatisk teater här fanns också en elevskola. År 1823 började det mitt under en föreställning att brinna och hela det gamla palatset förstördes av lågorna. Ingen, varken bland skådespelarna eller i publiken, skadades. Efter detta flyttades den dramatiska teatern till Operan, där dramatik och opera fick samsas om utrymmet.

Stockholmarna var på 1820-talet inte speciellt roade av att gå på teatern. Mycket kan bero på att det spelades gamla skådespel med intriger, som få begrep sig på. Ekonomin blev mycket dålig. Flera gånger grep kungen personligen in och räddade både Operan och den dramatiska teatern med frikostliga bidrag. Detta förde med sig att Karl XIV Johan behandlade både teatern och Operan som sin personliga egendom. I sin närmaste omgivning hade han rådgivare, som kunde kultur. Det blev censur på vad som fick spelas på teatern och det var inte tillåtet att utan kungligt godkännande få sätta upp en privatteater. Dessa regler uppfattades av författare och musiker som orimliga och som stoppklossar när det gällde det svenska kulturlivet.

År 1842 skedde ett genombrott. Anders Lindeberg, som tidigare hade dömts för majestätsbrott till halshuggning men mot sin vilja benådats, trotsade det kungiga förbudet genom att sätta upp en privatteater vid Kungsträdgården. Han överansträngde sin ekonomi när han köpte tomten bredvid det Tungelska huset och här byggde sin teater. Detta innebar att livet kring parken ändrades. Anders Lindeberg lät riva tomtens ruckel, som länge varit ett bekymmer för myndigheterna. Här fanns krogar dit sjöfolket sökte sig. Det ragglade i berusade sjömän utanför det anrika huset, som i folkmun kallades Kungshuset. Detta berodde på att hovkansler Nils Nilsson Tungel hade fått tomten som gåva av drottning Kristina och där byggt ett palats.

Det var en lättnad för många att slöddret försvann från Kungsträdgården. Alla hoppades på något roligt i Lindebergs teater. Nu blev det inte så. Alla, som tidigare hade påstått att Anders Lindeberg skrev urusla pjäser, fick rätt. Sedan den första nyfikenheten lagt sig, slutade folket att gå till denna teater. Den såldes, men vinsterna uteblev. År 1863 ingrep Karl XV och köpte teatern och hit flyttade den dramatiska teatern från Operan. Den kungliga censuren avskaffades gradvis.
Nu började stockholmarna gå på teatern. De fick se sådant de gillade. Man kom och skrattade i August Blanches pjäs ”Ett resande teatersällskap” och grät tillsammans med Ofelia i Hamlet.

Det har hänt mycket sedan Kungsträdgården var hjärtat i Stockholms teaterliv. Det Tungeska huset köptes av Jernkontoret och byggdes om år 1887. Då sattes de fantasieggande dvärgarna i järn upp vid huvudingången.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

År 1907 uppfördes det sista skådespelet på den Lindebergska teatern. Allt på teatern var då slitet och de sista åren spelades bara publiksäkra pjäser som lustspel översatta från franskan.

Stockholm behövde en ny dramatisk teater, men det saknades pengar. Då ordnades ett statligt teaterlotteri och lotterna såldes snabbt ut. Det hade blivit på modet att gå på teatern och njuta av moderna pjäser skrivna av August Strindberg. Den första pjäs som sattes upp år 1910 i den nybyggda Dramaten var Mäster Olof med Anders de Wahl i huvudrollen.

Kungahuset hade nu förlorat mycket av sitt inflytande och en ny betydelsefamilj gjorde sin entré i Kungsträdgården. Teatertomten köptes av Stockholms Enskilda bank, som ägdes av familjen Wallenberg. Huset är påkostat och ger i vårsolen ett skrämmande intryck med sina svarta järngaller för fönstren i nedervåningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alla gator uppkallade efter skådespelare i min förort gled rakt igenom mitt medvetande där jag satt i solgasset och njöt av vårens första glass. Snart är sommaren här med program från scenen. En önskedröm vore att någon satte upp en pjäs om Kungsträdgårdens teaterhistoria. Jag skulle vilja se Stellans Skarsgård i rollen som Anders Lindeberg, Robert Gustavsson som den kunglige komedianten Lars Hjortsberg och Kjell Bergqvist som den fröstarke Karl XV. Att idag på en utomscen skildra alla de kvinnliga skådespelare, som på 1800-taet fladdrade ut och in i kungligheternas kärleksliv, betraktas inte längre som majestätsbrott och bestraffas inte med halshuggning på en offentlig plats i Stockholm.

En tanke på “Kungsträdgården – blommande körsbär och teatrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s