Zetas trädgård i Segeltorp

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det finns många anledningar att åka till Zetas trädgård, som ligger i ett industriområde vid Gamla Södertäljevägen i Kungens Kurva. För många är Zetas trädgård det bästa stället i Stockholm när det gäller att förnya trädgården med buskar och träd. Här går det också att hitta växter, som passar utmärkt på en solig balkong. Själv spanade jag efter rhododendron och hittade en ljuslila vildart och två små plantor med lysande röda blommor. Allt detta ställde jag på en skottkärra för att i slutet av blomstervandringen söka upp en av kassorna.

Ulla-Britt var på jakt efter kryddväxter. Hon berättade inspirerande om hur det går att smaksätta en tråkig soppa med olika slag av hemodlade kryddor. Libbsticka är en av hennes favoriter. Jag har flera stora bestånd av denna anrika växt i min vildvuxna trädgård. Det var munkarna, som för knappt tusen år sedan tog med sig fröer, som de sådde i sina klosterträdgårdar. Ett te på de torkade bladen ansågs vara bra för halsont, och kunde vara hostdämpande. Dessutom hade detta te magiska och hemliga egenskaper. Att äta vårens första blad av örten gjorde att pojkarna i sängen bättre kunde tillfredställa unga och kräsna flickor. Ett mer praktiskt område var att ge färska blad till vintersvultna kor. Då skulle de orka sänka sina huvuden och nafsa i sig gräset i beteshagen.

Vi visste att det var begränsat utrymme i bilens bagagelucka. Åse-Marie har denna vår haft otur. Hon halkade på en av skärgårdens alla klippor och bröt foten. Nu satt hon i rullstol och den tog stor plats i bakluckan. Jag tipsade Ulla-Britt om att hon inte behövde köpa libbsticka. Jag har överflöd av denna kryddväxt. Eftersom jag saknar kor har jag ingen användning för alla de späda blad jag denna vår har möjlighet att plocka. Någon gång i nästa vecka kommer Ulla-Britt och gräver upp ett av stånden. Just nu får dessa nyttiga plantor tränga sig upp till ljuset bland mängder av vitsippor.

Ulla-Britt hittade en skottkärra och den blev snart fylld med kryddväxter i kryddor. Vi strövade runt och jag blev fascinerad av att det går att på en inbyggd och solig balkong odla egna citroner. Då tänkte jag på Årstafrun, som för 200 år sedan odlade citroner och sålde delar av skörden till traktören på Liljeholmens värdshus. Önskedrömmen om en egen citronodling forsade genom mitt huvud. Problemet är bara att jag inte skulle ha tillräckligt mycket tid för att vårda dessa plantor. Dessutom är en kruka med ett citronträd tungt och jag skulle inte orka med att när vintern kommer flytta in dem till det varma rummet innanför balkongen. Önskedrömmen förvandlades till ett knäpp med kameran.

Zetas trädgård är inte bara en handelsträdgård. Det är en plats, som trots vimlet av folk, är fylld av ro och stillhet. Jag kommer att återvända till sommaren, sätta mig på en bänk och koppla av. Mitt liv är fyllt med arbetsuppgifter av olika slag. Jag måste övertala mitt inre jag att stillhet och meditation skall vara en del av vardagen. I min egen vildvuxna trädgård har jag svårt att uppleva detta. Överallt finns kirskål som jag måste gräva upp.

Vi betalade och alla växter vi köpt och Åse-Maries rullstol skulle lastas in i bilen. Nu blev det trångt. Jag fick ha två krukor i knät och Åse-Marie i framsätet fick ta hand om den största krukan. Om vi köpt mer, hade någon av oss blivit tvungen att traska till Skärholmens tunnelbanestation.

Nu återstår det bara att plantera mina rhododendron. Nu vet jag vad jag borde ha köpt. Min stora vattenkanna blåste sönder förra sommaren. Den köper jag nästa gång jag besöker oasen Zetas.

En tanke på “Zetas trädgård i Segeltorp

  1. Mirren och jag har också varit på Zetas – håller med om att det är en fin handelsträdgård. Här hemma blev det bara penséer och några pelargoner som jag satt i mina krukor och blomlådor. Trädgårdsarbete är inte min grej som du vet :-). Men nu, när det är så underbart väder, måste man ju helt enkelt vistas utomhus. Och något blir det väl gjort i alla fall.
    Kram från Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s