Sinnenas trädgård i Hässelby

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I veckan som gått har jag varit på sommarutflykt med Hägerstens församling. I min församling förekommer inga dyra resor och inga dyra viner vid konferenser och möten mellan kyrkopolitiker och de anställda. En del av kyrkoskatten går till sommarprogrammen med guide och fika med småfranska. Dessa trevliga avbrott i vardagen håller på varannan vecka fram till slutet av augusti.

Sinnenas trädgård finns inte med i några turistbroschyrer. Den ligger i ett område med kolonistugor inte långt ifrån en golfbana. Vi åkte först tunnelbana och sedan buss. Vi traskade i ungefär en kilometer genom ett gammalt jordbrukslandskap och njöt av de koltrastar, som nu tränade upp sina ungar i skönsång.

Sinnenas trädgård kom till vid millenniumskiftet. Några entusiaster tyckte att det borde finnas en trädgård där folk kunde koppla av utan botaniska pekpinnar. Här skulle konst, gjord på sådant som andra slängde möta korta dikter och allt detta skulle finnas bland blommor av olika slag. Nu har en ny grupp tagit över och de har krympt trädgården och låtit det mest tankeväckande finnas kvar.

Det vilade söndagsfrid och andakt över den lilla trädgården. Här fanns inga bilar och strax intill denna oas blommade koloniträdgårdarnas röda rosor. Det doftade sommar. Vid staketet bredvid en modern fågelmatare stod en gammal handsmidd gödselgrep lutad. Det var som om någon hade ställt den där för att slå sig ner och lyssna på helgsmålsringningen från klockstapeln vid byns medeltida kyrka. Idag är det få i Stockholm som lyssnar till denna klockklang. Många har bråttom, middagsmaten skall snart komma på bordet och allt det man nyss har släpat hem från ett stort snabbköp skall plockas upp och placeras i olika förråd. När jag såg denna grep längtade jag för ett kort ögonblick tillbaka till min barndoms instängda värld i en sommarstuga på Västkusten. Hit hördes inte klockklangen och mamma var noga med att vi skulle lyssna på radio. Sedan skulle alla roliga böcker och min stickning plockas undan och fram kom i mitt tycke trista andaktsböcker. Trots detta var klockklangen en signal om att det fanns en Gud, som såg till att alla borde unna sig en vilodag. Idag går söndag och vardag ihop, veckan har förlorat mycket av sin forna rytm.

Jag har alltid älskat daggkåpor och har flera stora stånd med vild daggkåpa i trädgården. Här i Sinnenas trädgård fanns ett stort blommande stånd med den odlade och storblommiga daggkåpan. Några flitiga bin kröp runt i blommorna och berättade att någonstans i koloniområdet fanns en biodlare. Mitt i blomsterprakten fanns en vacker skylt med en dikt av Karin Boye.
”Så är den vida världen ett daggkåpsblad
och ini skålen vilar en vattendroppe klar.
Den enkla stilla droppen är livets ögonsten
Ack gör mig värd att se in i den.
Ack gör mig ren.”

Det fanns mycket att njuta av i denna lilla trädgård. Så småningom var vi överens om att leta oss fram genom trädgårdarnas blomsterhav till bussen. Vi var alla fyllda med sinnesfrid. Tack Hägerstens församlings diakoner för denna fina sommardag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s