Pastor Karl-Erik Kejnes bittra slut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det hjälps inte, innehållet i Dan Korns bok om pastor Karl-Erik Kejne och bråket kring honom ger fortfarande eko i min hjärna. Nu vill jag få ett avslut på mina utflykter in i 1950-talets livsvillkor. Jag har startat vid Oscarskyrkan vid Karlavägen i Stockholm. När det blev omöjligt för Pastor Kejne att stanna kvar inom Stockholms stadsmission sökte och fick han ett arbete som pastorsadjunkt i Oscars församling. Vid kyrkan funderade jag över hur det kom sig att han år 1958 fick denna tjänst. Han var då en skamfilad och alkoholiserad kändis, som antagligen skulle dra till sig nyfikna besökare till högmässorna.

Oscarskyrkan har en speciell betydelse för mig. Församlingens förste kyrkoherde Valdus Bengtsson prästvigde min pappa i december 1920 och vigde mina föräldrar ett halvt år senare. På 1920-talet var det vanligt att vissa präster hade rätt att prästviga och en av dessa var göteborgaren Valdus Bengtsson.

När jag för ert par dagar sedan stod utanför kyrkan funderade jag på hur farbror Valdus, som jag sa som barn, skulle ha reagerat om pastor Kejne i mitten av 1940-talet sökt arbete som pastorsadjunkt i hans församling. Farbror Valdus hade en stor sommarvilla i Särö och var kunglig hovpredikant. Varje sommar träffade han Gustav V och bör ha känt till allt prat om att kungen var homosexuell och allt som hände i samband med skandalerna kring Kurt Hajby. Diskussionerna varför hovet under flera år skickat pengar till Kurt Hajby kom att kopplas samman med pastor Kejnes jakt på alla, som utnyttjade minderåriga för homosexuellt umgänge. Farbror Valdus avled 1947 och trots detta var det under 1950-talet ständiga diskussioner hemma om hur mycket han kände till om pojkprostitutionen i Stockholm. Den fanns enligt ryktena inte långt från hans kyrka. Några har påstått att det ofta efter tennismatcher kom unga pojkar på besök till kungen. Gustav V var mycket road av att spela tennis och när han var ute på den speciella planen samlades det alltid nyfikna åskådare. Jag var där ett par gånger och tyckte det var otroligt tråkigt.

Min släkt ägde två sommarstugor utefter Säröbanan och det hörde till att pappa en gång varje sommar skulle predika i Särös kyrka. Vi cyklade dit och lyssnade på vad folk viskade om. Hemma kommenterades detta av min gamla faster och mamma hade också synpunkter. Det mesta av vad min mamma och min gamla faster lidelsefullt pratade om gled bara förbi mig. Varje ledig stund läste jag roliga böcker och senare byttes dessa ut mot hermodsbrev i matematik. Jag var inte road av religiöst eller kungligt sladder. Nu är Dan Korns bok en spännande resa tillbaka till ungdomsårens funderingar om tro och tvivel. Det som nu slår mig är att många av de aktiva runt pastor Kejne var folkpartister och några av dem var riksdagsmän. De ansåg att de kämpade ett näst intill heligt krig mot rättsrötan och drog gärna upp gamla skandaler från 1920-talet. Min äldste bror var mycket aktiv inom Folkpartiet och han underhöll ibland sin oskyldiga lillasyster med detaljer hämtade ur tidningsartiklarna om pastor Kejne. Jag kände mig en smula nedvärderad, eftersom min bror var övertygad om att jag var helt okunnig när det gällde sexualkunskap. Han visste inte vad som fanns gömt bakom skolböckerna i min bokhylla.

År 1950 tillsatte regeringen en kommission med uppgift att utreda allt som hänt kring pastor Kejne, statsråden Nils Quensel och flera andra inblandade. Det tog drygt ett år innan rapporten blev klar. Kommissionen hade kallat många vittnen och det fördes protokoll över vittnesförhören. Flera av dessa hemligstämplades och blir inte offentliga förrän i början av 2020-talet. Rapporten kom ut i början av år 1951 och trycktes i 1000 exemplar. Det dröjde inte många dagar innan den var slutsåld. Ett resultat av rapporten blev att Nils Quensel begärde sitt utträde ur regeringen. Något avgångsvederlag var det inte på den tiden tal om utan Nils Quensel återgick till sitt gamla arbete som jurist.
I mitten av 1950-talet blev det slitningar inom Stadsmissionen. Ledningen ansåg att pastor Kejne inte skötte sitt arbete och att han hade använt personalen för att hjälpa till att skriva rent protokoll över förhör och samtal med dem. som kände till något om pojkprostitution och olaglig telefonavlyssning. Kejnekommissionen hade kommit till slutsatsen att pastor Kejnes telefon inte var avlyssnad och en socialarbetare påpekade att det fanns ungefär 50 prostituerade pojkar i Stockholm, men att mörkertalet var ganska stort. Mer än hundra kunde det inte röra sig om och inte 500, som pastor Kejne ansåg strövade runt i Humlegården eller smög sig in till överklassens män på gatorna i Östermalm.
Pastor Karl-Erik Kejnes liv hade varit fyllt av stormar. Hans fru lämnade honom efter bara några års äktenskap och senare flyttade hans föräldrar in hos honom. Fadern dog och modern blev ett stöd för honom. Då och då hade han en älskarinna, men han var alldeles för orolig för att ett förhållande skulle hålla någon längre tid. Han var ständigt upptagen av sina överdrivna tankar om pojkprostitution och telefonavlyssning.

Pastor Karl-Erik Kejne hade för vana att arbeta till sent på natten. För att hålla sig vakne gick han till apoteket och köpte receptfria och amfetaminliknande läkemedel. Dessa var beroendeframkallande och kunde föra med sig ångest, tvångstankar och störningar av dygnsrytmen. Plötsligt blev de receptbelagda och pastor Kejne hade ingen lust att gå till läkare för att få recept på dessa tabletter. Nu började han att döva sin ångest genom att dricka vin. Detta skedde samtidigt som motboken avskaffades den 1 oktober 1955. Det dröjde något år innan pastor Kejne bytte ut vinet mot starksprit. Nu var han sällan nykter. År 1958 blev brytningen med Stadsmissionen total, Karl-Erik Kejne sa upp sig och fick en tjänst som pastorsadjunkt i Oscars församling. Här fick han också en tjänstebostad och dit flyttade han tillsammans med sin gamla mamma. Året därpå blev han komminister och vännerna var oroiga ifall han skulle vara så onykter vid installationen att han inte klarade av att kliva uppför trappan till predikstolen.

Alla i Oscars församling gjorde sitt bästa att hemlighåla pastor Kejnes alkoholproblem. Han var en skicklig förkunnare och speciellt kvinnor kom och lyssnade på hans predikningar. Under denna tid skrev han en bok om männens problem med både alkohol och kvinnor. Här försökte han hålla en opersonlig ton, men alla som kände honom visste att det var en självbiografi. Det hände att pastor Kejne samlade församlingsborna till samtal on Selma Lagerlöf. Då uppträdde han som en skicklig skådespelare och reciterade på värmländska ur Gösta Berlings saga. Detta var mycket uppskattat.

Pastor Karl-Eriks mamma dog år 1960 och efter detta rasade det snabbt utför. Han hade få vänner kvar och en av dessa var Mikael, som tidigare gjort sig känd som Apelsinmannen. På julafton år 1960 besökte han pastor Kejne för att önska god jul. Det var ett julbord framdukat och innan det var dags att äta blev pastor Kejne upptaget av annat och måste lämna rummet. Dagen därpå dog han i sitt hem. Omedelbart började skriverierna i tidningarna. Apelsinmannen hade varit i farten igen med sin injektionsspruta. Han hade förgiftat julskinkan.

Efter jordfästningen skulle det ske kremering. Denna dog ut på tiden på grund av att den dödes kropp måste undersökas ordentligt. Något gift hittades inte, men däremot konstaterades arr Karl-Erik Kejne avlidit på grund av sitt alkoholmissbruk.

Historien om Karl-Erik Kejne är kuslig. Många män hängdes hänsynslöst ut i pressen och beskylldes för att ha utnyttjat unga pojkar. Det var inte bara Nils Quensel, utan också bland andra prins Bertil och biskop Manfred Björkqvist. Det var vid denna tid en officiell hemlighet att prins Bertil bodde tillsammans med Lilian Craig i en villa på Djurgården. En präst, som i Dan Korns bok kalas för Seved, var homosexuell men hade aldrig utnyttjat pojkar. Han utpekades som en samhällsfara framför allt av tidningen Se. Då hände det märkliga. Chefredaktören Ingmar Ström för Kyrkans tidning skrev en artikel där han påpekade det orimliga i alla dessa beskyllningar. Seved berättade långt senare för Dan Korn att han upplevde detta som en befrielse. Han sa upp sig från sin prästtjänst för att forska i Jerusalem. Efter hemkomsten utbildade han sig till bibliotekarie i Lund och hoppades att folkets minne skulle vara så kort att de inte förknippade en vänlig bibliotekarie med homosexuella övergrepp på minderåriga.

I bråket kring pastor Kejne finns en lång rad förlorare. Den ende segraren i denna märkliga historia var Ingmar Ström, som hade satt ner foten när det gällde förnedrande tidningsartiklar. Han gjorde sig känd för att vara rakryggad och blev så småningom biskop i Stockholms stift.

Det sista kapitlet i Dan korns bok om pastor Karl Erik Kejne är märkligt. En dag fick Dan Korn komma upp på vinden till Oscars församlingshem. Där stod en koffert och den innehöll en stor del av pastor Kejne böcker. Här fanns bland annat mängder av böcker på tyska och franska om homosexualitet och också gamla nummer av tidskriften för sexuell upplysning. Dan Korns slutord i boken att det var här på vinden i församlingshemmet, som han kom pastor Karl-Erik Kejne riktigt nära.

En tanke på “Pastor Karl-Erik Kejnes bittra slut

  1. Wow. Du har absolut rätt i att många mäns liv säkert förstördes (kanske även kvinnors? Jag antar att där som här idag så levde gömda homosexuella män i äktenskap och familjer som de egentligen inte ville vara i, i en slags livslögn, så det måste funnits indirekta offer också på det viset). Jag visste inte att det var så stort och utbrett i Sverige som du beskriver. Undrar dessutom i vilken utsträckning alkohol- och drogmissbruket kom av det sociala trycket, ensamheten, etc. (snarare än att vara en medfödd läggning).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s