Att tämja en trimmer

2016-08-31 17.03.01

 

Gräset bara växer och växer, det blir högre och högre varje gång det regnar. Dessutom har min elektriska gräsklippare gått sönder och den går inte att laga. Det är tydligen fler än jag, som har råkat ur för detta. Jag vill ha en elektrisk gräsklippare med sladd. De är lättare än de batteridrivna och eftersom jag inte har någon bil, skulle en bensindriven klippare bli omöjlig att använda efter bara några veckor. Lösningen blev att köpa en gammaldags gräsklippare, som jag skall skjuta framför mig. Ibland är det lika tungt att använda den som när mina telningar var små och barnkärran var fullastad med två barn och mängder av matkassar. Vissa dagar, när jag inte står ut med att glo på det höga gräset och vissna hundkäx. är det bara att plocka fram trimmern. Detta är ett redskap, som jag ibland inte kommer överens med.

Jag har valt en lätt trimmer och har köpt den hos Clas Ohlson i Skärholmen. När alt fungerar är den smidig att använda och det höga och sega gräset faller snällt till marken. Problemet är tråden. Det har visat sig att en rulle av fem har en tråd somslingrar sig och inte vill komma ut som den skall. Då gäller det att ha en tång i beredskap. Tråden skall fångas upp innan den helt försvinner in i rullens oåtkomliga djup. Någon gång har jag lyckats med hjälp av en skruvmejsel komma in i rullen och då trassla upp tråden. Detta är ett tidsödande och irriterande pyssel,

Min trimmer är ett par år gammal och när gräsklipparen gick sönder insåg jag att det var dags att skaffa en ny trimmer som reserv. Jag ville helst ha en likadan som den jag har. Då visade det sig att min trimmer inte tillverkades längre utan att det kommit ut en ny modell med bättre egenskaper och där tråden skulle vara betydligt längre. Den var lagom stor att ta med sig hem i tunnelbanan, vilket var en fördel. Sedan skulle den skruvas ihop och jag blev en aning förskräckt när jag såg den knapphändiga bruksanvisningen.

Jag hade tur. Min dotter tittade just då in för att kontrollera att gamla mamma fortfarande kunde stå på benen och inte slarvade med maten. Nu blev det en lämplig uppgift för henne att skruva ihop trimmern. Då och då ropade dottern efter mig. Hon behövde verktyg av olika slag och det bästa vore om jag kunde plocka fram burken med reservskruvar. Det är ju inte alltid som samtliga skruvar finns med i förpackningen. Det räckte med att plocka fram tre olika typer av skruvmejslar. Märkligt nog fanns samtliga skruvar med. Trimmern provkördes och den var en dröm att arbeta med. Mindre buller än den förra, ställbart skaft och lättare att komma åt under buskar.

Säg den glädje som varar beständigt! Problemet blev när jag skulle byta tråd. Det var helt andra grepp än jag var van vid. Locket skulle skruvas av och om inte svärsonen kommit hade jag inte kunnat få upp det. Tråden i den nya rullen trasslade sig och vi var tre stycken, som hjälptes åt att reda ut detta. Jag sa att jag trodde jag kunde klara själv att sätta den nya tråden på plats. Svärsonen med familj for iväg och handlade och trädgårdshjälpen Lars frågade mig hur han skulle göra med potatislandet. Dessutom var både Lars och jag kaffesugna.

Tillbaka till det höga gräset började jag försöka få tråden på plats. Det gick ganska bra ända tills locket skulle skruvas på. Fjädern var trög och jag tryckte och tryckte innan jag kunde börja skruva på locket. Solen sken och Lars smet in på toaletten och bytte till ett par svalare kortbyxor. Då äntligen var allt på plats. Nu blev det Lars tur att köra trimmern och detta tyckte han var roligt. Sedan gick det ett par minuter och trimmerns surrade som en belåten katt på gräsmattan. Sedan blev allt tyst.

”Kinesisk skit!” ropade Lars. ”Det är detta som kallas för utveckling.”

Det visade sig att jag inte hade skruvat åt locket tillräckligt hårt. Det hade gått upp och nu hade fjädern försvunnit ner i gräset. Tråden låg i en tovig härva runt hålet, där fjädern skulle ha suttit.

Naturligtvis var tråden slut till den gamla trimmern och den flitige Lars började energiskt att gräva fram nästa års potatisland. Själv samlade jag ihop fallfrukt och krattade ihop det Lars hade mejat ner.

Ett par dagar senare åkte jag till Clas Ohlson och beställde ny tråd till den gamla trimmern och en ny fjäder. Det dröjde nästan en hel vecka innan varorna kom. Nu beslöt jag mig för att sätta i fjädern i den nya trimmern och skruva åt locket det hårdaste jag kunde. Detta var inte det lättaste, eftersom jag hade behövt att någon höll i trimmern. Slutligen inbillade jag mig att allt satt på plats och traskade ut i det höga gräset. Det gick som en dans tills det slutligen var stopp. Locket hade lossnat och fjädern hade grävt ner sig i gräset.

”Kinesisk skit!” skrek jag så att det hördes ut på gatan. En mamma med barnvagn kom inrusande på tomten och undrade om jag hade skadat mig. När hon fick höra vad som hänt skrattade vi båda hjärtligt.

Nu har jag beställt ett antal nya fjädrar och skall avtala med svärsonen att han kommer hit med jämna mellanrum och byter tråd åt mig i den nya trimmern. Måste varje tant ha tillgång till en stark och händig kille för att klara av att klippa en gräsmatta?

Då och då tittar det in folk i min vildvuxna trädgård och undrar om de kan få äpplen. Jag har beklagat mig över min trimmer. Då fick jag tipset att gräva upp hela gräsmattan och strunta i att ha en trädgård med biologisk mångfald med 21 olika sorters vilda blommor att lägga under kudden på midsommarnatten. En del av gräsmattan kunde jag gömma under ett brädgolv och där ha plastblommor i krukor. Resten av gräsmattan kunde jag täcka med plastgräs. När detta är gjort kan jag utan att tveka skänka min hopplösa trimmer till Myrorna.

Nej, detta är inte min stil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s