Guds Gåvor i Bogesunds slottskyrka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Imorgon är det den sjuttonde söndagen efter Trefaldighet och temat är Guds Gåvor. Förra söndagen levde jag en vecka före kyrkans kalender. Jag var i kapellet i Bogesunds slott. Det var en underbar sensommardag med dofter av mognande äpplen och höstplöjning av åkrar. Här gick det att uppleva naturen som gåvor från Gud.

Slottskapellet är mycket vackert. Det saknar målningar och väggarna är vita. Stora fönster släpper in solens ljus och detta är som en vänlig hälsning från en osynlig gud. Det blev en minnesvärd högmässa med andra psalmer, än de som brukar sjungas i min församling.

Det blev ett annorlunda kyrkkaffe. Vi fick sitta i en gammaldags soffa vid ett fönster med utsikt över kyrkan. Det var i den gamla blå salongen med ett nu framtaget målat tak från det sena 1600-talet. I detta rum samlades familjen von Höpkens en gång i månaden för att lyssna på en specialbeställd högmässa för slottets tjänstefolk. Rummet användes också som musikrum och här stod en flygel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

År 1859 gick Nils Albrecht von Höpkens mor ur tiden. Han fick då ärva Bogesunds slott och det stora Lantingshausenska fideikommisset. Ett fideikommiss innebar att hela eller delar av det inte fick säljas och att ägaren kunde disponera avkastningen. Bogesunds slott med kringliggande mark ingick inte i fideikommisset. Nu var Nils Albrecht von Höpken fideikommissarie och skulle enligt gällande praxis lägga till fideikommissets namn till sitt efternamn.

Det hade varit många diskussioner med domkapitlet innan man på 1860-talet kunde enas om att de anställda på slottets gårdar och torp måste få tillgång till en kyrka i närområdet. Slottets ägare, Nils Albrecht von Höpken von Langtinghausen, krävde samtidigt att få inrätta ett gravvalv i källaren under kapellet. Detta skulle enbart vara till för hans familj. Anledningen till detta var att släkten von Höpkens gravkapell låg i Salems kyrka vid sjön Bornsjön flera mil söder om Stockholm. Efter många diskussioner gick domkapitlet med på denna egendomliga begäran.

Nils Albrecht von Höpken träffade innan han blev fideikommissarie den förmögna adelsdamen Clotilde von Bossanyl från Ungern. De gifte sig och den unga hustrun blev ganska förfärad när hon kom till Bogesunds slott, som låg långt bort från stadens nöjesliv och som saknade bekvämligheter. Hon talade ungerska och italienska och i nödfall kunde hon säga några rader på franska. På slottet bodde tidvis hennes svärmor och för att få sällskap kom hennes mamma på besök. I samband med bröllopet hade hon blivit protestant och tydligen ganska motvilligt satte hon sig in i protestantismen. Det blev en självklarhet att hennes två barn skulle tillhöra den svenska kyrkan. Vintertid bodde familjen i en lägenhet på Blasieholmen.

I början på 1860-talet stod inte hustru Clotilde ut längre. När sommaren var slut följde hon med sin mamma till Ungern och tog då dottern med sig. Sonen, den minderårige Nils Albrecht Stephan, skulle så småningom ärva Bogesunds slott, faderns affärsimperium somt fideikommisset. Han följde inte med sin mamma till Ungern utan stannade kvar hos sin pappa på Bogesund.

Nils Albrecht von Höpken önskade att hustrun skulle komma tillbaka till honom. Han beslöt sig nu för att modernisera slottet och göra det mer likt en riddarborg. Huset skulle byggas till med två torn och få en liten kyrka nederst i ett av tornen. Det fönster, som satt innanför det tänkta tornet, fick vara kvar och om man öppnade fönstren kunde slottsfamiljen lyssna på gudstjänsterna utan att gå in i kyrkan och blanda sig med de anställda.

Det blev inte som Nils Albrecht hade tänkt sig. Hans ungerska hustru vägrade att åka tillbaka till Sverige och ville skiljas. Några år senare meddelade hon att hon gift om sig. Då beslöt sig Nils Albrecht von Höpken för att gifta sig med den kända pianisten Augusta Mörner. Hon var dotter till löjtnant Karl-Otto Mörner och hörde till familjens umgänge. Hennes far kallades för ”Kungamakaren” på grund av att det var han som på eget initiativ i Paris sökte upp marskalk Jean Baptiste Bernadotte och erbjöd honom den svenska kungakronan.

Den nya hustrun Augusta gled utan svårigheter in i familjen. Hon blev som en mamma för sonen Nils Albrecht Stephan. Hennes bidrag till slottet blev en flygel, som hon placerade vid fönstret med utsikt över kyrkan. När det var gudstjänst öppnade hon fönstret på vid gavel och spelade psalmerna på flygeln.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Äktenskapet varade bara i ett par år. Nils Albrecht drabbades hösten 1873 av canceri strupen och detta gick inte att operera. Det var vinter och familjen hade flyttat in till sin vinterbostad i en lägenhet på Blasieholnem. En dag gav Nils Albrecht betjänten order om korka upp en flaska champagne och därefter bad han hustrun att åka till Bogesund och hämta några papper. Han drack upp champagnen, plockade fram sin revolver, satte in den i munnen och sköt sig. Han blev den förste som begravdes i gravvalvet under kyrkan. Varje gång änkan kom till Bogesund gick hon ner i valvet och satte sig bredvid kistan och sörjde sin make. Hon överlevde honom i 31 år.

Jag har funderat mycket över pianisten Auguste von Höpken och hur hon upplevde gudstjänsterna. Hon hade gift in sig i en familj med många problem. Makens båda barn i det första äktenskapet kom dåligt överens. Mitt intryck är att hon i tysthet gjorde sitt yttersta för att foga ihop en trasig familj och inte vara dömande mot någon av de två barnen Nils Albrecht Stephan och dottern Clotilde.

Clotilde hade mycket bestämda åsikter. Adeln var en utvald grupp i samhället och medlemmarna fick under inga villkor gifta sig utanför sitt stånd. De nya tankarna på att flickor som privatister kunde från år 1870 ha rätt att avlägga studentexamen hörde inte hemma i adelsfamiljerna. Flickorna skulle undervisas i hemmet av en guvernant och sedan skickas till något berömt fickinternat på kontinenten. De skulle lära sig att konversera, dansa och måla akvarell. När brodern några år efter faderns död gifte sig med en skådespelerska blev hon mycket förargad. Det var inte bara broderns äktenskap som hon ogillade. Brodern saknade sinne för ekonomi och Clotilde klagade ofta över att det hade varit bättre om hon hade fått ansvaret för fideikommissets och familjens ekonomi. Bokföring och affärer var något som roade henne.

Jag vet inte om änkan Augusta von Hopken någon gång spelade vid gudstjänsterna den söndag när Guds gåvor var temat. Det var mitten av september och skörden var bärgad och korna skulle snart få lämna hagarna och vandra in ladugårdarna. Goda år och missväxt avlöste varandra och varje dag då alla anställda på slottet kunde äta sig mätta var en gåva av Gud. Hösten var en tid för uppbrott när tjänstefolket kunde säga upp sig och söka en bättre tjänst på något annat gods.

Det är eftermiddag och solen skiner in från västerfönstret på min uppslagna konfirmationsbibel. Jag funderar över morgondagens läsning ur Gamla testamentet . Det är hämtat ur Predikaren. Jag bläddrar fram och tillbaka i denna bibelbok och kommer till kapitel tre. Det som står där kan passa in på det jag tror Augusta Höpken kände när han satt vid sin flygel och spelade under högmässan. Hon såg spelandet under gudstjänsten som en arbetsuppgift hon var glad och tacksam för. Varje höst var det tid att skapa något nytt och att få de grälande fosterbarnen att försonas. Bibeltexten jag läser är skriven i jagform av Predikaren, som var son till kung David.

”Allting har sin tid
och vart företag under himlen har sin stund.
Födas har sin tid och dö har sin tid.
Plantera hr sin tid och rycka upp det planterade har sin tid.
Gråta har sin tid och le har sin tid.
klaga har sin tid och dansa har sin tid.
Taga i famn har sin tid och avstå från famntag har sin tid.
Söka upp har sin tid och tappa bort har sin tid.
Förvara har sin tid och slänga bort har sin tid.
. . . .
Och jag såg att ingenting är bättre för människan än att hon är glad under sitt arbete
Ty detta är det hon får.”

11917 års bibelöversättning och faktasamlande ur boken ”Adelsfamiljerna på Bogesunds slott” av Inger Braun.

En tanke på “Guds Gåvor i Bogesunds slottskyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s